perjantai 8. tammikuuta 2021

Paluu 3 vuoden hyppytauolta

 Perjantaina Turkan tunnillamme oli esteitä ja sain jatkaa Valmalla, jee! Humma ei tainnut tehdä tänään muuta, joten löytyi pihatosta. Vihdoinkin tunnistin oman ratsuni suokkimerestä. Plussana hyvin nimikoitu riimu ja loimi päällä. Ihan mukisematta Valma ei halunnut paalilta lähteä vaan piti pari kertaa väistää toiselle puolelle. Kun menin heinät edellä kohti niin sitten antoi kiinni.

Ennen humman hakua olin hakenut varusteet valmiiksi ja toivoin että talliin tulee sillä aikaa tilaa. Siellä oli nimittäin vielä puolelta käytäviä myöten täyttä. Erittäin epäkäytännöllistä. Onneksi meille oli juuri vapautunut karsina.

Hoitaessa Valma oli yhä kiltisti. Kaikki hokitkin olivat kiinni ja kunnossa. Suojat joka jalkaan. Näyttivät upouusilta. Kuolaimia ei ottanut ihan heti ja kun yritin avata hampaita niin pullautti sellaisen kerjäävän koiran metrisen kuolavanan suupielestään. Yyyh. En muista ennen nähneeni hevosella tällaista kuolaa. Satulavyökin oli yhä sangen nafti. 5 cm lisää pituutta helpottaisi kovasti. Yllättävän helposti se silti meni kiinni.

Pakkasta oli n. 9 astetta ja 7 ratsukkoa tunnilla. Kenttä hyvällä lumipohjalla.

Alkuverkassa humma ei kulkenut ihan pyöreällä niskalla mutta parani aika nopeasti. Kuskin keskittyminen herpaantui kun piti antaa auton avaimia välillä. Laukassa yritin taas ratsastaa enemmän pyöreälle niskalle enkä niskaa ylös. Verkkalaukoistamme ei taidettu kommentoida muuta kuin että ratsasta vähän eteen kun askel näyttää vähän lyhyeltä tms. Spurttailin sitten hillitysti. Kaarteissa oli hitusen tasapainoton.

Ensimmäisenä hyppytehtävänä tultiin yksittäisen maapuomin yli laukassa. Kaikki saivat askeleen osumaan puomille joka kerta. Jossain näillä main kuulin että Valmalla ei ole hypätty täällä vielä eikä siis luultavasti koko 3 vuoden mammaloman aikana. Pitkä hyppytauko takana siis. Siihen nähden oli yllättävän vähän innoissaan.

Seuraavaksi tultiin lävistäjällä puomi, ristikko ja puomi. Ensimmäinen kerta meni hyvin ja laukka vaihtui. Sitten ohjeeksi tuli että ei saa säätää ohjalla lähestyessä ja meni vielä pykälää holtittomammaksi. Lähestymisissä kiemursi aavistuksen mutta osuttiin kuitenkin tehtäville. Vaihdot hypyissä katosivat ja tehtävän jälkeen oli vähän liikaa vauhtia ja hitunen liian vähän tasapainoa. Kumman hitaasti tajusin aina ottaa tilannetta haltuun. Tultiin tätä jokunen kerta.

Toiselta lävistäjältä tultiin seuraavaksi kaksi puomia ja okseri. Aika samoin kuin edellinenkin eli en saanut laukkoja vaihtumaan. Tai edes muistanut ajatella koko asiaa. Tuntuu että olisin voinut ratsastaa paljon tehokkaamminkin mutta päädyin matkustelemaan kun en oikein tiennyt että mitä pitäisi tehdä. Esteen jälkeen kaarteessa tuli välillä pieniä lipsumia kun Valma korjasi laukan ravin kautta. Okseri nousi ehkä 70 senttiin. Empimättä yli.

Pitkältä sivulta tultiin vielä kolmoissarja. Välit 6,5 ja 9,5 metriä. Keskimmäinen oli okseri. Ekalla kerralla Valma loikkasi kaikki vähän kaukaa ja aika isoilla hypyillä. Kuski ei ollut ihan mukana. Yllättävän kovaa tehtävälle sai posottaa sisään. Silti ei ollut yhtään sellainen olo missään vaiheessa että humma ei olisi ollut hallinnassa. Tätäkin jokunen kerta.

Lopuksi tultiin vielä lävistäjän okserilinja uudestaan. Innokkaat suokit saivat tämän vikaksi tehtäväksi. Nyt osuttiin puomeille. Taas unohdin että piti heti esteen jälkeen ottaa kiinni mutta Valmalla oli malttia omasta takaa jo vähän paremmin.

Loppuhölkässä alla oli taas letkeä, kuuliainen ja tasainen ratsu. Ei kiihdytellyt. Edelleen voisin ottaa tällaisen omaksi. Ihana!

Ehdin purkaa vain osan esteistä ja sitten unohduin juoruamaan omistajan ja open kanssa kentälle. Omistaja halusi hoitaa hummansa pois ja tietysti suostuin. Kiersin kentän vielä talikon kanssa ympäri ja vein lopulta satulan omalle paikalleen. Pääsin suht ajoissa kotiin.

Ongelmia:
talli oli täynnä ennen tuntia
Valma ei antanut ihan heti kiinni pihalta
satulavyö oli yhä sangen nafti
vääriä laukkoja esteiden jälkeen
pientä kiemuraa lähestyttäessä

Parannusta:
hyppäsi empimättä
oli hanskassa

Omistaja videoi hyppyjämme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora