maanantai 12. joulukuuta 2016

Esteitä kahdella ratsulla ilman käsiä

Maanantain estetunnille tuli Piku kuten arvelinkin. Jos ruuna lähtee niin hyppyytetään vielä siihen asti. Ratsukoita oli 3 ja vaikka pakkanen väheni niin tuntui silti hyytävältä. Nappasin ratsua vaihtaessa kaikki lisävaatteeni päälle ja vasta sitten rupesi helpottamaan. Pakkanen ei kuitenkaan kiristynyt vaan laski, ehkä jotain -5°C pinnassa. En sitten tiedä miksi nyt tuntui näin kylmältä.

Kannukset jäi jalkaan. Ratsukoita tunnilla oli 3. Alkukäynnit oli todella pitkät. Riisuin vasta kun lähdettiin raviin. Alkuun en herätellyt Pikua tarpeeksi mutta tajusin kun sanottiin. Taas olin taivutuskeskustelusta hämilläni. Laukassa piti tehdä pieniä voltteja ja hirvitti pohjan takia ja siksi että äskeisellä tunnilla se kiellettiin. Tunsin sitten vain vetäväni sisältä. Ope oli sitä mieltä ettei ratsuillani lavat pullistele. Kulmissa Piku ei taipunut vaan puski sisään, laukassa vielä pahemmin.

Päivän teemana oli hypyt ilman käsiä ja aloitettiin heti sillä. Ohjat satulan kauhukahvaan kiinni ja reipas laukka päälle. Parin haparointikierroksen jälkeen homma lähti sujumaan mutta Pikun takajalkojen käytöstä tuli noottia. En oikein tiennyt mitä voin asialle tehdä. Taas palasi mieleen vaan toisen open kommentit siitä että Piku ei takasiaan juuri käytä ja ovat kuin surkastuneet tms. Tämä ope sanoi että asialle voi tehdä jotain satulasta käsin. Puolipidätteitä ja lisää jalkaa. Itse kitisin jotain turhaa takaisin. Toivottavasti en ollut kovin rasittava.

Välikäynnit oli taas ihan pitkät. Sitten tultiin toinen pitkähkö pätkä hyppyjä ja pelkäsin jo Pikun jaksamisen puolesta. Ihan hyvällä laukalla kuitenkin liikkui. Kulmissa ei taipunut vaan yritti kanttailla. Raipan napautuksia uskoi paremmin kuin sisäpohjettani. Kädet kypärän päällä tuntui alkuun hassulta mutta pian siihen tottui. Tuntui kivan helpolta. Eikä ristikko kovin suureksi noussut. Medium.

Sitten tuli yllättäen käsky vaihtaa hevosia. Mulle Listra alle. Kannukset ja raippa pois. Lyhensin vähän ohjiakin eli laitoin päähän solmun. Ettei pääse ihan pitkille ohjille hypyssä. Ravissa oli hyvin vauhtia mutta tasoittui siitä. Laukassa tuntui taas jopa vähän turhan hitaalta. Estettä kohti sitten kiihtyi. Sama homma jatkui eli ristikon yli kädet pään päällä. Luottavaisesti yli. Molempien kanssa tuntui helpolta! Open mielestä näin päin meillä sujui paremmin.

Kuvittelin jo että loppui mutta vaihdettiin vielä suunta vasemmaksi ja este nousi pystyksi. Sujuvasti yli. Pysty nousi ja lopulta sitä ei tulleet muut kuin me. N. 80 - 90 cm korkeudella ylitettiin vielä sujuvasti tyylillä mutta seuraava korkeus eli ehkä n. 90 - 100 cm ei sujunutkaan. Nyt en tuupannut mutta tamma tuntui pahastuvan siitä että jätin sen edestä yksin juuri ennen estettä. Ehdin laittaa kädet pään päälle ja siinä tilassa oli aika huteraa kun Listra koukkasi esteestä ohi. Keikahdin alas ja iskin käteni johteena olleeseen puomiin. Eikä sitä turvaliiviäkään ollut nyt päällä. Tosin nyt siitä ei olisi ollut mitään iloakaan. Käsivarsiin mustelmat ja puraisin kieleen. Taisi se pääkin vähän kopsahtaa.

Listra juoksenteli hetken ennen kuin antoi kiinni. Takaisin kyytiin ja nyt sain hypätä ohjat kädessä. Jostain kumman syystä nyt ei huolettanut yhtään. Opekin sanoi että tamma oikein skarppasi ja hyppäsi lopuksi vielä paremmin. Este nousi pikkuhiljaa ja oli kuulemma 110 cm tai ylikin eikä huolettanut yhtään. Ohjat kädessä kyllä auttoi asiaa. Nyt ei kyllä päässyt myötäämään kunnolla kun ohjat oli edelleen sidottuna satulaan vaan kädet meni sitten ohjien mukana pitkin hevosta.

Lopuksi este laskettiin takaisin noin kasikymppiin ja tultiin vielä kertaalleen ilman käsiä. Nyt en luottanut tammaan vaan irrotin ohjat vasta kun se ponnisti hyppyyn. Isompaa ei lähdetty enää kokeilemaan ja vähän piti open vakuutella ettei tämä ollut luovuttamista vaan hyvin meni.

Sitten ohjat auki ja loppuravit. Hyvin äkkiä Listra malttoi lopettaa juoksentelun ja tasoittui hyväksi.

Tunnin jälkeen vähän huoletti että kuinka ärsyttävä vänkääjä olinkaan tunnilla ollut. Päässä oli kopsauksesta hetken aikaa höntti olo mutta se meni jo tallijuoruilun aikana ohi.

Ongelmia:
Pikun takasten käyttö
Pikun taivuttaminen, varsinkin laukassa
Listra tuntui lähestyvän estettä vasemmassa kierroksessa perä sisällä
kuski keikahti kiellossa alas

Parannusta:
hypyissä oli molempien kanssa helppo olla mukana ilman käsiäkin
ei huolettanut oikein missään vaiheessa
Listran kanssa 110+ meni helposti

Ope videoi meistä 2 pätkää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora