lauantai 12. syyskuuta 2020

Houkuttelemalla koulutunnille

Lauantaina päädyin houkuteltuna Jäälintallille koulutunnille B/A-ryhmään. Ratsukoita tuli 5/8. Pääsin nyt tutustumishinnalla eli 20 e, normaalisti irtotunti olisi 30 e. Hopoti kertoi ratsukseni Prixin ja sitä olisi kaveri suositellutkin. Ope tosiaan kyseli onko hevostoiveita mutten osannut oikein vastata muuta kuin että joku muu kuin Rökä ja joku hyvä.

Prix löytyi tallista ja minut mukaan houkutellut tuntikaveri opasti kaiken oleellisen. Hoitaessa oli kiltisti mutta vasemman etukavion putsaus tosiaan oli vähän hankalaa ja onnistui kunnolla vasta kun hevosesta pidettiin kiinni. Muiden jalkojen kanssa ei ollut ongelmia.

Hummalla oli ikää jo 17 vuotta, siksi kuulemma saattaa olla vähän jäykkä alkutunnista. Kuulemma myös kuumahtaa helposti tms. Isänä arabi, emänä traki. Jotenkin tästä tuli Daisy mieleen. Ei onneksi ihan yhtä pieni muttei kovin iso tämäkään, veikkaisin alle 160 cm. Häntä oli saksittu kumman nysäksi.

Aamun sateet olivat menneet ohi ja saatiin aurinkoinen +13°C. Kenttäkään ei ollut märkä kuin parista kulmasta, joten mieluustihan sitä ulkona ratsasti. Jäälin maneesi on itselleni yhä käymätön paikka.

Kaarrossa Prix hyöri omiaan ja meinasi hiihdellä omille teilleen. Selkäännousussa pysyi aloillaan. Jalkkarit olivat valmiiksi sopivan mittaiset.

Ohje oli alkuverkassa tämän kanssa melko pian ottaa laukkaa. Ravissakin mielestäni puksutti ihan asiallisesti. Itse tein juuri sen verran kuin vaadittiin eli en oikein mitään. Laukassa sitten humputeltiin kierrostolkulla molempiin suuntiin. Kulki molempiin suuntiin perä sisällä. Laukka oli aika keinumaista. Tuli vähän Elviiran laukka mieleen (jos nyt yhdestä kerrasta jäi muistikuvia). Sen jälkeen sai jatkaa ravissa. Kivan tasainen.

Ensimmäisenä tehtävänä tultiin keskilinjaa suoraan opea kohti. Harjoitusravissa. Tultiin hyvin suoraan ja myöhemmin ruvettiin tekemään pysähdyksiä open eteen. Oli kuulemma ominaisuus että siirsi perää vähän vasemmalle. Sain korjattua. Muualla irtosi aika makeaa ravia. Yhä kivan tasainen. Eipä paljon muita kommentteja tullut. Hyvä, hyvin tulit suoraan, hyvä pysähdys. Kädet piti pitää hellinä mutten sen perusteella osannut oikein muuttaa mitään. Minkäänlaista protestointia en huomannut vaan selkään tuntui rennolta, pyöreältä ja tasaiselta. Vasempaan taipui huonommin.

Välikäyntien jälkeen tehtiin väistöjä uralle. Myöhemmin uralla nostettiin laukka. Vasempaan tuli sanomista että höllää sisäohjasta nostoon. Unohdin ohjeen aina kierroksen aikana ja vain pari kertaa muistin antaa ohjan kunnolla pois. Siitä tuli kyllä paremmat nostot. Laukassa ajattelin avoa ja yritin suoristaa.

Väistöstä tuli ensin kommenttia että tee varovasti, tehtiin siis varovasti. Pohkeita varovasti tms. Kun ratsastin vähän rohkeammat väistöt niin parani. Eikä saanut valahtaa uralle. Katse väistössä menosuuntaan (tämä tuntui hassulta, katsoin mieluummin pitkän sivun loppuun). Aika vähän tuli ohjeita.

Oikea kierros oli meille jotenkin mutkaisempi. Sain korjattua vain yhden asian kierroksessa. Ensin piti saada ratsun kaula suorempaan ja asetusta jopa vasemmalle. Tämän jälkeen kun käski höllätä sisäkädellä niin piti varmistaa kumpaa kättä tarkoitti. Oikeaa. Hyvä. Etuosa piti kuulemma saada johtamaan paremmin. Mutta tämänkin unohdin aina kierroksen aikana ja keskityin ensin saamaan kaulaa suoremmaksi ja asetuksen kohdilleen. Tahtiakin piti rauhoittaa. Lopuksi käski tehdä kerran käynnissä. Ohje oli kääntää lävistäjäajatuksella kohti uraa ja väistää siitä. Tiesin tämän kyllä ja olisin halunnut vain jatkaa ravissa. Ehkä siksi käyntimme oli aikamoista steppailua. Ravissa sain korjattua ja lopuksi tuli kaksi hyvää kierrosta. Maltoin pitää väistävän jalan omalla paikallaan ja ajattelin väistäväni lapoja ulos.

Laukkoja yritin suoristaa tähänkin suuntaan mutta nyt työstin vähän vähemmän laukkaa.

Loppuraveissa ohje oli antaa venyttää eteen ja alas. Prix teki tämänkin tasaisesti eikä kiihdytellyt.

Sekä väli- että loppukäynneissä tuntui siltä että otti etujaloilla keskenään erimittaista askelta. Käynti ei tuntunut symmetriseltä.

Tunnin jälkeen hummat juotettiin ja pyyhin hiet sienihanskalla. Hauska keksintö. Prix totesi että naamaa et pyyhi ja hyöri karkuun.

Oma selkä tuli tästä tunnista taas kipeäksi. Paheni iltaa kohti. Ehkä harjoitusravi oli jotenkin töksähtelevää? Videon perusteella ainakin hytkyn. Eikä heppakaan ollut ihan niin pyöreänä kuin mitä selkään kuvittelin.

Ongelmia:
vej kavion puhdistus
jälkimmäinen väistösuunta oli hankalampi
osasin korjata vain yhden asian per kierros
oma selkä tuli kipeäksi
lopuksi mäkäräiset kiusasivat heppaa

Parannusta:
todella tasainen ratsu
loppua kohti tuli enemmän kommentteja

Sami kuvasi alkutunnistamme muutaman pätkän:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora