lauantai 25. toukokuuta 2019

Koulukiukkulointia ja pelastusta esteillä - viimeistelytreenit

Lauantaille toivoin koulutreeniä. Ehdotus oli koulua ja esteitä, tällä kertaa putkeen. Vastasin että käy mutta Hemppaa ei saa väsyttää uuvuksiin.

Keli ei hellinyt tänäänkään. +9°C ja vesisadetta. Poolo ja välikausitakki, joka kyllä päästi vedet noin puolen tunnin jälkeen läpi. Ratsastus oli kyllä sellaista hiillostamista ettei ehtinyt tulla vilu.

Koulutunnilla oltiin siis keskenämme. Tänään rento, pitkä ja matala muoto ei kelvannut vaan vaadittiin enemmän ryhtiä. Käynnissä taisi onnistua jotenkuten mutta ravissa oli venkulointia ja kahnausta. Yritin pitää käteni aloillaan mutta Hemppa seilasi päänsä kanssa. Ei ollut kunnolla pohkeen edessä eikä työntänyt kunnolla takaa. Siinä ensimmäiset ongelmat. Oikean käden raippaan suhtautui taas vaihtelevasti. Välillä käpertyi, välillä tuli takapotkuja ja toisinaan ei pahemmin välittänyt. Taisi toisinaan reagoida myös toivotusti eteen ja/tai parantaa takaosan aktiivisuutta tai väistää perää vasemmalle.

Humma makoili taas vasemmassa ohjassa. Hassusti kaula tuntui kääntyvän heti mutkalle oikealle jos oikeasta ohjasta yritti ottaa yhtään tuntumaa. Alkuun vasemmassa oli 95 % hevosesta. Parhaimmillaan päästiin n. 55 prosenttiin mutta sitten taas huononi.

Pyörittiin taas enimmäkseen ympyrällä. Ensin keventäen, myöhemmin ope ehdotti harjoitusravia mutta tänään en suostunut. Pelkäsin että selkäni ei kestä (enkä jaksa). Selkä ei onneksi tästä tunnista suuttunut. Välillä meni paremmin, välillä Hemppa jukuroi vastaan. Tunnin aikana mm. pysähteli, peruutteli, kevensi keulaa ja potki taakse. Sekä kulki jännittyneesti turpa yläviistoon. Pidin ohjat tuntumalla ja pyysin jalalla eteen. Ope rupesi jo ihmettelemään että eikö se oikeasti tajua miten tilanteesta pääsee pois. Pakko oli sitten tehdä vähän myönnytyksiä. Vaikka niitä Hemppa saa kuulemma ihan liikaa.

Oikea laukka oli sangen kamalaa. Nelitahtista, jännittynyttä viipotusta pitkin maata ja perä sisällä. Olisin halunnut päästää ohjia pidemmäksi mutta haluttiin ryhdikästä menoa. Ei tainnut parantua yhtään. Sitten loppui aika eikä päästy edes vasempaan laukkaan asti. Ohje oli että laukassa pitää tehdä kompromisseja. Totesin että parempi vähän pitkä, löysä ja pyöreä kuin pää ylhäällä jäkittävä.

Jatkettiin käyntien jälkeen estetunnille. Kävin tosin välissä hakemassa turvaliivini tallista. Olin jo sen verran märkä että ilman olisi tullut vilu. Tälle tunnille tuli 3 ratsukkoa. Alku taivuteltiin käynnissä. Hempalle meinasi jäädä vastustelu päälle ja normaali lävistäjän kävely veti hummaa poikittain ja aiheutti takapotkuja vaikken edes pyytänyt mitään kummempaa. Ope kasasi esteet ja me pyörittiin lävistäjien kautta tiimalasikuviota melko itsestämme. Käynnistä tuli aika kiva ja ryhdikäs. Etenikin ja rentoutui.

Ravissa oli kuulemma ryhdikkäämpi ja paremman näköinen taas kuin hetkeen. Tuntui ihan hyvältä. Oli kyllä yhä vino.

Laukassa tultiin samalla kuviolla vaihtoja kavalettien yli. Liian löysää. Oikealle vaihtui suurin osa, vasemmalle ei yhtään vaikka tein mitä. Edes tiukka kääntö kavaletin jälkeen ei auttanut tänään. Tosin taisin olla itse vähän luovuttanut. Vasen laukka kuitenkin rullasi paremmin kuin oikea.

Esteitä oli 3. Tultiin ensin pelkkä kaareva linja pikkukorkeuksilla. Jälkimmäisen alla oli laatikko. En näyttänyt laatikkoa ja askelta ennen Hemppa huomasi sen. Odotin kieltoa kun lähti jarruttamaan mutta loikkasikin jättiloikalla yli. Pelkäsin pukkeja perään muttei kekkuloinut. Ponit menivät välin aina kahdeksalla. Ajattelin että 7 on meille siis hyvä. Itsestään siihen tuli 6,5. Toisella kerralla mentiin molemmat tavallisella hypyllä ja väliin 7 askelta vähän odottaen.

Tultiin vielä kavaleteista ja esteistä kasattu pikkurata. Meille n. 80 cm esteet. Linjan ensimmäinen putosi, muuten ok. Okserille paikka tuli ihan juureen ja taas odotin pahinta. Mutta Hemppa loikkasi juuresta ja melko paikaltaan (puhtaasti) yli. Ihana pelastaja! Kavaleteilla laukat vaihtuivat yhtä heikosti/hyvin kuin alkutunnistakin.

Tästä seurasi sakkokierros pelkillä esteillä. En muista ihan tarkkaan miten meni mutta ykköspysty putosi kahdesti tunnin aikana. Ei ehkä viimeisellä kierroksella. Ohje oli "älä tee mitään" ja taas jäädyin kokonaan. Nyt sitten tultiin kaarelle se 6,5 askelta ja taas Hemppa paikkasi kuskin tohelointeja ja loikkasi laatikkopystyn ihan juuresta. Okserille tuli nyt hyvä paikka.

Ope ehdotti sakkokierrosta että saataisiin viimeinenkin paikka korjattua. Sanoin että tämä riitti. Koska oma tohelointihan se oli ja Hempalle oli jo ollut aika rankkaa.

Loppuverkat mentiin ravissa tietä pitkin ja pellon kautta takaisin.

Lopulta olin pari tuntia selässä. Ei tämä ihan niin kevyeksi jäänyt kuin luulin.

Loppukäynnit pellon kautta tallille. Tihkua.


Ongelmia:
kamalaa vastustelua koulutunnilla
laukat eivät vaihtuneet kavaleteilla
jättiloikalla laatikosta yli ekalla kerralla
kaksi pudotusta
satoi vettä ja kastuin läpimäräksi

Parannusta:
ratsailla ei tullut vilu
vasen laukka oli parempi
ei kieltoja!
pelasti esteillä ja hyppäsi vaikka tultiin huonosti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora