perjantai 29. tammikuuta 2021

Keula ylös ja takaset töihin

 Perjantaina Turkalla oli puomi-kavalettipäivä. Tunnille tuli 7 ratsukkoa ja minulle osui taas Valma. Humma ei tainnut tehdä tänään muuta ja löytyi pihatosta, tällä kertaa loimi päällä. Pakkasta oli noin 9 astetta.

Vaikka pihattoon mennessäni Valma näytti lähtevän karkuun niin antoi kuitenkin hyvin kiinni. Porkkanan pala oli taas lisämotivaationa. Tosin sai nauttia sen vasta kiinni ollessaan.

Tallista löytyi meille karsina eikä tarvinnut tänään hyöriä käytävällä. Valma rupesi kyllä imppaamaan innolla heti kun pääsi karsinaan.

Hoitaessa hankalin osuus oli vuohiskarvoihin jäätyneet lumipaakut. Piikkisualla yritin irroitella. Kuolaimia Valma ei olisi halunnut. Vaikka kuolaamisen piti loppua raspaukseen niin kuolainten laitossa vasen käteni näytti siltä kuin olisi käynyt kuolaavan koiran suussa.

Jalustimet unohtuivat taas, onneksi sain ne toimituksena pihalle. Selkäännousussa ei (tänäänkään) malttanut pysyä aloillaan.

Nyt saatiin alkuverkassa ravailla kenttää rauhassa ympäri. En muista tuliko kommentteja. Ravipuomit taidettiin ottaa mukaan jo ennen laukkoja. Molemmilla pitkillä sivuilla kolmen puomin yli. Alkuun Valma vähän katsoi, kiiruhti ja yritti mennä mutkalle. Kaula taipui omille teilleen ja humma meinasi luikahtaa muualle. Osuttiin kuitenkin puomeille. Tasaisuus parani ja lopulta suoruuskin.

Laukassa haettiin ensin niskaa ylös ja takasia alle. Tosin ihan ensin tuo tehtiin käynnissä. Siitä sitten nostoja laukkaan. Olikohan oikea kierros hyvä ja vasen vaati enemmän työstöä. Mutta ilman open täsmäohjeita en ihan tiennyt minkä verran mistäkin pitää vaatia. Valma kuitenkin nosti laukat innokkaasti. Sain sen jopa vähän kuumahtamaan ja välillä käynti meinasi edetä poikittain.

Suunnanvaihtojen yhteydessä annoin Valman venyttää pidemmällä ohjalla. Vaikutti nuupahtavan aika nopeasti ja työstettiin kuitenkin ihan hyvät pätkät kerrallaan.

Sitten tultiin laukalla kolmen puomin yli molemmilta sivuilta. Tämä vain vasemmassa laukassa. Ei saanut päästää ryntäämään ja kun tajusin mitä pitää tehdä niin tuli aika hyvä. Valma katsoi itse jalkansa sangen hyvin.

Oikeassa laukassa tultiin keskilinjalle, jossa oli kolme puomia, ristikko ja kolme puomia. Hetken päästä selvisi että tullaankin tätä molemmista suunnista. Päästin ensin ristikolla valahtamaan liian pitkäksi ja toin liian pienesti sisään. Parani kun sain juonesta kiinni. Myötälaukkojen miettimisen lopetin. Ristikolla olisi pitänyt saada vaihtokin. Niistä ei onneksi tullut sanomista.

Lopuksi tultiin vielä toiselta pitkältä sivulta minipysty kulmasta, koottua laukkaa, samat aiemmat 3 laukkapuomia ja kootulla laukalla seuraavan kulman minipysty. Nämäkin vasemmassa laukassa. Väleihin tuli hyvin 7 ja 6 askelta. Tosin Valma säätyi niin hyvin että esitettiin myös pitkiä ja ahtaita sekä 8 ja 5 askelta. Noin joka toinen kierros oli hyvä. Taas oli sellainen olo että jos ei toiminut niin vika löytyi pikemminkin satulan päältä ja siitä etten itse osannut sanoa koska laukka on hyvä. Saatiin kuitenkin ihan hyviäkin kierroksia.

Loppuraveissa Valma oli muuten kiva ja letkeä mutta rupesi luimimaan muille hevosille. Pelkäsin että tulee monoa jos tulevat kovin lähelle. Ei onneksi. Sama jatkui vielä tallin käytävällä (ei taas ollut tilaa muualla) ja kiukkusi naapurille.

Esteiden purkuni jäi hepattomaan aikaan. Valma jäi taas villaloimen alle kuivumaan. Villaloimi löytyi ylätallin kuivaushuoneen lattialta. Onneksi tunnistan sen jo ulkomuodosta (punamustaruudullinen).

Valma vastasi apuihin kivasti ja hyppäsi mukisematta. Silti tämä tunti oli jotenkin valju. En oikein tiedä mitä odotin. Ei tullut suuria tunteita suuntaan eikä toiseen. Yllättävää.

Ongelmia:
lumipaakkuja vuohiskarvoissa
ei halunnut kuolaimia + kuolasi yhä
unohdin taas jalkkarit
ei pysynyt selkäännousussa aloillaan
alkuun yritti luikertaa ja olla mutkalla puomeilla
kuumahti vähän siirtymistä
säätyi väleihin liian herkästi
loppuraveissa luimi muille

Parannusta:
vessassa oli pitkästä aikaa käsipaperia
Valma antoi hyvin kiinni pihatosta
huomattavasti suorempaa ja tasaisempaa kuin viimeksi
laukka säätyi todella hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora