tiistai 14. toukokuuta 2019

Lisää ajatusta taakse

Tiistainakaan ei tullut yllätysratsua koulutunnille lähestyvien estekisojen takia. Sepe sen sijaan oli riekkunut itsensä pihalla telakalle, joten kisoihin on luvassa joku vieraampi tapaus alle.

Saku oli mennyt yhden tunnin alle ja oli ihanan puhdas. 3 ratsukkoa tunnille ja mentiin taas maneesiin. Nyt tajusin jättää Sakun hupun pois. Lämmintä reilu +10°C.

Tänään aloitettiin hommat tunnustelemalla istuntaa ennen kuin otettiin ohjia. Poikkeuksellisesti löysin molemmat istuinluuni. Ehkä eilinen hieronta auttoi? Istuntaa piti keinutella ja tunnustella istuinluiden etu- ja takareunoja ja kallistella sivuille. Vähän CR-kurssin tapaan. Tuntumalla mentiin keskiympyrälle. Jaloista piti saada nopeat reaktiot. Tehtiin avoajatuksella ympyrää sekä baby-takareita. En muista millä nimellä ope niitä kutsui. Avon ajatus oli itselleni ympyrällä vaikea. Yhä piti muistaa takanoja. Takarit (takaosakäännökset) ok mutta treenattavaa on vielä.

Pelkkä ympyrällä herättely eteen kevyessä ravissa sujui sen sijaan oikein kivasti. Saku oli aktiivinen, ryhdikäs, taipuisa ja herkästi kuulolla. Sekä sangen tasaisesti kahdella ohjalla! Oikeassa kierroksessa itselläni oli hyvä tunne suoruudesta ja vasemman lavan hallinnasta. Takajalkojen tunteminen oli vaikeampaa.

Taisi olla tämän jälkeen kun istahdettiin ravissa alas ja ruvettiin tulemaan keskilinjalle. Suunta vaihtui joka kierroksella. Vaikeinta oli pitkien sivujen voltit. Oma keskittymiseni rakoili tuntemattomasta syystä ja Saku juoksi heti tilaisuudesta karkuun. Seiskan keskittyminen kuskilta ei riitä, vaaditaan vähintään 9. Molemmissa suunnissa voltin jälkimmäinen puolisko kaaduttiin kiihdyttäen sisäpohjetta vasten.

Keskilinjalla piti pyytää vähän eteen, takaisin, taas eteen ja takaisin. Olisin mieluummin tehnyt pienemmät erot ja pitänyt pakan kasassa. Ohje oli ratsastaa rohkeammin ja harjoitella tms. Silti pääty meinasi tulla aina liian nopeasti vastaan. Pientä huojumista loppuun ja peilipäädyn kulmiin kaivattiin parempaa taivutusta.

Sitten lisättiin tehtävään laukannosto keskilinjalla tulevaan suuntaan. Pitkällä sivulla 10 metrin voltti, takaisin raviin ja uudestaan. Keskilinjalle tultiin yhä joka kerta täsmällisesti suoraan. Alkuun nostoissa tuli pientä seilausta (n. 30 cm) mutta toistojen myötä parani. Nojaa kulmassa taakse. Oikeassa laukassa pudotti laukan pari kertaa pikkuovikulmassa pois. Sain korjattua nopeasti takaisin. Voltit vähän ratsastelin takakenossa mutta ihan ok. Nostot säpäköityivät toistojen myötä ja joka kerta nousi oikein. Tultiin yllättävän monta kierrosta. Kerrankin sanon että vähempikin olisi välttänyt.

Eikä vieläkään lopetettu vaan tultiin ns. kouluratatehtävä loppuun. Ravista käyntiin lyhyen sivun keskellä, keskikäyntiä lävistäjällä (yhtä kirjainväliä vajaa täysipitkä lopusta). Toisen lyhyen sivun keskeltä laukannosto ja pitkälle sivulle 10 metrin laukkavoltti. Sitten takaisin raviin ja toisesta suunnasta uudestaan.

Sakun keskittyminen rupesi olemaan vähissä. Rupesi makoilemaan ohjilla, kiirehtimään ja vyörymään. Vaikka välillä otin muka isojakin pidätteitä niin vaikutus oli vähäinen. Siihen nähden ensimmäinen kierros oli yllättävän asiallinen. Pahimmin pieleen meni kättä vasten tullut ensimmäinen käyntisiirtymä, joka meni vähän pisteestä yli. Open mukaan kaikki tuupimme lisää käyntiä lävistäjälle. En tunnusta tai ainakin unohdin jos tein sellaista. Vauhtia meinasi omastakin takaa olla liikaa. Laukka nousi näppärästi ja voltti oli meidän peruslaatuamme. Ei ihan tasapainossa.

Toisella kierroksella käynti oli rauhallisempi mutta nyt laukannostossa tuli ensin askel väärää (vasenta) laukkaa ennen kuin korjaantui myötälaukkaan. Muuten ihan ok. Otettiin sitten vielä kolmas kierros, jotta päästiin korjaamaan virheet. Taivuta huolellisesti kulmiin. Saku vyöryi ravissa kättä vasten ja aloitin käyntisiirtymän valmistelun heti kulmasta. Ihan ok. Käyntiä piti yhä vähän toppuutella. Kulma lävistäjän jälkeen oli oikein asiallinen. Ope käski valmistella ja asiamme olivat kuulemma ihan liian levällään. Mielestäni kaikki oli oikein kunnossa ja puolta askelta ennen kirjainta tuli oikein täsmällinen ja säpäkkä laukannosto. Voltti ok, ei täydellinen. Olin suotittamiseemme kuitenkin tyytyväinen.

Loppuravit olivat tänään lyhyet enkä ehtinyt vasempaan kierrokseen ollenkaan. Oikeassa Saku taas keveni. Ja saatoin pyytää vähän lisää ilman että valtaantui tai lakkasi kuuntelemasta.

Loppukeskusteluihin (mm. kädet leviävät sivuille tasapainon puutteen takia, en ihan allekirjoita) meni taas melko pitkään. Tallissa olimme superripeitä mutta hevosten viennin jälkeen jäätiin taas sen verran suustamme kiinni että tuli kiire kauppaan ennen kymppiä.

Ongelmia:
ihan alkuun halusin taas himmailla liikaa
harjoitusravissa keskittymiseni rakoili ja Saku juoksi volteilla
vähän kanttasi välillä kulmia
pari kertaa rikkoi laukasta hetkeksi raville
kerran nousi askeleen verran väärää laukkaa
lopuksi rupesi vähän vyörymään

Parannusta:
alkutunnista tuntui makealta ja kuunteli herkästi ja kevyenä
oli sangen suora ja kahden ohjan tuntumalla
laukannostot keskilinjalla oikein näppärästi
tultiin kaikissa askellajeissa joka kerta siististi keskilinjalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora