perjantai 13. marraskuuta 2020

Ravitunti juniorilla

 Perjantaina selvisi etukäteen että meillä on Turkalla koulua ja aikamoinen junnuhevostunti. Minulle ratsuksi oli jaettu Siru. Tuumauksen saman ikäinen sisko eli vasta 4 v. Tihutti vähän, +3°C. Kenttä onneksi kuivahko.

Ensimmäinen episodi oli ratsun hakeminen varsalaumasta. Sirullakin on siis yhä kesällinen varsa alla. Onneksi sain kaverin apukäsiksi ja mukaan tunnistamaan oikeaa hevosta. Harmi vaan että portilla piti odotella tovi että karkuteillä oleva varsa saatiin takaisin lankojen sisäpuolelle. Siru löytyi helposti (pimeässä kaikki näyttivät omaan silmääni samalta) ja antoi helposti kiinni. Onneksi oli kumisaappaat!

Varustusaika suli portilla odotellessa, joten aika pikaisesti piti toimia. Pesin jalat ja harjasin pään ja satulan kohdan. Onneksi pesupaikka oli vapaana ja koko homman sai tehtyä siinä. Vähän hirvitti jättää Siru siihen aina hetkeksi yksin kun hyöri niin paljon. Kaveri toi varusteet alatallista ja toinen kaveri satuloi sillä aikaa kun kävin vessassa ja vaihdoin kengät. Suitset laitoin itse. Oli asiallisesti.

Ope kommentoi että satulan alla oleva kohotusgeeli pitäisi olla hevosta vasten. Itsekin olisin laittanut sen huovan ja satulan väliin. Ei kuitenkaan muutettu.

Hyppäsin kyytiin ja odoteltiin hetki alakentällä että edellinen tunti opeineen tulee maastosta. Siru oli kivan suoraviivainen. Lopulta saatiin lupa lähteä yläkentälle. Ei päästy kuin ylämäkeen kun koko tienoo meni pilkkopimeäksi. Sähkökatko. Siru ei sanonut tästä mitään. Itse säikähdin siinä vaiheessa kun joku kuskeista huusi. Mutta mitään hässäkkää ei ollut. Kävelin rauhassa takaisin kentälle enkä tullut alas selästä. Joku näytti kentälle valoa otsalampulla.

Käveltiin viitisen minuuttia lisää kunnes sähköt palasivat. Sitten uusi yritys yläkentälle ja päästiin perille asti. Onneksi perjantai 13. vuonna 2020 ei tarjonnut minulle tämän pahempaa.

Tunnilla oli 6 ratsukkoa. Tänään keskityttiin ravityöskentelyyn. Selvisi tosin vasta melko loppumetreillä ettei laukata tänään ollenkaan.

Alkuun Sirua piti pyytää ravaamaan enemmän eteen. Ensimmäiset n. 10 - 15 minuuttia oli kankeahko ja kulki pää ylhäällä. Sen jälkeen rupesi rentoutumaan aika kivaksi. Miinuksena ravisteli tunnin aikana useamman kerran (ehkä parikymmentä kertaa) päätään ihan kunnolla. En tiedä haittasiko ohjastuntuma vai open ehdottama tukka silmillä. Vain isommassa ravissa ei tehnyt sitä kertaakaan. Mielestäni aloitti jo pitkin ohjin käynnissä.

Alkuverkan jälkeen tuli käsky istua harjoitusraviin. Piti varmistaa opelta että Sirullako myös. Vastaus oli myöntävä. Onneksi sillä oli aika tasainen ravi enkä pahemmin hytkynyt. Silti jossakin vaiheessa kun oltiin istuttu jo pitkään alas niin kevensin välillä salaa.

Selässä tuli aika kuuma. Olisin vähentänyt vaatteita mutta odottamaani käyntilepohetkeä ei kuulunut. Olisin voinut luopua toppaliivistä.

Alkutunnista tehtiin kulmia suoralla hevosella. Takaosakäännösmäisesti. Ensin oikea kierros ja toimi yllättävän hyvin. Käynnissä ja sitten ravissa. En aina vaatinut kunnolla enkä muistanut koota ravia ennen kulmaa. Vasen kierros oli todella paljon hankalampi ja Siru liiraili vain omille teilleen. Niin käynnissä kuin ravissakin. Onneksi lopulta tuli muutama parempikin käännös.

Mentiin lisäksi isompaa ravia hakien keskiravia. Sirusta lähti kivasti liikettä. Tämän kevensin suosiolla. Tosin ihan alkuun rikkoi laukalle ja otettiin muutama laukka-askel. Ei pahaa vyöryntää. Mieluusti olisin laukannut vähän enemmänkin.

Lopuksi koottiin ravia. Aika vaimeaksi jäi meillä mutta vähän sentään. Ajattelin lähes siirtymistä käyntiin ja siitä eteen. Erillisiä loppuraveja ei taidettu enää tehdä.

Selästä ei olisi ikimaailmassa arvannut että Siru on vasta 4. Ei ollut luikura eikä epävakaa. Sangen tasainen ja tasapainoinen.

Loppukäynneissä tuli nopeasti kylmä, joten minäkin siirryin taluttamaan. Siinä huomasi humman junnuutta kun rupesi hamuamaan ohjia suuhun.

Sirulle tuli hiki ja oli tunnin jälkeen aivan läpimärkä. Totesin ettei pesemällä muutu märemmäksi ja sai kokovartalopesun. Ohje oli jättää humma yöksi sisään. Meinasin jo lähteä kun selvisi että pitää käydä hakemassa varsakin sisälle. Kumpparit siis taas jalkaan ja Siru narun päähän mukaan. Onneksi mukaan sai taas myös apukädet.

Varsa odotti portilla eikä muut hepat olleet tulossa perästä. Tuli nätisti Sirun luo ja suoraan nisille. Hepat alatalliin ja sitten sain vihdoin poistua.

Ongelmia:
pihatosta haku
sähkökatko
pään ravistelu
ei laukattu

Parannusta:
suoraviivainen ja tolkku ratsu
ei säikkynyt mitään
kentällä ei ollut rapaista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora