maanantai 20. toukokuuta 2019

Lempäälässä Karhapään maastoesteopissa

Maanantaina oli viides hyppypäiväni putkeen. Tällä kertaa töistä lähes puolentoista tunnin ajo Lempäälään Ratsuniittyyn. Viimeksi kävin täällä viime kesäkuussa hyppäämässä maastiksia Jevillä.

Tänään luvassa oli Akin valmennus. 4 ratsukkoa. Auton mittari näytti mennessä huikeat +27°C. Nyt en pelännyt jäätyväni t-paidassa. Hintaa tunnin hyppelölle tuli 60 euroa.

Ratsukseni sain tänään uuden tuttavuuden Roopen. Karsinasta löytyi vähän aran oloinen mutta kiltti pv-ruuna. Ruunikko, aavistuksen Hemppaa pienemmän näköinen.

Ohjeistus oli että saa mennä kentälle kävelemään n. 10 - 15 minuuttia aiemmin. Sinne sitten valuimme yksitellen sitä mukaa kun olimme valmiina. Minä toisena. Taas tunsin itseni töppöjalaksi kun 125-senttisissä jalustinhihnoissa sopiva mitta oli kymppireiän tienoilla. Kävelin toisen hepan vanavedessä kertaalleen tallin ympäri.

Ope tuli edellisen ryhmän myötä hakemaan meidät. Kysyi minulta ollaanko tavattu aiemmin ja vastasin käyneeni talvella katsomassa täällä maastoesteklinikkaa. Osaamisestani tai hyppykokemuksestani ei tullut lisäkysymyksiä. Ollaan kuulemma niin pro että mennään suoraan maaston puolelle.

Ensin käveltiin hetki ympäriinsä tuntumalla. Yritin vähän notkeuttaa ratsuani. Ei kovin innokas. Enemmän tahmakavio mutta sain herätettyä. Notkeuttaminen oli pidempi prosessi. Sitten kevyttä ravia ympäriinsä. Hetkittäin sujui hyvin. Aika paljon piti muistuttaa liikkumaan. Kuskille raskaahkoa.

Tässä välissä kasaannuttiin isolle ympyrälle ravaamaan kahden kavaletin yli. Ope puhui jotain kevyen istunnan harjoituksista mutta koska tarkempaa ohjeistusta ei tullut niin kevensin. Kavalettien väliin tuli kaari pienen kukkulan yli. Sitten ruvettiin tulemaan laukannostojakin. Piti varoa etten nosta käsiäni liikaa. Tämä korjaantui hetken päästä itsekseen. Muutaman kerran tuli väärä laukka. Jokusen kerran tuli myös jotain pukinpoikasia. Ei isoja mutta olin vähän kiikkerästi kyydissä. En saanut ihan juonesta kiinni että missä tilanteissa näitä tuli ja miksi. Taisin käyttää tarpeettoman paljon energiaa ratsun tuuppimiseen, sillä sykkeeni oli jatkuvasti 170 pinnassa. Kyllähän se silloin vähän raskaalta rupeaa tuntumaan.

Lopulta kavaletit nousivat yläkorkeuteensa ja tultiin niitä kaksi kerrallaan jatkuvasti laukassa. Ihan siistiä ja tasaista. Kommentit taisivat olla samanlaisia kuin eilenkin eli vähän enemmän tilaa ponnistukseen. Sain osin korjattua. Laukka, istunta, kädet ja tasapaino olivat ok. Tultiin pelkkä oikea kierros.

Sitten ruvettiin tulemaan pieniä tehtäväpätkiä noin neljällä hypyllä. Meidät jätettiin viimeisiksi. Näitä ehdittiin tulla kolme pätkää. Hypättiin turvallisen pieniä esteitä, noin 60 cm. Ensimmäisellä kierroksella ristikko, tukki ja kavaletit. Laukka jäi vaihtumatta ja korjasin ravin kautta. Sitten mökkejä ja sianselkää. Lopuksi laavut ja vesi. Pienoista haparointia kuskilta alkuun. Humma ei katsellut esteitä. Kertaalleen olisin halunnut vielä yhden askeleen mutta Roope päätti lähteä kaukaa. Ohjat tipahtivat mutta pysyin muuten suht ok mukana.

Veden läpi käveltiin ensin tututusmiskierros. Roope oli eri mieltä ja yllätysloikkasi sinne pommilla. Pysyin onneksi tässäkin kyydissä, pahemmin horjumatta. Tämä jäi kuvaamatta kun en yhtään arvannut moista. Toinen läpimeno päästiin käynnissä. Radalla mentiin asiallisesti laukassa ilman kiemuroita. Viimeisellä kierroksella laukkakin vaihtui jo askeleessa. Tuli parempia hyppyjä kun laukka sujui reilummin ja ponnistukset lähtivät kauempaa.

Laukka nousi aina näppärästi mutta välillä ei alkuun edennyt. Estettä kohti meinasi alkuun kiihtyä mutta sain hillittyä. Sangen tasaisella rytmillä suoritettiin tehtävät. Pari kertaa vähän jänskätti kun humman perästä kuului ponnistuksessa prööt. Niitä ei onneksi seurannut pierupukkilaukkoja. Antaisin meille tyylipisteitä 7,5.

Oli kivaa. Aika perusmeininkiä eikä kovin jännää. Roope oli ihan ok mutta tykkäsin kyllä Jevistä enemmän. Loppuraveissa Roopekin rupesi kulkemaan pyöreämpänä ja lennokkaampana. Lopputunnista iholle tulivat pikkuötökät. Meinasivat tunkea silmiin.

Tallissa hepan huuhtelu ja 1,5 tunnin höpötys maastoesteistä tuntikavereiden kanssa. Olipa mukavaa! toivottavasti päästään loikkimaan toistekin yhdessä.


Päivän tunnelmakuva. Rupesi vetämään pilveen.
Paluumatkalla satoi.

Ongelmia:
kuski oli kiikkerästi kyydissä kun ratsun perä keveni
kengät hiersivät
lopuksi tuli ötökkähyökkäys ja meinasivat mennä silmiin
ei kovin paljon kommentteja

Parannusta:
kevään ensimmäiset maastikset näille hepoille ja kaikki olivat todella tolkusti!
sain vähän taipuisammaksi ja reippaammaksi
ei kieltoja

GoPro-kooste hypyistämme:



Nettisivujen hevosesittely:

r. Rowen "ROOPE"
s. 2007 Viro
Puoliverinen
sk. n. 170cm
Roopesta löytyy kaksi hevosta samassa paketissa; tasainen opetusratsu sekä sähäkkä laatupeli. Tällä suvukkaalla ruunalla riittää liikettä ja kapasiteettia, jotka tulevat esille ratsastajan niitä vaatiessa. Helpommalla tasolla Roope toimii tasaisen varmasti, vaikka osaakin huomauttaa ratsastajaansa esimerkiksi liiasta puristamisesta.


PS. Onnea Hemppa 12 v!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora