torstai 15. joulukuuta 2016

Kyynärpääni eivät tunne takajalkoja

Torstaina tuli pelkäämäni viesti että estetunti peruttu. Harmi vaan että vasta iltapäivästä niin en ehtinyt sopia siihen enää muuta. Ja juuri estetunnin takia jätin yhden lupaavan koulutunnin ottamatta tähän. Pahus!

Onneksi pääsin lievittämään akuuttia hevospuutetta 2 tuntia myöhemmin. Innokkaana ilmoittauduin tietysti kaikille tunneille. Ekalle oli merkattu Wanesa, tokalle Ressu. Mutta jaot piti laittaa uusiksi kun Listralta puuttui kenkä. Sain siis Ressun molemmille tunneille. Olin vähän huolissani miten kestän kaksi tuntia jos poni ei liiku. Laitoin varmuuden vuoksi kannukset jalkaan.

Poni oli ihan asiallisesti ja päästiin heinäkasankin ohi vain kaihoisilla huokauksilla. Ratsain ei ollut erityisen reipas mutta sain ponin kuitenkin houkuteltua liikkeelle. Ekalla tunnilla oli 3 ratsukkoa, jälkimmäisellä 4. Keli muutaman asteen pakkasella ja selässä tuli superkuuma. Toppaliivi piti heivata melko pian ja ilmankin oli lämmin. Vaikkei mitään kovin kummaa tehty.

Ensimmäinen tunti oli ihan perus. Aloitettiin tosin sillä että takajalkojen liike piti tuntea kyynärpäissä. Apua, enhän minä siellä yhtään mitään tuntenut. Turhauduin vain ja mutisin että yhtä paljon tuntuu silmäripsissäkin. Takapuolessa ne kyllä tuntuu jos malttaa tunnustella mutta kyynärpäiden kohdalla tuntui olevan vain mustat aukot. Ei tuntemuksia.

Päätin ekan tunnin keskittyä pitämään mahdollisimman kevyen ja tasaisen tuntuman molemmilla ohjilla Ressun suuhun. Ehkä 30 g. Ei poni erityisesti halunnut asettua. Enpähän kiskonut. Ei alkutunnista tehty juuri muuta kuin jolkoteltiin uraa pitkin. Myöhemmin mukaan tuli siirtymiä ja joitain voltteja. Vaikka yritin pyytää jalalla eteen niin ei Ressu tasoittunut. Pitkään kyllä maltoin pitää suunnitelmastani kiinni ja odotella tasaisella tuntumalla. Ekasta tunnista menin ison osan jalustimet kaulalla open kehotuksesta.

Laukkatehtävä tultiin siten, että pitkän sivun alusta nostettiin käynnistä laukka. Pitkä sivu laukkaa, kulmassa raviin, lyhyen sivun puolessa välissä käyntiin ja kulmassa taas laukannosto. Eli kaksi laukkaa per kierros. Kovin suuria puolieroja ei ollut. Vasemmat laukat nousi vähän säpäkämmin, oikeassa Ressu mietti pidempään ennen kuin päätyi laukkaan. Ei oikein innostunut siitäkään vaikka laukassa eteni ihan hyvin. Oma yläkroppa rupesi kuulemma laukan lopussa seilaamaan. Muutenkin tunnilla välillä takakenotin. Selvästi yritin istua virtaviivaisesti että poniin saisi lisää vauhtia.

Ei tullut onnistumisia oikein missään vaiheessa. Tasaisen epätasaista. Ei haitannut yhtään saada jatkaa harjoituksia samoilla tulilla.

Välikäynneissä tuli vähän kylmä, onneksi lämpö palasi kun jatkettiin hommia. Kun ope ei ollut paikalla niin poni rupesi hyytymään. Nyt turhauduin itse ja rupesin runttaamaan. Todellakin ratsastin jalalla kohti tuntumaa. Alkutunnista yritin kaikki muutkin keksimäni 1001 metodia. Myötäsi paremmin kun taivutti kunnolla. Ressun kanssa ulko-ohjasta ei voinut pitää liian lujaa kiinni, se esti taipumista. Vedin siis ponin sisäohjan perässä linkkuun. Siten löytyi pyöreimmät hetket mutta epäilin metodini vähän kyseenalaisiksi. Poni oli kuin purkkaa, en saanut siitä mitään otetta. Venyi ja vanui ohjien perässä enkä saanut sitä ulkotuelle.

Toinen tunti aloitettiin tekemällä kulmiin voltteja. Kyllä Ressu hetkittäin myötäsi mutta yhtä nopeasti sieltä myös nousi. Ope puhui ohjien liikuttelusta, kokeilin sekä sitä että pitkiä ja rauhallisia ohjasotteita. Kevyempää ja napakampaa tuntumaa. Volteilla sisäkäden nostamista sekä johtamista sivulle. Ei löytynyt autuutta mistään. Onneksi meno ei hyytynyt tiiviistä jalankäytöstäni.

Laukat mentiin koko sakki kerrallaan ja tehtiin toiseen päähän ympyrä. Ressu laukkasi ihan hyvin ja oli edestä tasaisimmillaan laukassa. Varoi selvästi pohjaa kulmissa ja toisessa päädyssä ympyrällä. Päädyin sitten tekemään ympyrän vain valokulmaan. Vaikka laukkasi ihan ok niin tuntui hieman ponnettomalta ja kuunteli hyvin tarkkaat pienimmätkin vihjeeni siitä että saisi ottaa raville. Ehkä ponista oli jo puhti vähän pois. Oli ainakin ihan märkä. Parilla ravirikolla selvittiin ja laukasta ei tosiaan tarvinnut suuremmin jarrutella alas.

Loppuraveissa tultiin ensin pituushalkaisijaa 10 askeleen käyntisiirtymillä. Suoruus parani mutta kerran tuli takaosan heitto, jota en huomannut. Sen jälkeen yhä volteilla nyökkäsi pyöreämmäksi, ihan tasaisella tuntumalla vaan puksutti kaula jännittyneenä. Käynnissä voltilla oli ihan ok ja useamman askeleen rentona mutta silti väliin epätasaili. Nyt kun Jussi lähti uuteen kotiin niin minulle jäi vain Ressu treenikappaleeksi tasaisuuteen ja rentouteen. Ehkä ne alkutunnin gramaanit auttaisi kuten Ressun aiempi vakikuski sanoi. Sen jälkeen kuulemma liikkuukin hyvin.

Ongelmia:
en osaa ratsastaa Ressua tasaiseksi tuntumalle
oli hieman hidas

Parannusta:
ei mitään kamalaa matelua
laukat nousi ihan ok
laukassa oli parhaimmillaan
ohjautui hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora