tiistai 20. elokuuta 2019

Vapaapäivän jälkeinen känkkäränkkä

Eilen Hempalla oli taas vapaapäivä "koiralenkkeilyn" merkeissä eli talutusta puskissa. Tänään keli oli yhä parissakymmenessä ja nyt luvassa oli koulutreeniä. Seuraavat kisat lähestyvät sunnuntaina (Kerava).

Hemppa löytyi tarhasta ja suostui juomaan paljasta vettä pesupaikalla. Karvaa irtosi jo aika runsaasti. Kuolaimet sujahtivat aika hyvin suuhun kuten viime aikoina. Koska muita ei näkynyt niin hyppäsin ratsaille ja lähdin kävelemään takalenkkiä ympäri. Hemppa tuntui kummallisen säpsyltä sekä kaulasta matalalta. Aika pää alhaalla käveli.

Junnuope löytyi matkan varrelta ja jäätiin pikkukentälle. Hetki vielä kävelyä, sitten taivuttelua käynnissä ja siitä raviin. Kun en vaatinut kummempia niin kulki rennosti ja tasaisesti. Tuntui jopa ryhdikkäältä. Open mukaan hyvä muoto alkuraveihin.

Kun ruvettiin vaatimaan takasia raiteille ja vähän lyhyempää muotoa niin meni vastusteluksi ja nykimiseksi. Vasen kierros sujui ok mutta oikea huonosti. Eikä saa lennättää eteen. Käytännössä siis kun vähän hölläsin ja rentouduin edestä niin vauhti kiihtyi ja valahti kuulemma pitkäksi. Muuten tuntui siltä että vedettiin molemmat. Liikuta kuolainta, aktiivisemmat takajalat. Vaihdettiin kuvio ympyrästä ympyräkahdeksikkoon ja vaihtelin suuntaa. Vasen kierros hyvä, oikea aika kamala. Vauhtikin hyytyi ja paremman pyöreyden sijaan nokka nousi ylemmäs.

Työstö oli pahasti kesken kun kentälle tuli tuntilaisia. Poistuttiin alta. Keräsin läjämme ja mentiin taluttaen pikkumaneesiin. Jotenkin kuvittelin että tilanne olisi parempi mutta kinastelu ja vastustelu meni entistä pahemmaksi. Toive oli että Hemppa ravaisi suorana, lyhyenä ja niska pyöreänä. Mieluusti myös aktiivisella takaosalla. Hempan mielestä tämä oli aivan liikaa vaadittu. Tarjosi takapotkua, peruutusta ja lievää keulimistakin. Kuski olisi höllännyt vaatimustasoa mutta ope oli jämäkkä. Lohduttavaa kyllä niin nyt kuski ei säikkynyt humman protesteja.

Yritettiin ensin parantaa muotoa laukan sisällä. Tästä ei tullut yhtään mitään. Parhaiten toimi tilanteen nollaus käynnissä, nenä alas ja rennoksi. Mielellään kuulemma jopa ylipyöreäksi. Siitä sitten harkiten harjoitusraviin ja laukkaan. Jos tulee kinaa niin takaisin käyntiin korjaamaan tilanne.

Ei mitään kovin ihmeellisyyksiä päästy tekemään. Meno tuntui aika veitsenteräiseltä. Tuli hyviä hetkiä mutta oli sellainen olo että hetkenä minä hyvänsä Hemppa saattaa taas lyödä hanskat tiskiin. Tarjosi myös peruutusta. Tähän ohje oli jatkaa peruutuksen pyytämistä. Kuuliaisesti (muttei kovin rennosti) Hemppa peruuttikin. Hetki eteen ja pyydettiin lisää taakse. Tämän jälkeen ei kokeillut enää tätä. Itse pohdin että oliko tämä sitä paheksuttavaa peruuttamisella rankaisua. Samoin kun piti aktivoida pohkeella ja samalla pidättää edestä niin eikös siinäkin tule kaksi apua kerrallaan vaikka niitä pitäisi antaa yksitellen. Välillä tuntui että veivaan ihan liikaa edestä mutta käsky oli liikuttaa kuolainta tms.

Käynti saatiin lopulta paranemaan aina nopeasti. Siitä päästiin myös hallitusti ja omalla mittapuullani hyvin ryhdikkäästi raviin. Sekä laukkaan. Kulki siinäkin Hempaksi lyhyenä ja lopulta laukan rullauskin rupesi löytymään. Itse olisin mieluummin tehnyt tämän sitä kautta että ensin mennään pidempänä ja isommin ja siitä sitten aktivoidaan ja lyhennetään. Taidettiin tehdä taas myös vastalaukat.

Saatiin kuitenkin molemmat laukat tehtyä lopulta ihan asiallisesti. Mutta paras rentous jäi puuttumaan. Ratsua kävi sääliksi ja pohdin että tällaisesta komentelusta saattaisi saada vaikka vatsahaavan. Tunnistan itsessäni kukkahattua.

Loppuraveissa kulki tasaisesti. Sain pyydettyä lisää aktiivisuuttakin. Yhä oikea kierros oli haastavampi ja siinä meno tasapainottomampaa. Ei kuitenkaan missään tapauksessa huono. Lopuksi vielä hetki käyntiä tuntumalla ja sitten pitkät ohjat ja lepo.

Ope uhkaili että jos huomenna on yhtä kamala niin käy itse selässä. Minä vakuuttelin että pahin on ohi. Oikeasti se ope olisi pitänyt tänään tuupata kyytiin jos joskus.

Kouluradan ratsastus jäi tänäänkin tekemättä. Ope oli sitä mieltä ettei sitä kannata mennä jos hevonen ei ole avuilla. Olen toisaalta samaa mieltä ja toisaalta en. Itseni takia tarvitsisin melko kriittisesti rataharjoitusta. Ajatuksen siitä että laukkaa mennään oikeasti vain pääty-ympyrällinen ja valmistellaan siirtymät ajoissa.

Open mukaan jos ratsu ei ole avuilla niin sitten ei kannata kuulemma edes mennä kisoihin. Toisaalta ymmärrän tämänkin mutta kyseessä on helppo C! Eikä Hemppa ole tässä päätynyt vielä kunnolla suoraksi ja avuille (valitettavasti). Silti radasta pitäisi selvitä.

Loppukäynnit käytiin pihalla ja mentiin lenkki ympäri. Hemppa oli läpimärkä ja naama vaahdossa. Toivottavasti huomenna on oikeasti helpompi päivä.

Ongelmia:
vapaapäivien jälkeinen ratsastus on pääsääntöisesti aika kamalaa
en meinannut kuulla opetusta ja piti jatkuvasti kysellä että mitä
kädet tulivat kipeiksi
Hemppa vastusteli kovasti
välillä ei meinattu päästä ravissa suoraan
oikea kierros oli paljon vaikeampi
en päässyt vieläkään ratsastamaan rataa läpi
peilistä ei nähnyt itsensä kuin ihan kohdalla, suuntaus oli vielä pielessä
en tullut onnelliseksi

Parannusta:
kuski ei säikähtänyt hepan vastustelua
ryhdikkyys parani paljon
tasoittui lopuksi
pikkumaneesiinkin oli tullut peili

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora