sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Uusi tuntiope pitämässä estetuntia

Sunnuntaina pääsin onneksi juhannusmökkeilystä suoraan tallille ja estetunnille. Una oli kuulemma ollut eilen ok, joten se oli jaettu esteratsukseni. Ratsukoita oli 4. Tunnin piti tallin uusi ope ja omat odotukseni olivat korkealla. Keli oli hellerajalla eikä kenttä onneksi pölissyt pahemmin.

Alkuverkasta ei jäänyt kummempia muistikuvia. Kovasti tunnustelin oliko Una ok ja alkuun vähän unohdin ratsastaa. Vasen kierros ok. Oikeassa ravissa jäykkä muttei tahdittanut. Yhä enemmän takaosasta tuntui tulevan. En tiedä vertyikö tamma vai vaikuttiko ohjien käteen otto ja työskentely. Myöhemmin tunnilla ei kuitenkaan enää tuntunut epäilyttävältä. Toki ei alkuverkkojen jälkeen pahemmin ravailtukaan.

Alkuraveissa tultiin kahta kolmen puomin linjaa. Ensin vaan ravailtiin yli. Sitten tehtiin välissä käyntisiirtymä (vähän vyöryen). Myöhemmin nostettiin jälkimmäisten puomien jälkeen laukka. Tuli kovin täsmälliset tehtäväohjeet. Laukka pisteessä A, ympyrä päätyyn ja C:ssä raviin. Ravissa tuli ohje avata hartioita. Alku puomeilla oli mutkaisempaa kuin olisin halunnut mutta ihan perussiistiä. Laukassa piti aktivoida takajalkoja. Osasin yhä huonosti.

Sitten tultiin puomilinja pari kertaa laukassa. Alle ympyrä. Tehtävän jälkeen lyhyen sivun keskellä raviin (nämäkin aavistuksen vyöryivät). Puomeilla oli taas hankalinta. Kun puomit nousivat vähän irti maasta niin jarrut paranivat. Ensimmäinen kerta oli epämääräinen sohellus miniaskeleella. Onneksi pahin sähläys jäi yhteen kertaan.

Estekorkeus oli aika maltillinen (40 cm) ja tultiin tosiaan suoraa linjaa sekä vinohyppyjä radan poikki olevalle pystylle. Myöhemmin radassa oli myös kaareva linja. Musta lankku oli päivän erikoiseste ja hyvät tiet kuuluivat tietysti hommiin.

Una ei katsellut mitään vaan mennä puksutti. Hauska oli saada opelta kommentti että laukkaa ihan nätisti mutta näyttää silti siltä ettei ota pidätteitä kunnolla vastaan vaan tahtoo olla pitkänä. Sen jälkeen sain ihan erilailla keskityttyä pidätteiden läpimenoon ja laukan säätelyyn. Toki välillä piti yhä aktivoida laukkaa takaa.

Ensimmäinen ratakierros hypättiin n. 60 cm korkeudella. Jälkimmäiselle kierrokselle nosti meille pari estettä. Oltiin aika samoilla linjoilla siitä, että jos ratsu kaikesta huolimatta ei ole nyt ihan priima niin turha lähteä varta vasten hyppäämään kovin isoja. Sanoin että mieluummin nyt pidetään valmistelutreeni niukkana ja kisoissa on ehyt ratsu alla.

En katsonut tarkkaan mitkä esteet nousivat. Okseri ainakin. Enkä katsonut paljonko olivat. Jotain 80 cm pintaan? Ei ainakaan hypyt tuntuneet isoilta.

Okserin takaa vinohyppy lävistäjäesteelle, vasemmalle, suora linja, päädyn ympäri ja kaareva linja ja lopuksi vinohyppy toiseen suuntaan. Ennen vikaa pidätteet menivät vihdoin kunnolla läpi ja Una jäi odottamaan. Paikka tuli lähelle mutta sai kopisteltua kavionsa yli. Minäkin maltoin odottaa. Ope oli kovin tyytyväinen ja minäkin siihen että saan vaikutettua kun joku sanoo asioista.

Muutenkin tykkäsin tunnista. Vaikka ope sanoikin että oli ehkä vähän varovainen aloitus koska ei tunne meitä vielä. Sanoi asiasta, kannusti sopivasti ja tuntui siltä että ope oli kanssani aika samoilla linjoilla sen suhteen mitä haetaan.

Tunnin jälkeen pikakylmäsin Unan jalat letkulla. Vasemmassa etusessa oli yhä vähän ylimääräistä turvotusta.

Ongelmia:
alkuun Una oli vähän jäykkä
kuski taisi olla vähän kippurassa
Una halusi olla pitkä
ei kuunnellut joka hetki ihan priimasti pikkupidätteitä

Parannusta:
opelta tuli hyviä huomioita
kun rupesin vaatimaan asioita paremmin niin menokin parani
ihanan lämmintä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora