keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Kaaria koulutunnilla ja maastoilun alkeita

Keskiviikkona oli taas kouluratsastuspäivä Assin kanssa. Kelinä aurinkoinen +15°C, joten lähdettiin taas alkukäynneiksi pihalle. Tänäänkin Assi kokeili että onko pakko ja peruutteli alkuun. Nyt en ollut enää niin kärsivällinen mutta parissa minuutissa selvittiin liikkeelle. Sen jälkeen vain pieniä hätkähdyssäpsyjä, muuten oikein tolkusti.

Maneesissa tuntui pihan jälkeen kylmältä, joten pidin fleecen alkuun päällä. Puolessa välissä tuli niin kuuma että riisuin t-paidalle. Assin vauhti lopahti kun se tajusi että ei tule esteitä. Sain sen kuitenkin virkistettyä vähän paremmin takaisin liikkeelle.

Kevyessä ravissa aloitettiin isoilla ympyröillä ja etenemisellä. Parani pikkuhiljaa ja väliin tuli lennokkaitakin askelia. Laukkoja ei taidettu alkuverkassa ottaa. Pikkuisen kartteli takkikulmaa mutta väheni nopeasti.

Ravihommia jatkettiin ensin kolmikaarisilla enkä meinannut yhtään osata ratsastaa oikeista kohdista maneesin poikki. Tuntui jatkuvasti väärältä. Oikeasta vasempaan vaihdettaessa Assi yritti vain pullahtaa lapa edellä sisään. Vasemmalla pohkeella piti kopistella kierrostolkulla ennen kuin yhtään parani. Sitten kuvio vaihdettiin nelikaariseksi ja kaarille tehtiin voltit. Etene, taivuta, suorista, irrottele. Hankalinta oli vasemmalle taipuminen, eteneminen ja tasaisuus. Sain onneksi keventää.

Laukassa tultiin mm. pitkiä sivuja pari metriä uran sisällä avoajatuksella. Päätyihin 12 - 15 metrin voltit mutta herkästi ajattelin kymppiä. Nyt tuli käsky että volteilla ei niin paljon takanojaa. Eiliset opit taisivat olla vielä mielessä.

Vasemmassa kierroksessa (jälkimmäinen suunta) Assi halusi punkea takaosaa sisään. Pohkeet piti pitää väärin päin. Ope käski ajatella vastalaukkaa mutta nyt ei ajatus riittänyt sinne asti. Volteilla ei saanut hyytyä. Parani. Oikeassa taisi olla työläämpää saada pidettyä pois uralta ja reitti suorana.

Lopputunnista pyörittiin paljon ympyrällä oven edessä. Siirtymiä käynnistä raviin ja jokunen ravista laukkaan. Sekä ravissa että laukassa lavat haltuun ja irrottelua edestä. Ulko-ohjan tuntumalla ja pidätteet tuntuman sisällä. Oikeassa kierroksessa piti ajatella paremmin suoraksi. Tänään Assi tuntui Assiksi poikkeuksellisen vinolta ja oli selvästi tyhjempi oikealta. Parani kuitenkin loppua kohti.

Ympyrällä tuli myös pätkä oikein näppärää laukkaa, jossa Assi kokosi itsensä. Kysyin opelta sattuisiko olemaan kuvausvälinettä käsillä ja sainkin meistä muutaman videoklipin. Tietysti meno lötsähti heti kun kamera tuli esille mutta ei tuo omaan silmääni siltikään kovin pahalta näytä. Ope kommentoi että ennen kuvausta Assi oli puoli metriä lyhyempi. Lopuksi ympyrällä tuli vielä näppärää ravia. Ihan superraviin asti ei päästy mutta Assiksi yhdeksikön ravi.

Loppuraveissa liikkui letkeästi, taipuisasti ja energisesti. Harmittelin että nyt pitäisi malttaa lopettaa. Mutta Assi teki hyvin hommia ja pitkästä aikaa hikosi vähän enemmän. Kaula oli märähkö. Kuskille ei ollut pahasti raskasta vaan jaksoin ihan hyvin.

Koska pihalla oli vielä lämmintä ja aurinkoista niin lähdettiin kävelemään loppukäynnitkin pihalle. Tällä kertaa ilman empimistä pois pihalta. Käytiin vähän pidemmällä tiellä ja innostuin vähän metsäpoluillekin. Oli siellä oikein tolkusti. Rupesi himottamaan enemmänkin maastoon. Puitteet olisivat täälläkin oikein kohdillaan. Taas vaati itsehillintää kääntyä takaisin. Parinkymmenen minuutin loppukäynnit. Eikä me kovin kaukana käyty, alle kilometrin päässä.

Assi sai vähän myöhemmin jatkaa kuivattelua vielä vihreän syömisen lomassa. Ketjunaru mukana. Nyt oli paljon asiallisemmin kuin vuosi sitten eikä kiiruhtanut menemään. Yllättävän nätisti malttoi lopettaakin.

Ongelmia:
ensimmäinen pihasta poistuminen oli taas työläs
maneesissa oli alkuun hitaahko
tuntui tavallista vinommalta ja oikea ohja tyhjältä

Parannusta:
kunhan päästiin pihasta niin maastoilu sujui ongelmitta
virkosi koulutunnille
ei kakkoja
tuli hienoja koottuja laukkapätkiä
ei ollut kovin rankkaa

Jonna videoi muutaman laukkapätkän:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora