perjantai 21. helmikuuta 2020

Ilman jalkkareita temponmuutoksia

Perjantai-iltana oli taas bonusratsastusta tarjouksen perässä. Oma tunti 4 hengen porukalla ABC:llä. 14 euroa per naama. Eli tähänkin päivään sisältyi varusteiden kuurausta ja desinfiointia.

Heppalista löytyi seinältä ja minulle oli jaettu kimo Toni. Ruuna, lähes Hempan kokoinen eli arviolta 168 cm. (Tallin esittely sanoo 165 cm, 7 vuotta, he B/110.) Hevosen luota löytyi myös sen edellinen kuski, jolta sain hyviä vinkkejä. Saattaa hyöriä satuloidessa ja välillä ei anna laittaa suitsia. Tällaiset on kiva tietää etukäteen.

Välissä kävin vähän kurkkimassa estetuntia. Maneesissa tuli nopeasti kylmä takki päällä. Pihalla oli pari astetta plussalla ja märkää.

Harjasin humman vielä pikaisesti läpi. Tältäkin löytyi kummallisia laattoja vatsan alta. Yhä väittäisin moskaksi ja itse leikkaisin ne irti karvoista sen sijaan että jäävät satulavyön alle. Suitset sain laitettua ihan itse päähän. Vähän humma ämpyili muttei saanut nostettua päätään karkuun (vaikka yritti).

Selästä Toni tuntui oikein sopivan kokoiselta. Alkukäyntien jälkeen kuskit laitettiin taas heti hommiin ja parin ravikierroksen jälkeen halusin luopua takistani. Poolo ja verkkatakki riittivät hyvin.

Alkuun tehtiin ravissa temponmuutoksia. Tavallista ravia, pientä ravia ja keskiravia. Isommat erot, kaipasi ope. Toni paljastui kummallisen vinoksi enkä oikein tunnin aikana päässyt kiinni sen sielunelämästä. Olisi mieluusti roikottanut kuskia vasemmassa ohjassa. Oikea oli tyhjä. Mutta alkuun kun yritin asettaa vasemmalle niin asetusta ei irronnut. Höllääminen oikealta ihan kunnolla ja vetäminen vasemmasta ohjasta ei auttanut sekään. Yleensä kun hepat suht herkästi seuraavat ohjaa. Välillä pää ja kaula olivat kenossa johonkin suuntaan. Enempi vyöryvä kuin hidas. Saatiin raviin niitä erojakin aikaiseksi. Tosin kun meni eteen niin hidastus oli hankalampaa. Päätyihin taidettiin tehdä ympyröitä.

Alkuverkkojen jälkeen nostettiin jalustimet ylös. Sitten jakauduttiin kahdelle pääty-ympyrälle kuten viimeksikin. Ensin vain ravia. Sitten samat tempomuutokset ravissakin. Me aitapuolelle keskiravia, toiselle puolelle tavallista ja ympyröiden kohtaamispisteessä (tötteröllä) hetken kokoaminen. Ensin vasen kierros, sitten oikea.

Ei tullut mitään ylimääräisiä liikkeitä mutta välillä oli hankaluuksia kääntää. Kolme pahinta kertaa sattuivat juuri tulemaan videolle (alla). Piti ennakoida vielä paremmin ja kääntää yläkroppaakin. Isossa ravissa hytkytti (videolla näyttää pahalta kun kädetkin hytkyvät). Yllättävän hyvät erot kyllä saatiin ravin sisään. Tosin saatoin jäädä vähän himmailemaan ja säästelemään kun ope ei katsonut. Tämä siis molempiin suuntiin. Hyviä pätkiä mutta myös mystistä mutkailua.

Jalustimet olisi saanut ottaa takaisin ennen laukkoja muttei huvittanut. Kun oli se muinainen kotiläksykin mennä ilman jalkkareita. Laukassa sama juttu, keskilaukkaa ja tavallista. Vielä enemmän eteen. Ekaan suuntaan oli pieni hetki kun 4 kuskista olin ainoana laukassa. Meille tuli pari rikkoa vain jälkimmäiseen eli oikeaan kierrokseen. En tajunnut kääntää kaverin hännästä tarpeeksi aikaisin pois. Muuten tuli laukassakin ihan eroja ja jälkimmäinen suunta oli onneksi lyhyehkö. Oli rankkaa ja tuntui jaloissa. Illalla myös yläselässä.

Sitten jalkkarit takaisin ja loppuravit. Pidempää ohjaa, taivuta sisään ja ulos. Älä jää pitämään ohjasta. En tiedä kuinka korrektia ratsastukseni oli kun taivutin ota ja päästä -metodilla. Humma toimi hetkittäin ja välillä taas ei. Loppua kohti osasin korjata paremmin. Silti jäi syväjuoni vähän puuttumaan. Sanoisin että todella paljon Hemppaa vinompi ratsu.

Hummallekin tuli kuuma muttei hionnut ihan läpimäräksi. Kuski kaipasi takkiaan jo loppukäynneissä. Ope jutteli jokaisen kanssa hetken ja vaikka sanoin etten yhdessä tunnissa saanut Tonin juonesta kiinni niin kommentoi että hyvin vedetty tms.

Ongelmia:
mystisen vino ratsu
välillä ei löytynyt asetusta
aina ei kääntynyt
kuskin selkä tuli tavallista ylempää kipeäksi

Parannusta:
ei tullut kylmä
oli kauniitakin hetkiä

Siiri kuvasi alun jälkimmäisestä ravisuunnastamme pääty-ympyrällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora