maanantai 16. marraskuuta 2020

Vaikeita laukkakiemuroita

 Maanantaina menin taas jo aiemmalle tunnille. Toivoin että saisin Senjan joskus koulutunneillekin. Tänään se oli jo jaettu minulle mutta vaihdettu kuitenkin lopulta Kaapoon. Ei onneksi haitannut mennä Kaapollakaan.

Kaapo löytyi tarhasta ja tuli huhuilemalla portille. Taluttui nätisti talliin. Hoidin Senjan karsinassa. Imuroi karsinasta löytyneitä heiniä eikä sen takia erityisesti hyörinyt. Kavioita putsatessa nykäisi vain ensimmäisen jalan kertaalleen pois vaikka kuinka yritin pitää kiinni. Mutta viimeisin yleensä hankala oikea etunen sujui helposti.

Suitsia Kaapo ei halunnut tänäänkään ja ensin hyöri pää taivaissa hetken karkuun. Lopulta sain napattua kiinni ja pienen taivuttelun jälkeen sain myös hampaita sen verran auki että kuolaimet menivät suuhun. Sen jälkeen loppu oli melko helppoa. Satulan olin laittanut ensin eikä sen kanssa ollut mitään ongelmia.

Selkäännousuun löytyi apukädet ja Kaapo seisoi aloillaan.

Alkuverkassa mentiin askellajit läpi. Ravissa tuntui tavallista kankeammalta ja käynnissäkin omituisemmalta. Ope sanoi että Kaapolla oli eilen vapaa. Oli vähän hidas liikkumaan, joten ravissa pyysin ensin vain pitkähköllä ohjalla eteen. Lopulta laukassakin vain herättelin liikkeelle. Tämän jälkeen liikkui ravissa kivasti. Ratsukoita oli 7 ja pihalla kevyesti tihkuinen +3°C.

Tänään tehtiin kuviot keskilinjan molemmin puolin. Joko vastataivutuksia kaarille tai väistö keskilinjalta sivuun ja lopulta takaisin. Jotakin siirtymiä matkan varrelle. Pitkille sivuille siirtymiä ravista käyntiin ja takaisin. Samat siis peilikuvana molempiin suuntiin.

Ensin käynnissä sen verran että ehdin juuri tehdä molemmat suunnat ja tehtävät käynnissä. Eli kiemurat taivutellen sekä väistöt. Kaapo oli hidas luikura. Välillä meinasi liirata omille teilleen. Kuski taas unohti jatkuvasti mihin suuntaan piti taivuttaa. Ulospäin siis. Skarppaamalla tuli asialliset väistöt mutta yleensä vauhti kuoli. Pitkillä sivuilla yritin herättää heppaa liikkeelle.

Sitten ravissa sama. Tehtävillä Kaapo yhä hyytyi ja asiat tulivat kuskille vähän nopeasti. Väisti pari kertaa ok, enimmäkseen vauhti hukkui väistöihin. Kiemurat luikerreltiin jotenkin ja välillä jyrättiin muutama tötterö. Pitkille sivuille ruvettiin nostamaan laukkaa. Kaapo oli tässä välissä jo unohtanut mikä on laukka, eikä meinannut nostaa. Pitkällinen komentaminen toi laukan lopulta. Vähän suhailin välillä omiani mutta katsoin ettei mennä kenenkään eteen tai alle. Osa laukoista nousi helposti, osa ei edelleenkään oikein millään. Kummaa. Ennen välikäyntejä spurtattiin pari kierrosta uraa laukassa ja lähti etenemään.

Välikäyntien jälkeen jatkettiin laukassa. Taas osa nostoista oli työläitä. Tehtävä oli meille hankala eikä Kaapo ollut tasapainossa. Jos ylipäänsä päästiin laukkaan niin pian tuli kaverin häntä vastaan ja pudotti raville. C-päädyssä tykkäsi myös pudottaa raville. Sain muutaman kiemuran tehtyä. Väistöjä en edes yrittänyt. Ainakin kertaalleen vaihtoi ristilaukalle. Tuntui aika toivottomalta. Lopulta päästiin kuitenkin koko kierros laukalla vähän loivemmilla kiemuroilla, siihen oli hyvä lopettaa.

Loppuraveissa kuski lähinnä voivotteli hankalasti mennyttä tuntia. Kaapo taisi edetä suht ok.

Humma sai tunnin lepoa ja sitten toiselle tunnille hommiin. En jaksanut jäädä katsomaan. Sen verran kuitenkin kävin maneesissa kurkkaamassa että ope kommentoi aikovansa myydä Kaapon. Ymmärrän kyllä. Tallikäytös ei ole priimaa kuopimisineen eikä ole hyvä juttu jos 5-vuotiasta pitää komentaa eteen. Veikkaan samaa kuin ope että menee hetkessä kaupaksi. Minun hevoseni Kaapo ei kuitenkaan ole.

Ongelmia:
kuolainten laitto
ei oikein edennyt tehtävillä
laukannostot
laukassa oli ahdasta
laukkatehtävä oli meille vaikea
pudotteli laukkoja pois, varsinkin kohti C-päätyä
yritti pysähtyä tarpeilleen
satula valui tunnin aikana taaksepäin

Parannusta:
alkuverkkalaukkojen jälkeen ravasi kivasti
skarppaamalla tuli parit hyvät väistöt molempiin suuntiin
osa laukannostoista tuli helposti
lopuksi päästiin yksi kierros tehtävällä laukassa pysyen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora