lauantai 14. marraskuuta 2020

Perusasioita Piiralan silmien alla

 Äimiskällä tarjoutui mahdollisuus päästä mukaan Mikko Piiralan estevalmennukseen tuntihepalla. Vastasin että jos onnistuu Senjalla niin kiinnostaa. Ja onnistuihan se. Meitä tuli kolmen tuntiratsukon kokoinen ryhmä ja oltiin lauantaina heti aamusta.

Esteitä piti olla kasaamassa 7.45. Senja oli pyöritellyt harjansa ja häntänsä niin puruihin etten ihan ehtinyt tuohon. Esteet oli supernopeasti kasattu enkä ehtinyt tehdä oikein mitään. Päädyttiin sitten aloittamaankin noin vartti etuajassa. Maneesin yksityispäässä. Pihalla oli pari astetta plussaa eikä aurinko ollut vielä noussut.

Heti alkumetreillä Senja säikähti kompastunutta ihmistä ja ehdotti poistumista paluusuuntaan. Iskin käteni tässä harjaan, onneksi käsi oli nyrkissä eikä tullut vammoja.

Ope kyseli meistä taustatiedot enkä taas osannut hirmuisesti kertoa. Pari kuukautta ollaan treenattu yhdessä ja Senja saattaa olla vähän tuijottelija. Yhdet kisat ollaan käyty 80 cm korkeudella eikä päästy lainelankun takia maaliin kun kuski poistui kyydistä. Tavoite on korkeampiin luokkiin. Kuski on wannabe-kenttäratsastaja.

Alkuun ravailtiin itsenäisesti. Senja kankeili hetken mutta tuli yllättävän nopeasti yllättävän kivaksi ja letkeäksi. Ope käski vähän himmata menoa eikä ratsastaa niin lujaa. Enempihän se Senjan päätös oli. Noottia tuli alas olevasta katseesta ja kippuraan menevästä vasemmasta jalastani. En tunnistanut itseäni näistä ollenkaan. Mutta kai sitten tuijottelin humman niskaa kun ei tullut ohjeita. Täsmäopetus alkoi ympyrällä suunnanvaihdoilla. Taivuta pohkeen ympäri. Ei kovin priimaa mutta parani. Suunnittele reitti huolellisemmin. Yksi meni vähän suhaten.

Laukassa verkattiin myös ensin hetki itsenäisesti. Saa sujua vähän enemmän eteen. Senja teki pyynnöstä näppärän vaihdon.

Sitten tultiin vuorotellen kolmea puomia ympyrällä, ensin ravissa molemmat suunnat. Sitten laukassa minikavaletteina molemmat suunnat. Jo tässä vaiheessa rupesi tulemaan vilu omaa vuoroa odotellessa. Odottelua tuli aika paljon.

Ravipuomit tulivat siististi. Oikeassa kierroksessa ei juuri korjattavaa. Vasemmassa Senja tuntui vähän kaatuvan. En muista oliko jo ravissa ohje kääntää ulkopohkeella. Laukassa piti pitää rennot kädet. Sekä istua kavaleteilla lähempänä satulaa. Oma kevyt istuntani karkasi kuulemma liian kauas satulasta ja silloin rupesin ratsastamaan liikaa kädellä. Vasemmassa kierroksessa piti huolehtia hyvä laukka sisälle tehtävään asti ja kääntää ulkoavuilla. Ei mitään kovin suuria ongelmia omasta mielestäni.

Sitten tultiin linja: puomi, 16 metriä, pysty, 17 metriä ja puomi. Kun tuntikaverit eivät tarpeeksi ripeästi vastanneet montako laukkaa väleihin tulee niin ope rupesi selittämään ihan rautalankaperusteista asti. Neljä ja neljä oli vastaus. Ehkä olisi pitänyt vastata vaikkei minulta kysytty.

Me saatiin linjalle joka kerta vaaditut askelmäärät. Eikä Senja onneksi tuijottanut pystyllä olevaa lankkua. Ohje oli laukata kaarre sujuvammin. Kun keskityin kaarteeseen niin tultiin liian pientä laukkaa sisään, jäätiin pystylle vähän kauas ja jälkimmäinen väli oli vielä ahtaampi. Ope laittoi jälkimmäiseen väliin apupuomin muttei se meitä tainnut juuri hidastaa. Kuvittelen että niukasti mahduttiin siti.

Seuraavaksi tultiin (muistaakseni) 21 metrin linja lainelankulta okserille. Okserinkin alla oli täytteitä. Nyt hihkaisin että 5 askelta väliin. Siitä ei tarvinnut onneksi keskustella enempää. Meidän hyppyvuoromme oli vikana ja odottelua tuli taas aika paljon. Jännitin lainelankkua jo valmiiksi (miksi edelleen?) eikä tehnyt päälleni hyvää nähdä stoppeja siihen. Me saatiin sitten lopulta tulla se ensin pikkukorkeudella.

Senja epäröi ekalla lähestymisellä mutta raipan heilautus toi tarvittavan lisäboostin ja päästiin yli. Tosin vähän jännittyneenä. En tiedä mikä laskuhäiriö tuli mutta otin väliin kuudennen askeleen. Heti uudestaan ja nyt päästiin viidellä. Senjakin rentoutui hitusen toistojen myötä.

Sitten odotettiin kaverit uudestaan ja lopulta mekin päästiin hyppäämään nämä estekorkeudessa. Joka tänään oli 80 sentin paikkeilla. Kuskille tuli noottia askelten laskemisesta ennen estettä. Kuulemma edellisellä tehtävällä se oli hyvä mutta tässä ei. Sekottaa enemmän kuin auttaa. Itse olen ehkä eri mieltä. Helpottaa itseäni löytämään ponnistuspaikan. Käsiäkin piti muistaakseni rentouttaa. Selittäessään heilautti käsiään sen verran että Senja säikähti ja kavahti sivulle. En osannut kuin nauraa vaikka eihän hepan säikyttely oikeasti hauskaa ole.

Tultiin tämä linja ja lopulta lisättiin perään vielä lävistäjällä portti. Senja ei juuri empinyt ja päästiin kelvosti yli vaikka paikka taisi jäädä hieman kauas. Siihen riitti tämän päivän hypyt.

Loppupalautteeksi tuli että pitää uskaltaa ratsastaa rohkeammin kaarteiden läpi. Puhuikohan vielä tässäkin käsien rentouttamisesta ja lähempänä satulaa pysymisestä?

Asiallista opetusta ja mielestäni ihan aiheellista palautetta. Hieman jäyhää mutta tämä toki vain oma näkemykseni. Odottelua tuli mielestäni vähän tarpeettoman paljon, ehkä kahden hengen ryhmä olisi ollut parempi. Tehtiin asiat huolellisesti loppuun asti ja meni tosiaan loppupäästäkin yliajalle.

Hölkkäsin hetken ratsastuskoulun päässä ja lopulta vaihdoin oman open kanssa muutaman sanan. Sillä aikaa muut olivat haihtuneet maastoon loppukäynneille. Sain luvan mennä myös. Mentiin sitten Senjan kanssa keskenämme. Pitkin ohjin, pidin toisella kädellä huovasta kiinni. Yksi hötky taisi loppumatkasta tulla. Muuten oli oikein nätisti. Olisi kyllä ollut kiva jos muut olisivat odottaneet meidät mukaan.

Senja meni iltapäivästä vielä koulutunnin. Hoidin jalat ohjeiden mukaan jo tässä välissä. Pesupaikat olivat taas pitkään varattuina, joten lopulta päädyin huuhtelemaan jalat taas pihalla. Ehdin sitten vielä katsomaan muiden valmennuksia. Joka ryhmällä oli näemmä vähän erilaiset tehtävät.

Ongelmia:
Senja oli puruissa ennen tuntia
en tunnistanut itseäni ensimmäisistä kommenteista (vasen jalka pitkäksi, älä katso alas)
omaa vuoroa odotellessa tuli kylmä
pari pikkusäikkyä
kaverit eivät ottaneet mukaan loppumaastoon
pesupaikoilla oltiin hitaita

Parannusta:
ei tuijotellut pahasti
ei kieltoja
säätyi hyvin
sain korjattua tekemisiäni

Katja kuvasi tuntiamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora