lauantai 17. joulukuuta 2016

Avoja ja kavaletteja

Lauantaina piti päästä taas Hempan kyytiin. Tarjolle ehdotettiin klo 14 estetuntia mutta eihän yksi tunti mihinkään riitä ja sain luvan tulla myös klo 13 koulutunnille. Hevoset muuttivat viikko sitten yksäreiden kanssa päittäin, joten tavarat ja karsina oli uusilla paikoilla. Hevonen löytyi entisestä tarhastaan muttei ollut mitään hajua mitä kautta se pitäisi viedä talliin. Kuulemma ulkokautta maneesin takaa.

Ratsukoita koulutunnilla oli 5 ja tehtiin avoja käynnissä ja ravissa. Oikeassa kierroksessa Hemppa halusi kääntää kaulaa liikaa sisään ja pullauttaa takaosaa ulos. Molemmissa kierroksissa tuli useamman kerran sanomista että pitää lyhentää ohjia. Avot ovat itselleni kuitenkin niin harvoin tehty liike ettei tähän ole vielä kunnon takapuolituntumaa. Olisin kaivannut vielä vähän tarkempia kommentteja menostamme.

Toistojen myötä tehtiin samaa ravissakin ensin seinän vieressä, myöhemmin irti seinästä ja muutamien haparointien myötä juonesta rupesi saamaan kiinni. Kun pitkän sivun jälkeen nostettiin laukka niin Hemppa ei malttanut tehdä hommia kunnolla loppuun kulmaan asti. 15 metriä ennen rupesi jäkittelemään ja ehdottelemaan laukkaa. Lopulta taas oveluus voitti ja tein niin kauan (2) ravivoltteja ja avon lopun uudestaan että hepo malttoi odottaa. Tämä auttoi eikä myöhemmin enää niin häseltänyt.

Laukassa piti ratsastaa eteen ja tehdä ympyröitä, auttoi vähän ravin tasoittumiseen.

Tunti loppui aika salakavalasti. Saatiin kuitenkin hyvä suoritus lopuksi. Sitten vaan hetki käyntiä ja jalustimien lyhennys. Estetunnille tuli 6 ratsukkoa.

Alkuverkassa tehtiin käynnistä pysähdyksiä, sitten ravista käyntiin. Myöhemmin temponvaihteluita ravissa. Tehtävänä tultiin kaksikaarista ravissa, suoristuksissa kolmen ravipuomin ylitykset. Puomit olivat eri väleillä eikä ollut tuntumaa sopivasta ravista. Jo toisen kerran tänään oli sellainen olo että minun kuvitellaan osaavan tämäkin kuin vettä vaan. Kommentit oli vaan että hyvä. Kunnes sitten sohelsin väärällä askelmäärällä enkä osannut heti korjata. Siitä onneksi sanottiin ja sakotettiin. Paljon tarkempi palaute olisi ollut kiva. Tehtävään sisältyi myös pääty-ympyrä laukassa. En muista laukattiinko enempiä alle.

Seuraava tehtävä oli muinaiselta Pian tunnilta tuttu. Pituushalkaisija suoraan ja sitten kaksikaarisella kavaletit toiseen päätyyn. Hevonen oli suora mutta kaula ei. Osa vaihdoista tuli mutta jotain ravin kautta.

Seuraavaksi tultiin kolme puomi-kavaletti-puomi -yhdistelmää kahdeksikolla. Kaksi kierrosta. Hemppa yllätti ja kaikki myötälaukassa! Eikä edes ampailtu. Kannuksista taisi olla iloa, sillä ainakin yksi vasen laukka löytyi vasta kavaletin jälkeen.

Lopuksi tultiin vielä rata. Muut sai loikkia ensin vähän pienempänä ja me tultiin vikoina. Ei korkeutta ollut kuin 80 cm mutta 35 cm korotus kerralla näytti kamalalta. Lisäksi loikin ensimmäisiä kertoja kannukset jalassa ja olin huolissani miten jalat pysyvät hypyissä paikoillaan. Niin mielelläni olisin hypännyt jonkun 60 - 70 cm hypyn alle.

Vaikka laukka oli reipasta eikä ratsu kovin pitkä niin alitajunta jarrutteli sen verran että otettiin okserille jokunen kielto. Ekan ylityksen ja kavalettien levittelyn jälkeen piti ottaa vielä alusta. Enhän minä siellä hypyssä taas ollut mukana ihan kuten olisi pitänyt. Käsky kävi istua kevyemmin ja tulla alusta uudestaan. Pikkuhiljaa lähti hypyt sujumaan. Lopuksi meinasin vielä hypätä väärän radan ja tuli tehtyä ylimääräinen voltti. Eikä Hemppa kannuksista mitään sanonut. Enemmän sitä taisi harmittaa se kun en ollut hypyssä ihan mukana eikä se saanut haluamaansa määrää tilaa edestä.

Tämän jälkeen olisin voinut tulla saman uudestaan tai isompanakin. Ope oli tyytyväinen, itseäni jäi häiritsemään aiempi rimakauhu. Itse suoritus oli sitten kuitenkin ok. Eipä siinä enää muuta, vähän ravia loppuverkaksi ja loppukäynnit pellon kautta. Keli oli muuttunut sumuksi. Plussan puolella.

Ongelmia:
avoissa oli vänkäilyä
ohjat oli liian pitkät
en osannut sanoa koska ratsu oli hyvässä asennossa
en tuntenut hyviä askelia ravipuomeille
kavalettien jälkeen 80 cm näytti jättimäiseltä
kiellot okserille
ihan lopuksi ravisteli taas suitset päästä

Parannusta:
tasoittui avoihin
kavalettivaihtotehtävällä 2 kierrosta myötälaukoilla!
lopuksi 80 cm rata ihan ok
ei hepuloinut kannuksista
korvahupun kanssa ei säpsyjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora