keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Vähän alkua

Keskiviikkona oli taas hellekeli. Auton mittari näytti menomatkalla +26°C. Olin tosiaan taas bonustuntilaisena. Tällä kertaa eri porukan mukana viimeisellä tunnilla. Siellä oli väljempää ja tämä sopi paremmin omiin aikatauluihinikin. Unan kanssa neljänneksi ratsukoksi.

Humma vaikutti olevan taas ihan kypsä ulkoiluun ja tuli innokkaasti pihaton sisätiloista portille. Jotain hässäkkää tänään oli selvästi ollut, sillä ihottumaloimi (jota itse kutsun sukaksi) oli takaa riekaleina. Harjatessa huomasin että humma oli saanut oman osansa osumista ja kankussa oli useita karvattomia länttejä, joista yksi oli pintaihonkin läpi. Samoin kinner oli saanut osumaa. Arvoin onko se turvoksissa vai ei. Vanhemmat vekit olivat vähän ylempänä takapolvessa.

Laitoin kuitenkin varusteet niskaan (kiitos Anulle avusta) ja lähdettiin kentälle. Kovasti yritin tutkia että käveleekö normaalisti. Ratsailla en tuntenut mitään erikoista.

Hommat aloitettiin tänään hyvin rauhakseltaan käynnistä. Alkutunnin pohdin että onkohan Una kunnossa. Tultiin kahdeksikolla radan poikki ja käännettiin kulmissa hevonen suorin vartaloin. Vähän takaosakäännöksen tapaan siis. Una malttoi hyvin. Kertaalleen takaosa lähti vähän karkuun mutta sain korjattua. Loppua kohti rupesin miettimään vähän takareita ja tein itse vähän avoa ennen käännöstä ja yritin ajatella asetusta mukaan. Kovin monta näitä en ehtinyt tehdä.

Sitten ohje oli jatkaa samaa ravissa. Heti ensimmäiset kaksi raviaskelta olivat huonoja ja tuntosarveni ponnahtivat taas pystyyn. Päästin ohjat pitkiksi ja hölkkäilin ympäriinsä kevyessä ravissa. Vasen kierros tuntui siltä etten osaa varmaksi sanoa onko vikaa mutta vainoharhani varoitti. Oikeaan olikin sitten selvästi huonompi. Ope ehdotti että hölkkäisin hetken pitkällä ohjalla ympäriinsä ja katsotaan lähteekö Una vertymään ja liike paranemaan.

Vasen kierros parani lähes normaaliksi mutta kun vaihdoin takaisin oikeaan niin oli yhä selvästi huono. Totesimme yhteistuumin että humma talliin.

Putsasin haavat Betadinella ja juotin tamman. Ei ollut kiirettä, joten jäin katsomaan tunnin loppuun. Luulin lähteväni sitten kotiin mutta omistajan saapuessa päädyinkin vielä jälkihoitamaan Unaa. Tunnusteli ensin jalat ja toisesta etusesta löytyi sekä nestettä (ylhäältä) että turvotusta. Olin vähän huolissani siitä etten ollut itse huomannut näitä. Kaikki huomioni oli kiinnittynyt takajalkoihin. Näemmä harjasinkin etuset aika sutaisten.

Käytiin kentällä pyörähtämässä, jotta omistajakin näki miten liikkui. Ontuma tuli enemmän takaa. Siltä se selkäänkin tuntui. Oikea kierros oli huonompi. Virittelin vielä kylmäysletkut tallissa vartiksi jalkoihin. Eilen oli kuulemma ollut tunnilla ja liikkunut puhtaasti. Vika lienee siis tullut tämänpäiväisestä pihapainista. Toivottavasti ei ole mitään isompaa ja menee nopeasti ohi.

Ongelmia:
ontuva ratsu
paarma häiritsi alkutuntia
en ollut huomannut etujalan turvotusta

Parannusta:
hieno keli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora