keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Hitailusta villeilyyn

Keskiviikkona oli taas hyppypäivä Assilla. Aurinkoista, mutta lämpötila kuitenkin kympin alla.

Assi oli hoitaessa hieman happaman oloinen ja tuntui olevan kovasti lähdössä karsinastaan ulos. Malttoi kuitenkin mielensä.

Alkukäynnit mentiin taas pihalla. Nyt tuntikaveria ei näkynyt, joten lähdettiin keskenämme. Odotin paljon pahempaa jukurointia. Assi aloitti peruuttamisella. Laitoin pohkeet rauhallisesti kiinni ja pyysin eteen. Kukaan ei hermostunut eikä tarvinnut komentaa, vähän kärsivällisyyttä vain ja Assi totteli. Yksi pikkuhätkähdys alkumatkasta. Välillä Assi yritti viettää pientareille ja vauhti seilasi. Oikein fiksusti kuitenkin. Patsaalle ja sillan yli takaisin. Maneesin kulmalla yritti peruutella lisää mutta siitä selvittiin ihan samoin rauhallisella määrätietoisuudella.

Tänäänkin hypättiin kaksarilla. Alkuverkat menin itsekseni esteiden kasaamisen lomassa. Assi ei ollut reippaimmillaan mutta eteni kun pyysin.

Tunti aloitettiin kolmella puomilla. Suora linja, välit oliko 17 vai 17,5 metriä tai jotain siihen suuntaan. Ensin oikea kierros. Piti tulla 5 ja 5 mutta ensin lipsahti neljään ja neljään ja puoleen. Sitten saatiin toivotut 5, myöhemmin myös kuudet ja neljät. Hankalinta oli osua ensimmäiselle puomille hyvin ja osumatarkkuuteni oli tässä vaiheessa n. 40 %. Yli mentiin kuitenkin aina. Vasemmassa kierroksessa Assi mutkitteli enemmän ja suoruus tuotti haasteita. Molempiin suuntiin tultiin myös vaihtelevilla askelmäärillä, 5 ja 6, 6 ja 5. Vikalla kerralla tultiin 6 ja 4 ja onnistuttiin kerralla. Jahuu!

Ensimmäinen hyppy tultiin lävistäjän pystylle. Assi hidasti estettä kohti ja vauhti hyytyi kokonaan. Vähän yllätyin kun tyssäsi esteen eteen. Toki siihen paistoi aurinko ja lähestyessä omat varjomme vilkkuivat siitä yli. Komensin vähän puolivillaisesti. Uudella lähestymisellä päästiin yli mutta loikattiin se aina aika oikeasta laidasta.

Sitten perään lisättiin toisen pitkän sivun suora linja ja sen perässä sarja. Olikohan jotain 17 ja 9,5 metriä? Pysty, pysty ja okseri. Ensimmäinen väli piti tulla neljällä ja useammin lipsahti meillä viiteen. Ensin tuli mutkaa, myöhemmin eivät vain askeleet ihan osuneet tai kuski ajatteli viittä. Sarjalla Assi vietti joka kerta vahvasti oikealle kohti uraa ja pelkäsin että osutaanko tolppien väliin. Sen sijaan että olisin ratsastanut skarpisti niin huutelin vain anteeksipyyntöjä kun ei tehty kuten piti.

Lisäksi hummat jotenkin provosoivat toisiaan. Assikin otti välillä kaverista kipinää. Välillä oli muuten vaan liian hidas ja hermostui pukittamaan kun komensin lisää vauhtia. Pukkeja tuli tänään yllättävän monta. Hankalimmat esteiden lähestymisalueilla.

Vihreälle pystylle tuli myöhemmin toinenkin kielto kun laukkaa ei ollut tarpeeksi alla. Kun Assi sitten heräsi laukkaamaan niin rupesi villiksi ja viipotti lapa edellä sisään kaatuen eikä taipunut peilipäädyssä sisäjalan ympäri.

Sarjan jälkeen tehtävään lisättiin kaareva linja ja lopuksi pysty radan poikki. Kaarevalla tuli Assinkin kanssa vähän huterointia (kuten Hempalla sunnuntaina). Radan poikki tultiin joka kerta ihan hyvin. Se tultiin 2 - 3 kertaa.

Tänään kävi monesti niin että pasmat olivat turhan levällään estettä kohti tullessa ja turvallisuuden takia käänsin ohi. Tapahtui ehkä kolmesti, yleensä ei ikinä. Kerran tultiin hissihypyllä sarjalle sisään ihan vinosti. Kerran Assi pukitti 4 laukan linjalla ennen sarjaa. Siitä olisin ehkä voinut jatkaa mutten nähnyt mitä kaveri jäi kekkuloimaan taakse ja oliko tilanne hallussa.

Lopuksi saatin vielä kaareva ja suora linja sakkona. Kaareva piti tulla nyt kuudella ja siihen venyttiin. Lopulta suora linjakin päästiin 4 + 1 laukalla. Avustin sarjalle tulossa raipalla ja vihdoin hypättiin sarjakin vähän suoremmin. Korkeus oli tänään ehkä max 80 cm. Okseri ja radan poikki oleva pysty tuntuivat suurimmilta. Pystystä puuttui maalinja.

Ei mikään suurten onnistumisten tunti. Mutta oli nyt enemmän tekemistäkin kuin viimeksi. Ei auttanut matkustella. Eihän se koskaan ole kiva ottaa kieltoja mutta veikkaan että Assi ei ole pahemmin aurinkovilkkuvia esteitä hypännyt. Puomitehtävä vedettiin kuitenkin tyylillä ja esteetkin saatiin lopuksi sujumaan. Jälkiolo oli aika neutraali. Yhä kuvittelen osaavani jotain. Hah!

Ongelmia:
tallissa oli vähän hapannaama
maastokävelyllä parit peruutteluyritykset
puomeille osuminen oli alkuun haastavaa
pari kieltoa
oli välillä vähän hidas
sarjavälissä vietti pahasti seinälle
kiihtyessä lähti painamaan lapa edellä
pukitteli
tarpeettoman monesti (kolmesti?) piti kääntää esteestä ohi kun tilanne oli levällään
peilipäädyssä ei taipunut sisäpohkeen ympäri

Parannusta:
päästiin tekemään maastolenkki ilman jännityksiä ja taistoja
ei pahemmin kartellut maneesin kulmia
puomien laukansäätely lähti paranemaan hienosti
onnistuttiin saamaan 6 + 4 askelta puomeille kerrasta
pysyin napakasti kyydissä kielloissa ja pukeissa
opelta tuli hyvä täsmätuki kun Assi meni liian veltoksi tai hitaaksi enkä huomannut
tykkäsin kun vaadittiin kunnolla ja toistettiin kunnes parani
lopuksi saatiin kaarevalle ja suoralle halutut askelmäärät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora