maanantai 28. syyskuuta 2020

Etusten siirtoa sateenkaarilla

Maanantaina mahduin vikalle tunnille. 8 hengen kouluryhmä. Mentiin pimenneellä kentällä, +13°C. Ratsuksi Kaapo, jolta puuttui yhä toinen etukenkä. Tänään humma hyöri aiempaa vähemmän hoitaessa ja jo 3 jalkaa nousi helposti puhdistettaviksi.

Selkään pääsin taas itse mutta tälläkin kertaa Kaapo meinasi kävellä jakkaran yli. Valoista huolimatta kentällä oli hämärähköä.

Alkuverkassa Kaapo oli reipas ja epätasainen edestä. Viipotti nenä pitkällä enkä saanut kovin rennoksi. Ei kuitenkaan katsellut mitään, edes pimeydessä loikkivaa tallikissaa. Tänään oli poikkeuksellisen vino päivä enkä voinut olla huomaamatta oikealle pullahtelevaa lapaa. Samalla oli vaikea pitää tasaista tuntumaa molempiin ohjiin. Takaosan poikittamista sen sijaan en huomannut vieläkään.

Tänään tultiin koko tunti kavalettipalikoiden välistä keskilinjalle kohti tallia. Tien puolella oikea kierros, maneesin puolella vasen. Tosin ei juuri menty tallin päätyyn asti vaan tehtiin keskilinjalta "sateenkaaria" kohti aitoja. Keskelle kaarta ensin käynnistä pysäytys. Sitten taivutetulla hevosella siirrettiin sisäpohkeella etuosaa kaarelta rauhassa pari askelta ulos eli kohti tallia. Siitä keskikäyntiin. Ohje oli tehdä molempiin suuntiin, noin kerran helpompaan ja kahdesti hankalampaan.

Oikea oli tänään selvästi meille hankalampi suunta. Kaapo oli jo valmiiksi mutkalla väärään suuntaan enkä meinannut saada asettumaan oikealle. Tehtävä oli alkuun aika hankala mutta pyysin nätisti ja kärsivällisesti. Oli hauska huomata miten Kaapo tajusi jutun juonen muutamalla toistolla. Mahtavaa!

Käynti vaihdettiin raviin ja pysähdykset jätettiin pois. Etuosan siirto tehtiin käynnissä. Siitä ruvettiin nostamaan laukka. Me tarvittiin kuulemma napakammat nostot ja lopulta pyysin tarpeeksi täsmällisesti ja nostot paranivat. Välillä oli vähän ahdasta ja pyöräytin laukassa ympyrän. Huomasin että sekä ravikulmiin että siirtymisiin laukasta alas olisi pitänyt saada lisää laatua ja keskittymistä. Ei onnistunut.

Toistettiin tätä tovi. Sitten ravattiin isosti eteen ja nostettiin isosta ravista iso laukka tms. Nämäkin sujuivat kivasti. Yhä mentiin hitusen lujempaa kuin muut ja siirtymät alas olivat hieman vyöryviä.

Lopuksi jäätiin raviin ja piti istua ravi pieneksi. Kaapo teki hyvin mutta yhä ehdotti vähän lavan pullauttamista. Onneksi ihan pahin vinous rupesi hieman helpottamaan. Siitä sai jäädä keventämään. Ope käski ratsastaa hepan pään vielä alemmas. Päästiin kelpoon muttei hienoon.

Kommentoin opelle että Kaapo oli tänään selvästi aiempaa vinompi. Ope arveli että lauantainen rokotus saattoi vaikuttaa ja kaula mahtoi olla toiselta puolelta kipeä. Ei uskonut puuttuvan kengän vaikuttavan.

Kun laskeuduin satulasta alas ja sain jalkani maahan niin heti perään Kaapo siirsi kavionsa varpailleni. Juuri sen ainoan kengällisen kavion. En ehtinyt varautua mitenkään. Taas olin onnellinen turvakengistäni ja rauhassa vain pyysin kavion pois. Ei vahinkoa.

Pesupaikalla kiinnitin Kaapon entistä lyhyempään naruun ja yritin kieltää kuopimisen. Silti teki sitä jonkin verran.

Ongelmia:
hiukka hämärää
Kaapo oli paljon aiempaa vinompi
satulasta laskeutumisen jälkeen astui varpailleni
kuopi yhä pesupaikalla

Parannusta:
ei tuijotellut mitään
selvästi oppi tehtävän muutamalla toistolla
turvakengät on pop

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora