torstai 22. lokakuuta 2015

Kaarevia teitä pienemmillä esteillä

Torstaina jännitin tallille mennessä onko tänään Jadepäivä. Ei ollut vaan sain jatkaa Lidalla. Nyt siltä puuttui jo kaikki kengät. Karsinassaan oli poikkeuksellisen känkkä. Takajalkaa putsatessa ensin juoksi karkuun, sitten heilutteli jalkaa. Satulavyön kiristyksessä näytti hampaita. Ei se koskaan ennen ole mulle moista tehnyt. Keli oli tihkuinen +8. Samat 4 ratsukkoa kuin yleensäkin.

Alkuverkka tehtiin pitkän kaavan mukaan. 40 minuuttia säätelyä kaikissa askellajeissa. Käynnissä piti olla nopeat pohkeet että takapää aktivoituu myös töihin. Pitkällä sivulla tultiin ravipuomeja. Laukattiin aika pitkät pätkät. Lennossa vaihdot jäi meiltä onnistumatta. Istu hiljaa laukassa ja pidä Lidan kaula suorana (edelleenkään en huomaa että koko kaula menee vinoon). Kovin paljon muita kommentteja ei meille tullut. Muita höystettiin senkin edestä. Lida oli vähän hidas. Toisaalta ei tuijotellutkaan pahasti. Ei spurtteja (paitsi loppukäynneissä pitkin ohjin minikiihdytys). Laukka säilyi alkuun kunnes pudotteli raville. Takaisin laukkaan raippaamisesta tuli sanomista ettei ollut asiallinen nosto.

Hypyt aloitettiin taas ympyrällä. Ensin oikeassa kierroksessa 6 laukan välillä 2 estettä ja sitä ympäri. Vähän piti nostaa energiaa mutta puhtaasti ja aika tasaisesti. Muutaman kerran laukka vaihtui vääräksi mutta ei läheskään joka kierroksella. Kuvittelin että se olisi ollut meidän huonompi kierros mutta pieleen meni. Vasempaan oli 5 laukan väli. Alkuun pullailtiin linjalta ulos pari kertaa. Sitten tuuppailin ja meinasin hypätä lähes alas kyydistä kun halusin ennen hevosta esteen yli. Kaarretta tuli aivan liikaa tai liian vähän. Tasaisuus oli tosi hukassa. Tuurilla saatiin pari asiallista kierrosta.

Sitten ruvettiin tulemaan kaarevia linjoja. Vähän kuin loivat kiemurat pitkille sivuille ja n. 5 laukan välein esteet. Lopuksi vielä pitkällä lähestymisellä okseri. Kolmesti vasemmasta, kolmesti oikeasta kierroksesta. 5 hyppyä per kierros. Kaarevien esteet oli pikkuisia, okseri nousi pikkuhiljaa ja oli lopuksi 95 cm (ja vähän päälle, toisesta reunasta ylempänä). Meidän kaarteet meni aika vaihtelevasti. Yhtään nollakierrosta ei saatu. Viidestä vaihdosta tuli yleensä n. 3 ja n. pari estettä putosi. Mutta hyvät ja huonot kohdat kuitenkin vaihtoi paikkoja. Hankalampi taisi olla saada vaihto vasemmasta oikeaan mutta niitäkin tuli. Yritin ratsastaa esteille vähän liian myöhään kääntäen mutta ei se aina onnistunut. Lida piti pitää myös kunnolla liikkeessä että oli edes jotain toivoa saada vaihtoja. Tunsin (tai ainakin kuvittelen tunteneeni) tänään selkään kun oltiin väärässä laukassa.

Okseri n. 96 cm korkeudessaan näytti jo isolta. Silti kummallakin kerralla saatiin sille tosi hyvä lähestyminen. Lida laukkasi energisesti, muistin puolipidätteet. Tahti säilyi tasaisena ja osuttiin hyvään ponnistuspaikkaan. Täysin mukisematta yli. Toki kummallakin kerralla tuli pudotus. Mutta korkeus ei tuntunut pahalta. Tuntui siltä että osuttiin tuurilla mutta kai se tasainen tahti oli avain onneen.

Lopuksi hypättiin vielä 4 esteen innarisarjaa. Ehkä puolet kerroista päästiin puhtaasti ja välillä putosi joku. Samoin noin puolet kerroista oltiin linjan jälkeen väärässä laukassa. Takapuoli piti pitää irti satulasta.

Kiva perustunti vaikkei päästykään tekemään haaveilemaani laukansäätelyä. Tuntui että kaikkia muita höykkyytettiin tänään oikein kunnolla. Epäselväksi jäi olinko muka tarpeeksi hyvä vai niin toivoton että pääsin helpommalla. Vai olinko vain niin omissa maailmoissani etten tajunnut että mullekin puhuttiin? Aika paljon tänään kaivattiin rotia siihen perusratsastukseen. Turpa alas, oikean mittaiset ohjat ja taivuta kaarteissa. Paitsi meille ei näistä juuri sanottu.

Ongelmia:
unohdin välillä yhä puolipidätteet
ponnistuspaikat

Parannusta:
tuli ehkä puolet vaihdoista
okserille tultiin suorassa ja tasaisessa rytmissä, ylityskin oli helppoa (vaikka putosi)
kuvittelen tunteneeni väärät laukat katsomatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora