perjantai 26. kesäkuuta 2020

Heräteostoksena estetunti

Perjantaille mainostettiin vapaata tilaa ABC:n illan estetunnilla. Teki kovasti mieli mennä ja vasta kaverin hoksautuksesta tajusin että ehdin sinne estekisojen jälkeen loistavasti. Välissä piti ottaa päikkärit ja yrittää poistaa päänsärkyä. Vähän auttoikin.

Tallilla yllätyin, sillä meitä oli tulossa tunnille vain 3. Loput kaksi olivat pikkukoululaisia. Ratsukseni oli merkattu Antti, ja se oli edellisellä tunnilla jo hommissa. Ehdin hetken katsella menoa. Viimeksi olen tällä kentällä ollut Hempan kanssa kisoissa syksyllä 2016.

Muistin edelliskerralta että Antti oli samalla tunnilla ja että se oli suuri ja vähän hidas. Ei se onneksi kovin hitaalta nyt näyttänyt. Korkeutta n. 175 cm, rautias. Varusteita ei tarvinnut vaihtaa. Minä sen sijaan olin niin töppöjalka että piti väkertää toiseen jalustinhihnaan kierre. Pitkä raippa on kuulemma hyvä. Kannuksia ei ollut mutta turvaliivi kyllä. Kelinä aurinkoinen +24°C.

Kasattiin aika summittaisesti kentälle 4 estettä. Puomeilla oli rajattu meille n. 20 x 60 metrin ratsastusalue. (Vähän ihmettelin päätyyn jäänyttä n. 10 metrin kaistaletta.) Muita ratsukoita ei näkynyt.

Ope sääti esteet kohdilleen ja ruvettiin verkkaamaan. Käyntiä ohjat kädessä ei tehty vaan heti raville. Antti eteen! Tehtiin ravissa aina toiselle pitkälle sivulle voltit esteiden ympärille. Antti liikkui kokoisekseen ihan ketterästi ja kääntyi helposti. Ei saa jäädä sisäohjaan kiinni, sillon ei kuulemma käänny. En ehkä sitten jäänyt sillä ei ollut mitään ongelmia. Pikkuisen raskasta oli, sillä vauhtimme ei riittänyt opelle. Muttei saanut toki päästää pitkäksikään.

Sitten laukassa sama. Ensin vasen kierros. Paitsi etten meinannut saada ratsua ensin laukkaan vaan se vaati puolen kierroksen yrityksen. Onneksi ei pahemmin pudotellut laukkaa pois ja laukassakin kääntyi yllättävän hyvin volteille. Oikea laukka nousi paremmin. Sen jälkeen saatiin hengähtää hetki ja nostettiin jalustimet kaulalle. Onneksi oli vesipullo! Päänsärkyni rupesi pahenemaan ja turvaliivissä oli aika lämmin.

Onneksi ruvetttiin tulemaan tehtäviä yksitellen eli sain ensin huilata ponien hypätessä. Tultiin ympyrät molempiin päihin esteiden yli eli 3 hyppyä molempiin päihin. Ensin oikea kierros. Estekorkeus oli aika miniä ainakin Antin selästä katsoen. Me keilattiinkin lähes kaikki. Paikat tulivat aika juureen, en osannut alkuun antaa tarpeeksi löysää ohjaa hyppyihin ja ehkä istuin hypyssä liian aikaisin takaisin satulaan. Ope tuumi että liian pienet esteet Antille eikä siksi nosta jalkojaan. Saatiin koko homma heti uudestaan sakkona. Paikkoja kauemmas. Kerran yritin hypätä ennen heppaa. Ei erityisesti paremmin.

En muista tultiinko sama suunta vielä uudestaan. Sama homma kuitenkin myös toiseen suuntaan. Enkä muista keilattiinko ensin puolet alas. Jossakin vaiheessa ope kuitenkin nosti esteet ja tultiin vasen kierros korotetuilla esteillä. Sopivan jännää. En katsonut tarkkaan mutta ehkä jotain 70 cm pintaan? Nyt taisi pudota vain yksi jos sitäkään! Kaikki pudotetut uusittiin.

Lopuksi tultiin vielä vain suorat linjat. Jalustimet olisi saanut ottaa takaisin mutten ottanut. Siinä meillä ainakin putosi yksi. Nyt rupesin vihdoin saamaan juonesta kiinni ja sain laukan sujumaan paremmin sekä onnistuin myötäämään esteille enemmän. Ei tullut paikat enää juureen ja esteet pysyivät paikoillaan. Pudotetusta esteestä tuli sama linja sakkona uudestaan ja se menikin nyt paremmin. Laukkoja en laskenut.

Sitten jalustimet takaisin, nopeahkot loppuravit ja se riitti. Alas selästä purkamaan esteitä. Selässä oltiin tänään n. 45 minuuttia mutta se riitti oikein hyvin. Päätä särki tässä vaiheessa jo aika pahasti ja olin onnellinen kun sain kypärän pois päästä.

Tallissa humman lisäksi kastelin koko pääni. Se auttoi yllättävän hyvin. Kylmät hetkeksi etujalkoihin ja läpimärkä satulahuopa pihalle kuivumaan. Antti pääsi hetken päästä tallityöntekijän viemänä takaisin pihalle.

Ongelmia:
hidas ratsu
turvaliivin kanssa oli kuuma
vasemman laukan nosto
muut ratsastajat nurisivat paljon
Antti keilasi pikkuesteet
kuskilla särki päätä

Parannusta:
sopivan jännää ilman jalkkareita
isommat esteet pysyivät paremmin aloillaan

Onnellisesti saatiin video vikasta kierroksestamme, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora