keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kiukkupussipäivänä siistiä hyppäämistä

Keskiviikkona oli hyppypäivä Assilla. Sääennuste näytti uhkaavalta mutta lopulta pahimmat ukkoset ja sateet menivät jo iltapäivällä ohi. Mennessä auton mittari näytti n. +19°C. Hieman yllättäen hikoilin tallilla t-paidassa.

Assi pääsi hetkeksi verhottuna laitumelle. Mennessä kaverit olivat tarhoissa ja Assi keskittyi oleelliseen (syömiseen). Laitoin tavarat tallissa valmiiksi ja vajaa puoli tuntia myöhemmin menin hakemaan Assia. Humma oli yksin pihalla ja sen näköinen että miten olette saattaneet unohtaa minut tänne. Ramppasi portin edessä. Pihalla jäähdyttelytalutuksessa oleva kaveri ei näemmä riittänyt. Assi tuli kuitenkin asiallisesti talliin.

Pörräys ei jäänyt päälle mutta silti käyttäytyi mielestäni kummallisesti. Pyysi rapsuttamaan kyljestä ja rapsutin. Assi rupesi heti rapsuttamaan takaisin ja hetken muhnutuksen jälkeen otti hampailla kiinni. Huomasi kyllä nopeasti ettei se ollut sallittua. Minä kärsin pienen mustelman verran. Onneksi oli paita välissä. Ja hetken päästä kun varustin niin satulavyön kiristykselle tuli sellainen lohikäärmelouskaus kohti etten ole Assilta ennen nähnyt. Onneksi olin taas skarppina ja iski päänsä käteeni.

Ope oli paikalla jo kun kapusin pihalla selkään. Mutta koska kello ei ollut vielä pykälässä niin käveltiin alkukäynnit pihalla. Päästiin peruuttelematta pihasta mutta Assi tuntui yhä epätavalliselta. Rupesikin sitten hetken päästä pysähtelemään ja kauhistelemaan. Kivi! Kanto! Lampi! Tuli vähän peruutteluakin. Ei käyty kaukana ja takaisinpäin hepalla oli kiire. Maanantaina oli kuulemma ollut turvaratsukaverina käyntimaastossa ja oikein luottoseuraa. Mutta edeltä ei ollut suostunut menemään. Käveltiin vielä tarhojen ympäri ja sitten maneesiin.

Tänään minulla oli alusta asti kouluraippani mukana. Assi oli alkuun hidas enkä aina saanut pohkeista reaktiota. Onneksi virkistyi suht nopeasti. Ravien jälkeen kävelin taas hetken. Laukassa istuin kevyessä istunnassa ja Assi sujui eteen. Sangen vaivatonta molempiin suuntiin. Ope ehdotti että voisin hypätä samanlaisessa laukassa.

Hypyt aloitettiin punaiselle lävistäjäesteelle (kuvassa numero 1). Ensin ristikkona. Sujuva laukka. Tultiin molemmista suunnista. Ihan näppärää. Ohje oli tulla ensin kevyemmässä istunnassa ja esteen lähestyessä tulla lähemmäs satulaa muttei perusistuntaan asti. Erinomaista, kommentoi ope. Vastasin että tätähän siellä maastoesteillä harjoitellaan.

Oma versio päivän radasta.

Sitten tultiin kolme ensimmäistä estettä. Laukka ei oikein sujunut ykkösen jälkeen. Assi loikki molemmat linjan esteet oikeasta laidasta ja hypyissä oikealle viettäen. En laskenut laukkoja mutta väliin tuli kuulemma 8 askelta. Olikohan sillä pituutta jotain 24 - 25 metrin pintaan jos oikein muistelen. Piti jättää yksi askel pois ja sain korjattua seitsemään. Yhä vietti seinälle.

En muista tultiinko sitten pelkän sarjan kanssa vai koko höskä jo putkeen. Koko rata tultiin kuitenkin kahdesti. Ensin aloituskorkeudessa (60?) ja sitten seitsemässäkympissä. Ykkönen meni joka kerta näppärästi. Kakkoselle tultiin muka hyvässä laukassa mutta hyvää paikkaa ei meinannut löytyä millään ja oltiin aina juuressa. Okserille ei ollut kovin pitkä matka päädystä ja ehkä siksi se oli itselleni hankala. Lisäksi Assi hyppäsi sen joka kerta vahvasti oikealle viettäen. Siitä aiheutui kiemuraa matkalle ja kerta toisensa jälkeen tultiin se seitsemällä vaikka ruvettiin hakemaan kuutta. Kolmospysty hypättiin vielä enemmän oikeaa reunaa nuollen.

Sarjalle tultiin pääsääntöisesti oikein hyvin. Ekalla kerralla makea hyppy b-osalle. Vitosen ja kutosen linja mentiin mielestäni suoremmin kuin suora linja toisella reunalla. Ope oli kuitenkin molemmilla kerroilla tyytyväinen. Jälkimmäisellä vähän kopsahti kutoseen etusilla. Tultiin se samalla 7 askeleella kuin toinenkin linja vaikka oli kuulemma 5 metriä pidempi väli.

Vastoin odotuksia käännyttiin sangen näppärästi seiskalle. Ekalla kerralla oli kuulemma liikaa vauhtia. Toisella maltoin odottaa paremmin.

Koska loppu meni niin hyvin niin seuraavalla kierroksella tultiin esteet 1 - 4b. Linjalla samat ongelmat, muuten ok. Lopuksi tultiin pelkkä suora pari kertaa. Ekalla kerralla Assi hermostui matkalla ja taisi pukittaa. Jollain kerralla hypättiin kolmonen lähes oikeaa tolppaa kohti ja ohjat tipahtivat. Kahdesti tunnin aikana pelkäsin tosissani että törmätään kolmosesteen tolppaan. Vikalla kierroksella sain ratsastettua okserille vihdoin hyvin sisään. Vähän kuin kaarella ovelta. Paikka osui hyvin. Yhä vietti vähän seinälle mutta vihdoin 6 askelta meni sopuisasti väliin. Tuuletukset loppuun.

Loppuravissa yritti ensin juosta alta. Sitten tasoittui hyväksi. Talutin käynnit ja autoin samalla esteiden purkamisessa. Pihalla rupesi satamaan ja se kauhistutti Assia. Hassu hevonen. Päästiin kuitenkin kuivina talliin. Sen verran oli tullut taas hiki että Assi pääsi suihkuun.

Ongelmia:
haukkasi selästä
hyppäsi vinoon oikealle
vaadittiin useampi yritys että päästiin linja kuudella
suurimmat ongelmat muutenkin oli suoralla linjalla
-laukka okserille kaarteessa
-sopiva reitti okserille
-ponnistuspaikka sopivaan paikkaan
-hypyt oikeista reunoista
-hypyissä viettäminen oikealle
-kiemura matkan varrella
-valikoidut töhöt pystylle: tuuppaaminen, sukellus, ohjien tippuminen, lähes tolpan keilaus
yksi pukki

Parannusta:
perushyvä ratsastaa
siistiä menoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora