maanantai 19. lokakuuta 2020

Suoristusta kavionsiirroilla

 Maanantaina keli oli nollassa kun ajelin tallille. Ratsuksi oli jaettu taas Kaapo eikä se ainakaan iltatunneilla tehnyt muuta. Etsin hummaa kun se tuotiinkin juuri tarhasta sisälle. Otin loimen pois ja heppa oli tavallista hyöriväisempi. Harjatessa ei ollut aloillaan ja kavioita putsatessa ei yhtään katsonut missä varpaani ovat. Muutenkaan ei tuntunut kunnioittavan tilaani.

Kuolainten laittoon otin porkkanapalan avuksi. ADHD-meno vain lisääntyi mutta sain varustettua kaikesta hepan heilumisesta huolimatta.

Tunnille tuli 8 ratsukkoa. Ohje oli näin kylmällä alkuverkata huolella ja rauhassa, varsinkin tallista tulleet. Mentiin pitkään hölkkäravia. Tosin Kaapo ei olisi tänään halunnut siirtyä raviin. Ravissa kulki yllättävän nipussa eikä yhtä lennokkaasti kuin yleensä. Laukatkin nousivat huonosti. Open ohjeesta laukattiin molempiin suuntiin. Keskemmällä ei kuulunut töminää.

Tänään suoristettiin hevosia. Tyypillisempään suuntaan vinoja hevosia (muut tällä tunnilla paitsi Portas) suoristettiin ensin vasemmassa kierroksessa siirtämällä oikeaa etukaviota kavion mitan verran vasemmalle eli sisään. Tämän näki kivasti peilistä. Kaapo meinasi valahtaa kokonaan sisään. Ope käski käyttää vasenta jalkaa estämään. Tänään vaikka välillä käytin jalkaa napakastikin niin sain mielestäni apujenkäytön pidettyä hevoselle reiluna eikä kuskilta tullut paniikkipotkimista kun ope tiukkasi ettei saa valua noin pahasti sisään! Ope painotti että sisäpohje on kuitenkin aina pääapu.

Toinen pitkä sivu ohjeistettiin keventämään. Lisäksi näiden sivujen väliin sai tehdä pääty- ja keskiympyröitä ja siirtymiä ympyröillä. Kummasti auttoi kun tajusin että hidastaessa kuolain kannattaa pitää liikkeessä eikä unohtua vetämään. Laukat nousivat yhä todella huonosti.

Sama kavionsiirto tehtiin lopulta laukassakin. Piti vahtia yhä oikea lapa. Peili kavalsi että Kaapo ei ollut suora.

Lopuksi toiselle pitkälle sivulle tehtiin vastalaukka. Ohjeena tehdä loiva kiemura vastalaukassa. Meillä oli vähän ongelmia noston ja mahtumisen kanssa ja pääosin mentiin vain suoraan. Onnistui kiemurakin kerran vai pari.

Jälkimmäiseen eli oikeaan kierrokseen siirrettiin oikeaa takakaviota oikealle eli sisään. Tämä tuntui itselleni helpommalta suunnalta. Käynnissä ok mutta ravissa Kaapo jäi monesti vain leijumaan paikalleen ja korkeintaan mutkitteli. Taas piti komentaa eteen. Ei kertaakaan suuttunut komennuksistani. Välillä tuntui ettei tullut reaktiota oikein mistään. Ehkä istuntani jarrutti?

Samat laukkakuviot tehtiin myös tähän suuntaan. Yhä nostot olivat tiukassa ja monesti piti auttaa raipalla. Vastalaukat onnistuivat kunhan päästiin laukkaan. Samoin kavionsiirto. Enkä tietääkseni jäänyt roikkumaan sisäohjaan. Laukassa eteni ihan hyvin.

Loppuverkassakin Kaapo oli vielä Kaapoksi aika rauhallinen. Venytti eteen muttei mennyt etupainoiseksi tai kompastellut. Ravi oli aavistuksen vaisua eikä parantunut hoputtamalla. Osan loppukäynneistä hoidin taluttamalla.

Tallissa purin taas hoitopaikalla ja siinäkin hyöri ja kuopi. Komentamiseni tuntuivat jäävän huomaamatta. Yhtään hiki hepalle ei tullut eikä ollut kostea edes satulavyön alta. Siitä sitten ulkokarsinaan. Sinne kuulemma loimitetaan vasta kun on kunnolla kylmä.

Ongelmia:
hirveä hyöriminen tallissa
poikkeuksellisen hidas ratsain
nosti laukat huonosti
välillä oli vähän ahdasta

Parannusta:
ei takapotkuja
vastalaukatkin irtosivat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora