tiistai 7. toukokuuta 2019

Kuski takana onnelliseksi

Tiistaina hommat jatkuivat Sakun kanssa. Samaan aikaan oli estetunti, joten me mentiin maneesiin. 4 ratsukkoa tänään. Tänään myös Sakusta irtosi taas paljon enemmän karvaa kuin viime viikkoina.

Hommat aloitettiin tänäänkin keskiympyrällä. Istunnan tunnustelua alkuun. Tunne molemmat istuinluusi, pidä eläväinen tuntuma. Kokeiltiin omaa reittä kädellä ja samalla lailla piti olla tuntuma ohjissa. Oikeassa ohjassa oli vähemmän hevosta ja alkutunnista huomasin peilistä Sakun aukovan suutaan. Rennot ja joustavat nilkat, sulje ratsu jalkojen väliin.

Kevyessä ravissa piti ruveta toimimaan. Vasen lapa haltuun oikeassa kierroksessa. Vasemmassa kierroksessa ei auttanut nostaa sisäohjaa korjaamaan sisäpohkeen läpi menemättömyyttä. Puolipidäte ja taivutus vasemman pohkeen ympäri. Ulko-ohjasta piti hidastaa jonkin verran että jotain tapahtui. Ajattelin jopa vähän väistöä ulos. Parani. Kuskien piti istua takana ja ajatella takanojaa.

Taas otettiin laukkapätkät jo tässä ympyrällä. Yllättävän näppärää eikä satula keikkunut kammottavan pahasti ensimmäiseen suuntaan. Sen jälkeen tajusin kuitenkin käydä keskellä kiristämässä vyötä vielä yhdellä. Sitten pysyi ravissakin vakaammin aloillaan. Molemmissa laukoissakin oli ohje istua takakenossa, kummasti tuntui helpottavan menoa.

Välillä mentiin uraa pitkin. Käynnissä väistöjä uralta sisään ja takaisin. Nyt tajusin tehdä riittävät toimenpiteet. Ensimmäisen päädyn peilistä näytti siltä että olen jäänyt vetämään ohjasta, joten takakenon lisäksi keskityin myös myötäyksiin. Asetukset tulivat tänään yllättävän helposti eikä tässä ollut suurempia ongelmia. Kulmiin sekä katsomosivulla uralle mentiin rennosti. Riittävästi ajateltavaa hevoselle. Kuski ajatuksella mukana.

Harjoitusravissa saatettiin ensin tehdä jotain vähän muuta. Päätehtävänä kuitenkin lyhyen sivun keskeltä keskilinjalle, väistö uralle ja voltti heti perään. Ensin voltit ravissa, myöhemmin laukassa. Sangen näppärää. Istu taakse ja keskelle. Eikä mitään sivukenotuksia väistöön vaikka yritin sellaisia ehdottaa. Vasemmassa laukassa voltilla lähimpänä pikkuoven kulmaa meinasi välillä vähän kaatua sisään. Sain korjattua.

Lopuksi tultiin suoraa uraa ja nostettiin pitkille sivuille vastalaukat. Supernäppärää. Kahdesti ekaan suuntaan, kolmesti toiseen. Kaikki oikein. Ei vyörynyt laukoissa eikä siirtymissä. Tasaista menoa ja päästiin kauniisti ravissa kulmiin. Kuski rupesi olemaan hangonkeksinä. Ihanaa!

Sitten saatiin lupa keventää loppuun. Yhä oikea kierros oli helpompi mutta ei vasenkaan huono ollut.

Kun ope kysyi että mikä meillä meni tänään hyvin niin vastasin että kaikki. Tähän kuulemma pyritään. Tasaista suorittamista läpi tunnin ja tästä ajatuksesta kannattaa pitää kiinni. Viime maanantaina huokailin ja ihmettelin Assin selässä miten kouluratsastuksesta saisi yhtä kivaa kuin esteistä. Nyt päästiin hyvin lähelle. Ei ole hetkeen ollut yhtä hattaraonnellisia jälkitiloja koulutunnin takia. Nyt luulen taas hetken että osaan ratsastaa. Katsotaan miten käy.

Ongelmia:
alkutunnista Saku oli tyhjä oikealle ohjalle eikä kuunnellut vasenta pohjettani
oikea nilkkani ei ollut kovin joustava
Saku jännittyi välillä vähän toimistopäädyssä
takanojaan piti keskittyä jatkuvasti tai se hukkui

Parannusta:
ei liirannut katsomon edessä sisään
ei pahemmin kaikonnut kulmista
traktori ei käynyt puhkaisemassa keskittymiskuplaani
ajatus takakenosta tuntui olevan ihmelääke kaikkeen
sain humman kahden ohjan tuntumalle
rupesi kuuntelemaan puolipidätteitä ja taipumaan sisäpohkeen ympäri
väistettiin suht näppärästi
vasen ravi oli parempi kuin koskaan ennen
vasen laukka oli parempi kuin koskaan ennen
kaikki laukat nousivat hyvin ja oikein
siirtymät vastalaukoista alas olivat hallittuja ja vyörymättömiä
kuski tuli onnelliseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora