perjantai 27. marraskuuta 2020

Hevostenvaihtopäivä koulutunnilla

 Perjantaina oli luminen pakkaspäivä. Jo etukäteen selvisi tallilta (Turkka) että meillä on koulua, heppalista, sekä se, että luvassa on hevosten vaihtoa ristiin, ainakin kerran. Minulle oli jaettu uudemman kerran Lilli.

Auton mittari näytti -6°C. Olin puolisen tuntia ennen tuntia paikalla ja nyt tajusin heti ruveta etsimään apuvoimia Lillin pihalta noutoon. Onneksi löytyi helposti yhdet apukädet. Otettiin kaurakippo mukaan ja lähdettiin pyydystämään hevosta. Pyydystämistä siinä olikin, sillä ei antanut kiinni. Sen verran vilkkaasti poistui paikalta että lopulta yllätyin kuinka nopeasti saatiin se kiinni. Varsan rapsuttelu auttoi.

Saatiin oikeat hepat aidoista ulos. Tosin hetken päästä ylimääräinen varsa tuli langan ali perässä. Onneksi palasi hetken päästä samaa reittiä takaisin.

Matkan varrella tasamaalla yhtäkkiä jalat lähtivät altani ja kaaduin polvilleni. Otin myös vasemmalla kädelläni vastaan. Auts! Molemmat polvet sekä vasen ranne jomottivat hetken. Olin autuaasti unohtanut kuinka liukkaat kesäkengät ovatkaan lumella. Onneksi ei tullut ratsastusta haittaavia vammoja. Selästä tippuessa en onneksi ehdi tunkea käsiäni väliin. Lilli ihmetteli kuskin muuveja narun päässä.

Ratsun varustukseen oli lopulta 13 minuuttia. Onneksi tehokas apulainen hoiti osan ja olin lähes ajoissa valmiina. Toinen pikkuapuri toi vielä aikuisten freejumpit. Raipan muistin tänään itse.

Nyt yritin käyttää jalkojani aktiivisesti alusta asti ja pyytää Lilliä etenemään. Sekä muistaa samalla sen taivuttelun. Taipui vähän vaihtelevasti ja samalla käteni lähtivät taas leijailemaan omiin suuntiinsa. Tunnustan että sisäkäsi lähti johtamaan sivulle. Open mukaan kohti reittä. Sitä en huomannut. Vastasin että hevosesta riippuen käteni karkaavat milloin minnekin. Oli muka kumman hankalaa pitää kädet vierekkäin ja taivuttaa silti.

Kuviona tultiin pituushalkaisijaa suoraan ja tehtiin keskelle ympyräkahdeksikko. Suora osuus oli kerta toisensa jälkeen luikurointia. Ympyröillä Lilli rupesi onneksi lopulta vähän tasoittumaan. En kyllä keksi mitä tein toisin. Ei tuntunut edelleenkään olevan apujen välissä. Ope taisi sanoa että näyttäisi olevan.

Laukkaa nostettiin ensin vain tyhjille pitkille sivuille. Sitten tultiin koko tehtävä laukassa, ensimmäinen ympyrä siihen suuntaan kummassa laukassa tuli linjalle. Välissä suoristus ja vaihto. Lillin laukka tuntui löysältä mutta open mukaan se oli hyvää. Vaihdot tulivat vähän jotenkuten. Hetken kaaostelun jälkeen tultiin tämä yksitellen. Nyt Lilli heräsi liikkeelle ja löysyys katosi. Vaihdotkin tulivat paremmin. Open mukaan ratsastin paremmin, minun tulkintani oli ettei ollut enää löysä. Mutta yhtä helposti vaihtoja ei tullut kuin Senjalla.

Tehtävän jälkeen sai vaihtaa hevosia. Himoitsin suokkien estemestari-kolmosen 2019 eli Ändin kyytiin ja se onnistui. Se tuntui Lillin jälkeen pieneltä. Mutta onkin ponikokoinen. Kaulaa tuntui olevan 1,5 metriä vähemmän kuin Lillillä.

Ändi tuli pyöreälle niskalle kun otin ohjat käteen. Kuulemma painuu helposti kuolaimen alle. Minun kanssani ei ollut sitä ongelmaa enkä saanut pidettyä sitä ihan tasaisessa muodossakaan. Jotenkin en osaa ratsastaa näillä hevosilla.

Yritin käyttää jalkaa muttei saanut hoputtaa kiireiseksi. Jatkettiin samalla kuviolla ja suoraan meno oli vihdoin helpompaa. Ympyröillä piti yhä taivuttaa huolella. Istuin harjoitusravissa koska se tuntui helpommalta. Eipä siis juuri sen ihmeempiä tehty. Kaipasin laukkaa mutta sitä ei kuulemma ollut nyt luvassa vaan seuraava ratsunvaihto. Eih! En voinut hyväksyä ajatusta ja otin omin lupineni puolikkaan ympyrän verran laukkaa. Todella tuhmaa! Halusin tietää onko Ändillä jotenkin erikoinen laukka. Ei ollut, vaan ihan normaali.

Sitten vaihdettiin ratsuja uudestaan. Meinasi tulla juniori-Luke mutta olin uteliaampi pv-tamma Quun suhteen. Se onnistui. Odotin todella luikeroa ja vastustelevaa hevosta mutta käänteli vain vähän päätään. Suussaan Quulla taisi olla olympiat tai jotakin samantyyppistä. Jotakin vähän "varrellisempaa" kuin normikuolain kuitenkin.

Eipä viimeiselläkään ratsulla tehty muuta kuin kevenneltiin ympyröitä. Pyysin vähän varovasti mutta humma eteni ihan mukavasti ja oli jopa suht tasainen edestä. Ei ihan kunnolla kuolaimella niska pyöreänä muttei jännittyneenäkään. Eikä mitään jumitteluja. Tosin tämän kanssa ei erityisemmin tehnyt mieli kokeilla laukkaa. Taisin sanoa että ihan hauska. Ope uhosi laittavansa tämän minulle joskus koko tunniksi niin kokisin myös alkutunnin kankeuden ja hitauden. Mikäs siinä.

Loppukäynnitkin mentiin siis vaihdokkiratsuilla. Sen jälkeen vaihdettiin takaisin alkuperäisiin ja hoidettiin omamme pois. Lilli ei ollut tänään juuri hikinen, joten loppuhoitojen jälkeen loimi niskaan ja varsan kanssa takaisin pihalle. Sain taas apukädet mukaan mutta olivat niin kiltisti että tämä olisi luultavasti onnistunut yksinkin.

Ongelmia:
Lilli ei meinannut antaa tarhasta kiinni
liukastuin pihalla nurin
käteni vaeltelivat ympyröillä taas omiaan
Lilli kiemurteli
mutisin opelle vastaan
laukkasin pätkän Ändillä ilman lupaa
Quu oli kaarteissa alkuun vähän kankea
varsa karkasi karsinasta aina Lillin mukana ulos

Parannusta:
Lillin muoto tasoittui
sain tehtyä Lillillä molemmat vaihdot
Ändi oli hauska tapaus
Quu oli paljon tolkumpi kuin odotin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora