maanantai 14. syyskuuta 2020

Väistöjä jättiravissa

Maanantaina piti taas jännätä pitkään mahdunko tunnille. Lopulta sekä 16 että 17 tunneille tuli paikka, menin jälkimmäiselle. Olin tunnin kahdeksas kuski ja haaveilin taas jostakin uudesta ratsusta. Sen sijaan minulle oli jaettu Laiba. Humma oli tallissa ja suojat olivat pesun jäljiltä hohtavan puhtaat.

Mentiin maneesiin. Alkuverkassa Laiban ravi tuntui taas huonolta. En tiedä johtuiko jännittymisestä vai mistä mutta erityisesti kulmissa tuntui tahdittavan. Jokusen kierroksen tuntui epämääräisesti huonolta, sitten rupesi tasoittumaan. Laukkojen jälkeen ei enää juuri huomannut ja lopputunnin liikkui normaalisti. Laukat Laiba meni aika reippaasti ja välillä meinasi olla ahdasta. Yksi kanssakuski tuntui vähän itsetuhoiselta kun käänsi pari kertaa eteemme. Kertaalleen meinattiin laukata niiden yli kun äkkijarrutus laukasta ei onnistunut.

En muista alkoiko jo alkuverkoissa vai vasta myöhemmin: Laiba vastasi pidätteisiin ravistelemalla päätään ja kalisuttamalla kuolaimia. Välillä teki tuota myös ilman että keksin mitä tein hepan mielestä väärin. Ope ohjeisti että ei saa antaa tehdä noin. Välikäynneissä kysyin ohjetta että mitä pitää tehdä jos kalisuttaa. Ohjat pois ja jalasta eteen. Kuulemma ei jaksa kulkea vielä kovin lyhyessä muodossa. Ja noin isolle hevoselle lyhyt tarkoittaa vähän eri asiaa. Pidempää ohjaa siis. Siihen loppuivat kalistelut.

Tänään maneesi oli jaettu meille kahdeksi neliöksi. Katsomon puolella oikea kierros, toisessa päässä (keskempänä) vasen. "Pitkillä sivuilla" tehtiin väistöt lamppurivin alta uralle. Eli kaksi kertaa kierroksessa, kumpaankin suuntaan. Päätyyn ympyrä. Vähän epäselväksi jäi että koska piti vaihtaa suuntaa. Muut näyttivät parveilevan vähän miten sattuu.

Oikeassa kierroksessa minun piti ajatella väistäväni vain pelkkiä lapoja uralle, eli etuosa kunnolla edelle. Ei hajua väistikö Laiba tai mitä takaset tekivät. Vasemmassa kierroksessa taas tuli kommenttia ottaa takaosa paremmin mukaan. Samaa ensin hetki käynnissä, sitten ravissa. Ravissa yritin avata polvia irti. Ope kehui että istuin paljon paremmin.

Laukkaosuuksiin jäätiin puolet toiseen päätyyn, puolet toiseen. Me ensin oikeaan kierrokseen. Ohje oli raviväistön jälkeen nostaa laukka. Vähän epäselväksi jäi olisiko jossakin välissä pitänyt jäädä kokonaan laukkaan. Tein kaikki väistöt ravissa. Laukan jälkeen kevensin ravia suosiolla hetken ennen kuin istuin takaisin alas.

Loppuraveissa sai ravata pidemmällä kaulalla letkeästi eteen. Peileistä kurkittuna Laiba oli yllättävän pyöreä. Eikä painunut väärään suuntaan kuten pelkäsin. Rentoa ja tasaista.

Loppukäynnit käytiin metsässä, Laiba edeltä. Ei tuijotellut mitään. Pidin toisella kädellä kauhukahvasta, toisella ohjien soljesta. Kertaalleen kavereiden piti huhuilla että odotetaan. Keli oli aurinkoinen n. +13°C. Pikkuisen viileä tuli pitkähihaisella. Itse tunnin menin lyhythihaisella.

Laiba sai tunnin huiliaikaa välissä. Välissä askartelin turpahihnaan yhden lisäreiän (open luvalla) ettei se olisi niin napakka. Kurkin vielä Laiban jälkimmäisen tunnin alkua ja näytti yhtä huonolta ravissa kuin mitä oman tunnin alussa tuntui selkään.

Ongelmia:
alkuun ravi tuntui epätahtiselta
välillä oli aika ahdasta
kalisutti alkuun kuolaimia
ravissa selässä oleminen oli työlästä
en ole varma ymmärsinkö laukkatehtävän oikein

Parannusta:
selkäni ei tullut kipeäksi!
istuin kuulemma paremmin
loppukäynnit metsässä oli kivat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora