torstai 22. elokuuta 2019

Etelän ope ja pohjoisen humma

Torstaina näytti siltä että jäädään Hempan kanssa ilman opetusta. Koska viikko-ohjelmassa oli tänään vielä kunnon työskentelypäivä niin itsekseen meno tuntui huonolta idealta. Olin miettinyt koulutettua opea aiemminkin mutta nyt palkkapäivän jälkeen ajatus ei kirpaissut enää niin pahasti. Minua ja Assia opettanut ope sattui olemaan tänään muutenkin tontilla, joten päästiin jonon jatkoksi Hempan kanssa.

Tarkoitus oli verkkailla askellajit itsekseen läpi ennen opetuksen alkamista. Pieleen meni ja ehdin kävellä vain alkukäynnit pihalla ja silti olin pari minuuttia myöhässä. Onneksi Ruoste sattui olemaan samaan aikaan EM-radalla, joten meitä ei ehditty kaivata. Tunti siis pikkumaneesissa.

Kävelin vielä hetken ja rupesin taivuttelemaan. Ehdin hölkätä hetken ennen kuuloketta ja opetuksen alkua. Jatkettiin hetki ravihölkällä ja Hemppa nyppi kevyesti ohjia ja nosteli päätään. Ei kovin tasaista. Taidettiin mennä askellajit läpi. Ei mitään kovin hohdokasta muttei jumitteluakaan. Jossain vaiheessa vasemmassa kierroksessa kaula piti kääntää kunnolla sisään. Vaati lopulta ihan kunnon sisäohjasta ottamisen. Ulkoa piti höllätä, että hevosella on pakotie. Ja siitä sitten pikkuhiljaa myös ulko-ohja mukaan.

Hommat aloitettiin käyntivolteilla. Tavoitteena saada alakaula piiloon. Eikä saanut mennä liian lujaa. Se oli enemmän kuskin ongelma. Muista kyynärkulma ja pidä kädet tarpeeksi takana.

Ravissa pitikin istua alas. Ei menty kovin lujaa eikä humma ollut pahasti väärin päin. Silti oli hytkyvää. Korvanappi ei kestänyt hytkettä vaan oli putoamassa jatkuvasti. Lopulta luovutettiin ja mentiin ilman. Pidätteitä ulkoa, käännä ulkojalalla. Eikä sisäohjasta saanut jäädä vetämään. Tunnin aikana vähän tilanteen mukaan taputettiin joko sisältä tai ulkoa, vasemmasta tai oikeasta. Lopulta kun skarppasin niin tuli pyöreitä ja tasaisia voltteja. Hemppa ei silti tuntunut olevan avuilla ja itse ratsastin vähän varovasti.

Lopulta jäätiin pääty-ympyrälle. Tehtiin siinä jokunen siirtymä ravista käyntiin ja takaisin. Alusta asti yllättävän tasaisesti! Ei nykimistä eikä tahtirikkoja. Sitten pyöriteltiin laukkaa molempiin suuntiin. Pitää edetä, aktiiviset takajalat. Eikä vieläkään saanut jäädä pitämään sisäohjasta. Pidätteet ulkoa, käännä ulkojalalla. Asetus sisään. Perinteisiä vinkkejä takaosan siirtelystä ei kuulunut. Hemppa tasaantui ja lyheni hieman ihan itsestään. Ihan ok muttei vieläkään tuntunut olevan avuilla. Laukan rullaamiseenkin puututtiin jos hidasteli.

Loppuraveissa Hemppa oli tasainen mutta yhä oli sellainen olo että jos pyydän jotain enemmän niin menee pipariksi. Ei päästy show-raviin mutta jotain 7,5 pintaan. Kiva oli se, ettei Hemppa vastustellut tunnin aikana muuta kuin vähän nyppimällä ohjia. Tämä ope oli sitä mieltä että ensin hevonen pitää saada pyöreäksi ja vasta sen jälkeen voi ruveta lyhentämään ohjia. Ja että väkisin vääntämällä tuskin tulee hyvää. Tästä tykkäsin! Pitää ottaa tuo pakotien antaminen käyttöön. Koska omasta mielestäni jokaisen ratsastuksen ei kuuluisi olla taisteluvoitto.

Ehkä odotin tunnilta vähän enemmän. Mentiin vähän varovaisesti ja tunnustellen. Leiskauttelu jäi puuttumaan eikä Hemppa lopuksi ollut niin hyvä kuin se osaa olla. Enkä saanut suunvuoroa sen vertaa että oltaisiin puhuttu tulevan kouluradan ratsastamisesta kunnolla. Mutta ehkä tämä oli hyödyllisempää.

Loppukäynnit pyörittiin pihalla. Sitten perinteisesti Hemppa taas pesun kautta yöpuulle.

Ongelmia:
alkuun oli taas epätasaista
kuuloke ei pysynyt harjoitusravissa
kuskin harjoitusravivoimat olivat kadonneet
humman alakaula yritti pullotella lähes joka välissä
ei ollut lopuksi ihan läpi

Parannusta:
ei tullut tappeluita
pysyttiin kaikki hyvällä tuulella läpi tunnin
sangen siistejä siirtymiä ravista käyntiin ja takaisin
meno tasoittui loppua kohti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora