sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Puomitäsmätreenausta

Olin poikkeuksellisesti sunnuntaina Assin luona. Luvassa hyppyhommia. Säätiedotus lupasi hellerajaa mutta auton mittari taisi näyttää vain +23°C.

Olin vähän myöhässä, joten tehtiin lyhyempi käyntilenkki ulkona ja sitten mentiin maneesiin. Päästiin peruuttelematta pois pihalta! Ope oli hieman enemmän myöhässä, joten olisin ihan hyvin ehtinyt käydä pidemmänkin lenkin ulkona. Maneesissa sen sijaan meinasi tulla t-paidassa kävellessä kylmä. Ei kuitenkaan umpijäätä.

Tänään meillä oli taas yksäri ja ope kasasi tehtävät lähinnä puomeista. Keskilinjalle ravipuomit. Pitkälle sivuille n. 7 laukan välin ja toiselle 4/5 laukan välit kolmesta puomista. Lävistäjille vaihtopuomit.

Hommat aloitettiin alkuverkan lomassa. Ravailin ensin itsekseni, sitten vaihdettiin pidempään raippaan ja tultiin harjoitusravissa neljää puomia keskilinjalla kohti ovea vuorotellen suuntaa vaihtaen. Ihan ok mutta Assi ei oikein taipunut kulmissa vasemman jalan ympäri. Aavistus huojuntaa suoruudessa puomeilla mutta itseltäni meni jo viilaukseksi. Uralla käyntisiirtymiä ja aktiivisesti takaisin raviin. Eikä saanut unohtua uralle vaan ajoissa takaisin puomeille.

Laukassa ruvettiin tulemaan saman tien puomeja. Käsky oli aloittaa helpommasta kierroksesta mutta ope totesi perään että "jälkimmäinen" on huono aloituskierros. Otin ensin oikean, koska siinä on liikkunut suorempana. 5, 5 ja 8 askelta. Aika tasaista. Taas tajusin vähän huonosti tuijotella peileistä. Vaikeinta oli osua pidemmän linjan ekalle puomille pian kaarteen jälkeen hyvin. Sitten pudotettiin joka välistä yksi askel pois. Taisin ajaa liikaa eteen (en tietenkään huomannut itse). Rennommin. Ja vasta huilatessa tajusin että tarkoitti että kuski rennommin eikä heppa.

Vasempaan kierrokseen yritin tulla rennompana. Nyt osuttiin aloituspuomeille paremmin mutta loppupäässä tuli muutama stiplu. Jalat kiinni. Eikä Assi onneksi tänään mennyt pahasti mutkalle vaikka myöhemmin jätettiin taas askelia pois. Vaihtoi kuitenkin herkästi laukan vääräksi 4 laukan linjoilla. Meniköhän tämä selostus nyt ihan oikein kun tunnilla väitin Assin suosivan vasenta laukkaa? Lopuksi tultiin kuitenkin kertaalleen oikein mallikkaasti.

Ope sanoi että Assin kanssa oleellista olisi saada ratsu pohkeen eteen, saada laukannostot täsmällisiksi ja vaihdot sujumaan. Kivasti harjoiteltiin tänään näitä kaikkia.

Seuraava tehtävä oli tehdä pääty-ympyrällä oven edessä laukannostoja. Puolen kierroksen välein pisteessä laukasta käyntiin, pari askelta käyntiä ja uusi nosto. Ope taisi arvella etukäteen että nostot ovat hitaita. Itse pelkäsin eniten lässähdyksiä käyntiin. Vastoin odotuksia Assi suoritti perussiististi. Itselleni hankalaa oli laukata pisteeseen asti. Alitajuntani yritti keskittää käynnin pisteen kohdalle. Valmistelusta saattoi tulla jo ravia. Jalat kiinni siirtymässä. Olipa hankala asia muistaa. Muttei tullut pahoja lässähdyksiä. Kaikki nostot tulivat heti pyynnöstä. Aktiivisuutta olisi voinut olla aavistus lisää. Välillä Assi yritti imeytyä kulmiin mutta oppi tehtävän nopeasti. Vasenta kierrosta hinkattiin pidempään. Oikeassa Assin ennakoinnista palkittiin ja tuli nopeammin hyväksi. Ihan ravitta ei selvitty mutta aktiivisuus ja nopeus paranivat.

Seuraavaksi lähdettiin vaihtojen pariin. Kivasti ope pohjusti tehtävän että mitä, miten ja milloin odottaa minun tekevän. Valmistelu ja apujen vaihto ennen. Puomilla impulssi uudella ulkojalalla. Puhui myös ohjien tuesta mutta sen näemmä unohdin jo. Kun ajattelin vaihdon uuden laukan nostona niin sujui paremmin.

Ensin tarkoitus oli tulla lävistäjillä vaihtoja puomien yli kahdeksikolla. Ensimmäinen oikeasta vasempaan tuli mutta jälkimmäistä vaihtoa ei löytynyt millään vaan Assi pyöri vastalaukassa. Saattoi käydä edestä välillä oikeassa mutta komentamalla vaihtoi takaisin. Kuski taisi olla yhtä solmussa kuin Assi. Raippa ulkokäteen.

Koska tämä ei toiminut niin helpotettiin tehtävää. Yksi suunta kerrallaan. Uralta lävistäjälle, puomin yli vaihto. Suoralla linjalla käyntiin ja käännös takaisin vanhaan suuntaan. Ensin helpompi suunta eli oikeasta vasempaan. Taisi vaihtaa lähes joka kerta. Kuskilla oli kamala kiire kehua, hidastaa ja kääntää.

Jälkimmäinen suunta oli vaikeampi. Assi villiintyi, ei meinattu osua puomille (sivusuunnassakaan) ja humma lähti kiihdyttelemään. Tuli myös vaihtoja. Ope kaipasi parempaa osumista puomille. Ensin tultiin liian lähelle. Kun lopulta sain korjattua kauemmas niin leiskautti ison loikan. Kun yritin pitää hummaa paremmin hallussa niin vaihto jäi tulematta. En näemmä osannut keskittyä kuin yhteen asiaan kerrallaan kun jännitin vaihtoja.

Lopuksi keskilinjan ravipuomit muuttuivat esteeksi ja tultiin vielä sitä. Reipas laukka uralla, aktiivisuus pysyy kaarteessa yllä. Katso minne tulet. Taas piti sihdata enemmän tilaa sekä puomille että esteelle. Eikä saanut kallistella liikaa hyppyyn. Tuo tuli etukäteiskommenttina. Jälkikäteen en muista yhtään mitä yläkroppani teki. Kommentteja siitä ei tullut. Vasempaan kääntyessä Assin laukka meinasi hyytyä enemmän. Muuten humma suoritti oikein skarpisti ja näppärästi. Este nousi pienestä noin kasikymppiin. Ei ehkä okseriksi vaikka tolppia oli 4? Tultiin yhteensä kuudesta kahdeksaan kertaa. Linjalla esteen jälkeen siirryimme käyntiin. Välillä laukka taisi vaihtua hypyssä. Tultiin siis tätäkin molemmista suunnista. Ihanaa viilaamista, tällä sitä oppii. Oli kivaa!

Assille tuli hommassa hiki eikä kuskikaan palellut. Jostain syystä en muista loppuraveista mitään. Jäiköhän ne tekemättä? Käveltiin kuitenkin noin puolen tunnin maastolenkki loppuun. Käytiin pyörähtämässä kentällä. Löytämäni polut olivat aika risukkoisia ja välillä oikaistiin umpimetsästä. Assia välillä vähän jännitti ja pysähtyi muutaman kerran. Tolkusti kuitenkin päästiin menemään. Kammottavasta portistakin vain muutaman metrin sivuliirauksella ohi.

Tallissa Assi pääsi pesulle ja sitten hetkeksi pyörähtämään laitumelle.

Ongelmia:
en aina osunut puomeille
vaihdot olivat vaikeita
villiintyi vaihdoista ja meinasi hetkittäin lähteä lapasesta
yritti haukata selästä kun ratsastuksen jälkeen löysäsin vyötä enkä keskittynyt

Parannusta:
päästiin pihasta peruuttelematta
Assi ei kartellut maneesin kulmia
ei pukkeja
tykkäsin tiukasta vaatimustasosta
käytiin loppukäynnit keskenämme kentällä (maastossa)
pelottavasta portista vain parin metrin liirailulla ohi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora