tiistai 20. lokakuuta 2020

Laukanvaihtoja automaattiratsulla

 Tiistain iltatunnilla meillä oli puomeja. Ratsukseni sain Senjan, jolle tämä oli ainakin toinen tunti tänään. Humma oli juuri ehditty purkaa. Hoitaessa oli vähän epäluuloinen mutta puhtaan hepan läpiharjaus oli onneksi nopeasti hoidettu. Varusteita vähän empi, muttei kovin pahasti.

Pakkaskelissä (-2°C) pihalla odottelu ei kiinnostanut oikein ketään ja odoteltiin tallissa vähän turhan pitkään. Edelliset lopettivatkin hyvissä ajoin ja tulivat pihalla jo vastaan. Puomit olivat valmiina ja pääsin loikkaamaan suoraan kyytiin. 6 ratsukkoa tunnilla.

Alkuverkassa unohdin taas tehdä mitään kummempaa. Tarvitsisin näihin enemmän kommentteja. Pohdin lähinnä näkyykö kieli. Tänään ei ravissa näkynyt, mutta menin alkuun suht pitkällä ohjalla. Viimeksi sekään ei auttanut. Laukassa tein ohimennen vaihdon suuntaa vaihtaessa, tuli helposti.

Päivän kuviona tultiin loivaa kiemuraa, matkalla oli pari puomia tai kavaletti. En taas ehkä kuunnellut ohjeita ihan tarkkaan tai en tajunnut. Tein sitten kuten parhaaksi näin. Ensin vasemmassa kierroksessa pari kertaa ravissa, sitten laukassa. Kuten arvata saattoi niin vasemmasta oikeaan oli hankalampi vaihtosuunta.

Itse vaihtoihin tuli ohjeet myös alkubreaffissa, harmi vaan että unohdin nämä tosi nopeasti. Mikä jalka pitää ratsastaa milloinkin läpi ja mitä apuja käyttää. Itse taisin vaihdoissa jäädä liikaa vetämään. Samoin puomit vähän haittasivat eikä apujenkäyttöni ollut kovin hienostunutta. Aina Senja ei vaihtanut ihan puomilla mutta kuitenkin viimeistään kaarteessa sen jälkeen.

Oikeassa kierroksessa tultiin samaa kuviota. Siinäkin jälkimmäinen vaihto oli alkuun hankalampi.

Lopulta tultiin myös oikeassa kierroksessa uraa pitkin vastalaukkaa ja kulman kohdalla käännettiin sisään puomeille, joilla piti vaihtaa myötälaukaksi eli oikeaksi laukaksi. Nämä onnistuivat hyvin.

Muualla innostuin vähän säätelemään omiani ja molempiin suuntiin vaihdoin laukat tyhjällä pitkällä sivulla eestaas. Vasen tuli heti pyynnöstä, oikea välillä vähän myöhässä ja joskus vähän pomppuisammin. Vaihtoi kuitenkin molemmat, ihan sileällä ja suoralla. Mielestäni jopa helpommin kuin puomeilla. Ainoa hevonen, jonka kanssa onnistun tällaisessa. Taisi Senja siis jotenkin minua ymmärtää.

Tunti loppui vähän yllättäen eikä edes yritetty vaihtaa ilman puomia. Onneksi härväsin omat vaihtoni itse.

Loppuraveissa sain pari pätkää Senjan kielen pysymään sisällä. Voi kun osaisin ratsastaa sen kokonaan sisälle. Katsomokommentteja tuli että tehtävillä se oli suussa. Hyvä sentään.

Tunnin jälkeen tuntikaverit kyselivät oliko Senja vino. En taas huomannut mitään. Mietiskelin muita asioita. Kaipaisin opelta enemmän kommentteja näihin jotta tajuaisin miettiä ja tunnustella enemmän. Sitä myöten myös korjata. Ikävä yksitystunteja!

Ongelmia:
olisin kaivannut enemmän tukea opettajalta
haahuilin vain menemään

Parannusta:
Senja vaihtoi molemmat laukat
ope kehui puhtaista vaihdoista

Virpille kiitos videopätkistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora