tiistai 20. joulukuuta 2016

Tunnustele hevosta

Tiistaina alkoi Heponiityssä kevätkausi Riitan tunneissa. Ekan tunnin aiheena oli syksyn kertaus. Ratsukseni sain onneksi valmiina edellisellä tunnilla olleen Sakun. Olin nimittäin vielä tavallista pahemmin myöhässä. Ratsukoita tunnille tuli taas vain 4. Nyt oltaisiin otettu jo 6. 45 euroa ei siis ollut paha. Keli pari astetta plussalla ja nyt osasin pukeutua maneesiin aika sopivasti.

Alkukäyntien jälkeen hakeuduttiin taas pääty-ympyrälle. Tunnusteltiin hevosia. Ope kysyi jokaiselta että mitkä on suurimmat haasteet nyt ja miten niitä lähtee työstämään. Vastasin että pitää saada Saku odottamaan puolipidätteistä ja taivuttaa väistämällä lapoja ulos. Alku oli ok mutta taivutuksessa hevosen pitää olla suora. Eli ei niitä lapoja viskata ulos vaan taivutetaan sisäpohkeen ympäri. Vain suoraa hevosta voi taivuttaa.

Vasemmassa kierroksessa taivuttaminen oli hankalampaa. Vauhtia ei ollut hirmuisesti mutta silti reagointi pidätteisiin oli vähän vajaata. Piti sitten ajatuksen kanssa tehdä sellainen pidäte että siihen sai reaktion. Sitten olla hiljaa. Samoin jalasta eteen ja kun liikkuu niin palkinnoksi vaikutus pois. Ravissa meno tuntui jopa yllätävän hyvältä. Ope kehui että oikein hyvä alkuravi. Ohjia piti kyllä vielä lyhentää. Sekä muistaa huolehtia asetuksesta.

Välillä mentiin myös uraa pitkin suoraan ja päätyihin sai tehdä tarpeen mukaan ympyröitä. Otin ohjeesta vaarin ja käytin Sakun muutaman kerran käynnissä asti kun pidätteet eivät tuntuneet menevän läpi. Yksi vika oli siinä että tein liikaa kädellä ja unohdin käyttää istuntaa. Vaikutus hevoseen on ihan eri.

Ope kävi sitten yksitellen aktivoimassa takasiamme maasta käsin auttaen juoksutusraipalla. Saku jännitti raippaa aika lailla enkä ollut ihan kartalla minkä verran minun pitää tehdä selässä. Ope piti sisäohjan. Välillä piti pidättää ettei hepo juokse kättä vasten, välillä muistaa kääntää se sisäjalalla takaisin reitille. Hyvin se sitten polki alleen ja pätkän tuntui piffaavan. Nopeat jalat ja sopiva luonne. Tämän jälkeen meni sitten hetki että sain menon taas tasoittumaan ja pidätteet menemään läpi. Tänään tuli muuten tältäkin opelta sanomista pidätteistä ettei pidä heittää kaikkea ohjaa pois kun myötää. Hah! (Enkä meinannut millään osata kun oli sitä poisheittämistä harjoiteltu.)

Laukat sekä vielä vähän lisää ravia ja käyntiä otettiin keskiympyrällä. Nyt mentiin laukkaakin vähän pidempiä pätkiä kerrallaan. Yhä piti muistaa asettaa. Kaikki laukat nousi tosi näppärästi. Laukassa Saku oli kivan kevyt ja tuntui olevan paketissa. Sekä ravissa että laukassa mentiin jo niin hitaasti että vaikka käänsin pienempää ympyrää niin tunsin olevamme tientukkona. Ohjat oli vihdoin napakasti kädessä joten pohkeesta ei enää reagoitukaan niin vikkelästi eteen. Ravissa oli pikemminkin olo että piti saada ratsu odottamaan eikä kiihdytellä.

Ennen loppukevennyksiä Saku oli ravissa sangen hyvä. Omalla mittapuullani oikeasti lyhyellä ohjalla. Hetken jälkeen rupesi venkoilemaan vastaan, joten ehkä se oli vähän rankkaa. Rupesi myös vähän makoilemaan ohjilla. Loppuraveissa malttoi aavistuksen pidemmällä ohjalla taas hyvin, oli jopa hidas mutta pitkin ohjin käynnissä rupesi tohisemaan eteen. Ehkä se heräsi hommiin?

Ope kysyi lopuksi että näillä tiedoilla mitä nyt tuli niin mitä muuttaisit alkutunnin ratsastuksesta. Vastasin että lyhentäisin ohjia. Ehkä tämä auttaa kun sen sai oivaltaa näin konkreettisesti itse?

Viikon päästä ei ole kurssituntia ja tammikuun alussa en pääse. Jospa mahdollinen 3 viikon tauko ei kovin piparoisi ideoitani.

Ongelmia:
unohdin asettaa ja taivuttaa
Saku jännitti juoksutusraippaa

Parannusta:
aloitettiin ihan hyvin
lyheni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora