perjantai 16. lokakuuta 2015

Rataharjoitus Lidalla

Perjantaina pidettiin vielä yhdet rataharkat Uotilassa. Ratsuksi tietysti Lida. Esteluokkaa ei tarvinnut harkita vaan 90 oli selvä. Kouluradaksi sai valita mieleisensä lyhyen radan ohjelman. Karsin A- ja B-merkit pois väistöjen takia ja B:0:n peruutuksen takia. C:tä ei kehdattu lähteä, joten KN jäi jäljelle.

Keli suosi ja kenttä oli tosi hyvässä kunnossa. Aurinko paistoi ja lämmintä oli ehkä +6°C. Paikallisen syysloman (ei koske tällaisia työssäkäyviä) takia kisat alkoivat jo vähän puolen päivän jälkeen. Onneksi lähtövuorot aikataulutettiin myös kuskeja ajatellen ja aikani hypätä Lidan kyytiin oli vasta vähän ennen viittä. Harmikseni olin paikalla juuri siten etten ehtinyt nähdä tamman aiempaa KN:ää.

Kouluverkka-aikaa oli puoli tuntia. Olin hyvissä ajoin selässä ja tamma oli mennyt jo kaksi koulurataa alle, joten aloitettiin hyvin kevyesti. Ensin käveltiin pitkin ohjin pihalla rataa suorittavan ratsukon kaverina. Maneesissa menin aika pitkään käyntiä. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi ja tamma tasoittui avuille. Taivutuksia ja hieman takaosan väistöjä. Pysähdyksiä. Kun lopulta otin raville niin tasaisuus säilyi. Jihuu! Ravissa pyörittelin voltteja ja loivia kiemuroita ja yhä yritin taivuttaa huolella. Laukassa ympyröitä. Ihan hyvin tamma eteni vaikka kuulemma edellisellä radalla oli nuupahtanut.

Käytiin hetki vielä pyörimässä pihalla ennen omaa vuoroa. Siirtymiä ja pidin yhä huolen etten jää puristamaan. Ihan hyvin kaikki toimi. Pohdin että kaivanko hankaluuksia kun jätin raipan pois radalle mennessä. Sen olisi saanut pitää.

Aidoissa keventelin ja volttailin, näytin tuomarit ja laukkasin vähän. Lähtömerkin jälkeen tajusin ottaa oman ajan enkä hätäillyt heti aloittamaan kun ei tuntunut hyvältä. Ravivoltti eikä pysähdys auttaneet, joten volttasin vielä käynnissä ja sain tamman tasoittumaan.

Yritin keskittyä linjoihin ja aika hyvin päästiin suoraan. Siirtymät ihan asiallisia, tosin ei välttämättä seissyt aina tasan. Kulmiin olisin halunnut päästä vielä syvemmälle. Loivilla kiemuroilla tie vähän kärsi kun yritin taivuttaa tehokkaasti. Meinasi tulla s-mutkaa. Voltit ihan ok. Etenikin vaikka olisi välillä voinut olla vielä vähän aktiivisempi. Muttei missään tapauksessa laiska tai hyytynyt kuten viimeksi A:ssa. Keskiravia ei silti kovin hienosti irronnut.

Käynti olisi voinut venyä paremmin mutta I:hin tehtiin ehkä tähän asti tasaisin pysähdyksemme. Lida oikeasti pysähtyi kuolaintuntumalle nostamatta päätään. Malttoi siinä pysähdyksen ajan ja samassa muodossa päästiin takaisin käyntiin! Mutta eipä tullut pysähdys ohjasta vetämällä tai kättä vasten vaan tamma kuunteli istuntaa. Täydellinen se ei tainnut olla vaan toinen takanen taisi jäädä taaemmas.

Ravi nousi kuten piti ja laukannostosta saatiin paperin ainoa seiska. Ympyröillä yritin vähän rullauttaa laukkaa. Ehkä tahti vähän kärsi. Lävistäjille ei kiihtynyt ja laukkasi aika hyvin loppuun asti.  Ravi laukkojen välissä ei ollut yhtään niin hätäistä kuin pelkäsin. Jälkimmäinen nosto tosin tuli askeleen pari myöhässä. Eikä päästy suoraan käyntiin vaan väliin tuli ehkä 5 raviaskelta. Ennen kulmaa kuitenkin käynnissä. Yhä maltoin mieleni ja keskityin loppuun asti. Suorana linjalle ja etene.

Ope oli tänään anteliaalla päällä ja jakoi pisteitä hövelisti. Alkurata oli vähän epätasaisempi mutta loppu oli lähinnä 6,5. Tällä tuli 62,000 %. Ketään ei palkittu mutta oltiin B:n kisaajien joukossa seitsemänsiä kahdestatoista.

Samantien jatkettiin esteverkkaan. Toki välissä vaihdoin fleecen turvaliiviin ja lyhensin jalustimia 4 reikää. Esteraippa matkaan. Rataa en ollut kävellyt vaan opettelin sen tietokoneen ruudulta etänä.

Ratapiirros kaapattu netistä.
©Lotta
Lida laukkasi verkassa aika hyvällä energialla. Verkkahyppyinä oli 1 ja 9. Eka hyppy ristikolle ja kun se tuli hyvin niin sai nostaa. Pystylle tultiin vähän lähelle mutta Lida hyppäsi puhtaasti (tosin ehkä kolauttaen) yli. Päätin tulla sen vielä uudestaan. Nyt tultiin ihan juureen ja puomit lähti etusten mukaan. Välissä loikkasin okserin. Se meni ihan hyvin, joten päätin ettei tulla pystyä enää uudestaan. Ehkä olisi pitänyt.

©Lotta

Aloitettiin ja kyseinen pysty oli ekana. Keilattiin se mukaan. Siinä meni haaveet kakkosvaiheesta. Varmuuden vuoksi otettiin kakkonenkin alas paikan ajauduttua liian lähelle. Kolmonen oli linjalla eikä ollut mitään hajua kuinka kaukana. Edettiin kyllä mutta mitään paikkaa ei ollut ja taisin vähän jäätyä. Lida jarrutti esteen eteen ja puomit kolisi. Uudella yrityksellä päästiin se puhtaasti. Ehdin taas sisuuntua että hylsyä ei ainakaan oteta. Seuraava okseri meni hyvin kuten eilenkin ja laskin väliin 6 askelta (oletin ettei väliä ole eilisestä muutettu). Se meni hyvin ja vitoselle lähdettiin jopa aavistus kaukaa. Sen jälkeen löi hetken tyhjää että mikäs me hypättiinkään ja minne oltiin menossa. Onneksi sarja tuli ihan luontaisesti vastaan. Vähän pelotti mitä sen kanssa käy kun jäätiin ekalta kauas. Lida kuitenkin venyi hyvin ja hyppäsi ne puhtaasti.

Verkkahyppy ysille.
©Lotta

Seiskan paikalla ei eilen ollut estettä. Nyt taidettiin tulla taas puolikkaan askeleen päähän. Olin kuitenkin menossa ja hypättiin tästä oikeastaan läpi. Kaikki puomit sinkoili. Vaan hienosti keräsin itseni ja kaarevalla tiellä oleva kasi päästiin puhtaasti yli. Sitten olikin ykkösvaihe hoidettu.

©Lotta
Olin aika yllättynyt kun tulos oli vain 16 vp. Kuvittelin että keilattiin kaikki muttei meillä pudonnut tosiaan kuin 3 yhden kiellon lisäksi. Ope kommentoi että hyvä energia mutta puolipidätteet unohtui matkasta. Kuulemma makeitakin hyppyjä välissä. Videota ei tästäkään harmi kyllä ole. Pitäisi vaan opetella ratsastamaan ne puolipidätteet mukaan ja saada paikkasilmä taas toimimaan.

Kolmonen.
©Lotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora