torstai 26. marraskuuta 2020

Puomi-kavaleteilla onnelliseksi

 Torstaina olisin kovasti halunnut vikalle tunnille mutta sillä ei ollut tilaa kun tiistaina katsoin. Listalla huomasin että nyt olisi ollut. Harmitti. Minulle oli kuitenkin jaettu Senja ja lähdin mieluusti sen kanssa hommiin. Tänään luvassa puomeja.

Senja löytyi tarhasta. Pihalla oli jo ihan kunnon lumet ja muutama aste pakkasta. Tänäänkin Senja nosti kaviot oikein kivasti putsattaviksi. Vähän tuli kiire tunnille mutta ehdittiin. 8 ratsukkoa. Puomit olivat valmiina. Nyt rupean lämpenemään Senjaan ja jo alkukäynneissä olin onnellinen että sain olla sen kyydissä.

Ei aloitettukaan ravihölkällä vaan alkukäyntien jälkeen otettiin ohjat tuntumalle ja ruvettiin ylittämään puomeja ja kavaletteja käynnissä. Vähän aivoja nyrjäyttävää. Taivuta enemmän, jalat pitkiksi alas. Niissä oli jo tekemistä. Mitään ei tänään pudotettu. Eniten kopisi käynnissä. Melko pitkään pyörittiin näitä molempiin suuntiin.

Sitten kevyttä ravia ja sama juttu eli kaikista omaa tahtia yli. Ympyrät päätyihin ja keskellä kaksi kuviota radan poikki. Taivuta yhä enemmän. Käytännössähän Senja ei juuri halunnut taipua ja pyysin todella kiltisti. Ulko-ohjani karkasi omille teilleen ja vinkiksi tuli ottaa jalustinremmin häntä vakauttamaan ulkonyrkkiin. Yritin vauhdissa ja taitoin pikkurillin kynteni vahingossa satulaan. Au! Tietysti linksahti keskeltä. Mutta ulkokäden stabilointi taisi auttaa. Melko pian unohdin koko remmin.

Vähän tuli venkulointia kun rupesin pyytämään enemmän taivutusta. Käytä sisäjalkaa. Kevennä pystympään. Paino jaloille ja ratsastetaan kohti tuntumaa. Jotenkin noin. Ulkojalalla piti tukea että ravi pysyy samanlaisena puomien yli. Välillä vähän hypähti. Pyöreämmälle niskalle.

Sitten istuttiin ravi alas ja pudotettiin sisäjalustin pois. Ensin oikea kierros. Samat kuviot mutta pitkät sivut laukkaa. Hetken päästä myös katsomopään ympyrä kavaletteineen laukassa. Puuttuva jalustin ei itseäni haitannut. Senjakin oli kivasti kuulolla eikä vyörynyt yhtään. Kommenttia tuli ympyrällä ulos liiraamisesta, jota en toki huomannut. Hassut paikat kavaleteille olivat enemmän kuskin säätöä kuin Senjan. Päästiin pikkuviilaukseen.

Toiseen suuntaan sama juttu ravilla ja laukalla ilman sisäjalkkaria. Otin tähänkin suuntaan jalustinremmin hännän avuksi. Kohota ravissa hevosen niskaa ylemmäs. Tuli kivoja pätkiä aika koottua ravia mutta samalla Senja tuntui vähän nostavan kierroksia. Laukassakin rupesi pysymään kivasti allani ja lyhensi. Lopulta opekin oli oikein tyytyväinen.

Loppuraveihin jalustimet sai poimia normaalisti jalkoihin. Senja vihdoin taipui oikeallekin! Ei vielä ihan priima, sillä hidastusyrityksistä nousi turpa. Mutta sangen hyvä. Kuskille iski taas hangonkeksinaama. Tällä elää taas jokusen viikon! Eikä haitannut enää yhtään etten päässyt vikalle tunnille. Tämä oli oikein hyvä!

Tämä taisi olla myös viimeinen kertani tällä tunnilla vakipaikkalaisena, sillä lupasin luopua tästä tunnista kun keskiviikon estevalkut taas jatkuvat. Haaveilen käyväni torstaisin taas yksityistunteja.

Senja pääsi tunniksi huilimaan ja jatkoi sitten vielä toiselle puomitunnille. Maltoin lähteä sitä ennen kotiin.

Ongelmia:
taitoin kynteni
oikea jalkani halusi olla kippuralla
taivuttelu oli alkuun aika työlästä
en taas huomannut kaikkia ongelmiamme

Parannusta:
ei pudotuksia
yhdellä jalustimella meno ei juuri vaikuttanut
loppuverkassa taipui kivasti molempiin suuntiin
tuli sangen kivasti kuulolle ja istunnan alle
oikein kiva tunti
tulin onnelliseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora