torstai 5. marraskuuta 2020

Puomimutteri yksäripäädyssä

 Torstaina vaihdoin oman tuntini paria tuntia myöhemmäs pienryhmän puomeille kun siinä sattui olemaan tilaa. Olen ainakin tämän kolmosopen tunneista huomannut että pienryhmillä on mielenkiintoisemmat tehtävät.

Hauskaa on. Pihapimeys näkyy ovenraosta.
©Hanna Moisanen

Ratsukseni oli jaettu Senja, joka oli tehnyt yhden koulutunnin alle (tai ainakin koulusatulalla). Meidän tunnillamme oli 6 ratsukkoa, pihalla +6°C ja mentiin maneesin yksäripäädyssä. Puomit olivat valmiina mutta vähän muutettiin tehtäviä. Pitkälle sivulle tuli 9 puomia (3 + 3 + 3) Lyhyempiin väleihin 3 metriä, pidempiin 13. Laitimmaiset puomit olivat vähän vinossa, lähestyminen kaarevasti. Keskelle tuli kahdeksasta puomista tehty mutteri, halkaisija 8 metriä puomin keskeltä keskelle.

Vähän on kuski takakaarella.
©Hanna Moisanen

©Hanna Moisanen

Nyt tajusin taivutella Senjaa vähän jo alkuun. Oli sangen kankea oikealle enkä saanut tilannetta juuri paranemaan. Askellajit läpi molempiin suuntiin. Ei tuijotellut mitään mutta ovikulmaan meni vähän huonommin.

Kuski ainakin katsoo minne menee.
Kerrankin myös kyynärkulma!
Hummallakin niska ylhäällä.
©Hanna Moisanen

Aloitettiin puomitehtävällä. Neljästi kumpaankin suuntaan. Ensin pidemmät välit kahdesti kolmella, sitten kahdesti neljällä, molempiin suuntiin. Saatiin askelmäärät osumaan sangen hyvin. Mutta ope puhui kaikenlaista, jota en huomannut. Esim. että perä on ihan vinossa. Seuraavalla kerralla tuli kuulemma suorassa mutten mielestäni tehnyt mitään erilailla. Puhui myös käsille painamisesta ja vyörymisestä, omasta mielestäni vyöryi hyvin miedosti, saatiin kuitenkin halutut askelmäärät. Suoristusyrityksestä taas vaihtoi laukan, ei yllättänyt. Vaihdot onnistuivat muutenkin pyynnöistä. Yritin yhä miettiä myös taivuttelua.

Puomin yli.
©Hanna Moisanen

Sitten mutteritehtävän pariin. Ensin pelkkä tippakuvio (1 - 4). Seuraavaksi siihen lävistäjät perään (5 - 8). Kolmannella kierroksella perään vielä radan poikki (9 ja 10) ja oikealle. Neljännellä kierroksella mentiin vain rata pituus- ja poikkisuuntaan. Alkuun puomit olivat toisesta päästä kavalettipalikoiden päällä, toiselle kierrokselle taisivat jo nousta kavaleteiksi. Mutterin keskelle siis aina 2 askelta. Kahdeksaan metriin meille ahdas.

Kenottava kuski.
©Hanna Moisanen

Oma näkemykseni päivän mutteritehtävästä.
Violetit neliöt esittävät kavalettipalikoita.

©Hanna Moisanen

Meidän ohjeistamme iso osa meni ohi tajuntani. Oikea pohje, laukka, taivuta. Häh? Senja kuitenkin malttoi hyvin ja ohjautuikin. Osa vaihdoista tuli vasta kaarilla, loppua kohti paremmin jo puomeilla. Mahduttiin väliin kahdella askeleella ja ainoa isompi ylimääräinen kiemura tuli viimeisellä kierroksella radan poikki. Selvästi Senja kyllä keräsi kierroksia himmailutehtävästä, sillä aina tehtävän jälkeen oli vähän pinkeänä. Itse en tietääkseni mokaillut mitään suurempia.

©Hanna Moisanen

Ei näytä ihan suoralta.
©Hanna Moisanen

Hokit tallessa. Taas kummaa kiertymistä.
©Hanna Moisanen

Odotellessa yritin yhä taivutella Senjaa ja lopputuntia kohti rupesi vihdoin olemaan taipuisampi oikeallekin. Totesin opelle tunnin lopuksi että näitä taivutteluja voisi minulta vaatia aina heti alkuun. Vaikka Senja rupesi liikkumaan paremmassa raamissa ja enemmän oikeinpäin niin silti kieli pilkotteli suusta. Yhä otan sen vähän henkilökohtaisesti merkkinä siitä etten osaa ratsastaa tarpeeksi hyvin. Mutta minkäs teet.

Maltilla sisään.
©Hanna Moisanen

Radan poikki.
©Hanna Moisanen

Loppuraveissa Senja oli tasainen. Ei edelleenkään erityisen letkeä oikealle mutta huomattavasti parempi.

Lentävä Senja.
Kuskin vakiongelma: oikea jalka nousee.
©Hanna Moisanen

Sitten purettiin puomit ja humma sai hyvät loppuhoidot kylmäyksineen. Kummasti meni taas tunteroinen.

Ope piilotettu kuvasta.
©Hanna Moisanen

Ongelmia:
en huomannut vinouksia

Parannusta:
tuli vaaditut askelmäärät väleihin
rupesi taipumaan vähän oikeallekin
laukat vaihtuivat helposti askeleessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora