maanantai 11. toukokuuta 2020

Lisää istuntaa

Maanantaina oli kaunis aurinkoinen, mutta tuulinen ilta. +4°C ja ylipukeuduin tunnille. Toppaliivi lähti heti alkukäynneissä ja sen jälkeen yritin nostella takin hihoja huonolla menestyksellä. Luvassa koulua Unalla. 6 ratsukkoa tunnilla.

Tänään oli taas ratsun itse varustamista luvassa. Puomin edessä oli mutavelli, onneksi ratsastuskengistäni ei tullut vesi läpi. Sain kamppeet puomille. Oli vasta harjaus menossa kun muut menivät jo kentälle. Kaikesta huolimatta mekin ehdittiin sinne ennen tasaa.

Päivän kuviona tultiin radan poikki aina suuntaa vaihtaen isolla kahdeksikolla. Alkutunnista taivuttelin taas sisään ja ulos ja väistättelin takaosaakin. Sitten tuli ohje tehdä kulmat suoralla hevosella väistättäen. Una malttoi yllättävän hyvin. Silti taivuttelin pääty-ympyröillä. Ehkä käsien elastisuudessa oli parannettavaa, sillä tuntuma tuntui sitkeältä. Una ei ollut tänään niin kevyt edestä kuin olisin halunnut. Kevyessä ravissa sai taivutella kulmat normaalisti ja tehdä voltteja. Opea kohti tultiin suoraan. Ravissa ohje oli tehdä avoa uuteen suuntaan ennen käännöstä. Vasemmalle ei halunnut taipua avoon ja oikealle mennessä pullautti reitin ulos ennen käännöstä. Hupsis. Sain onneksi korjattua.

Sitten pidettiin palaveria porukalla päivän aiheesta eli istunnasta. Ope kyseli meiltä juttuja ja yritin olla kommentoimatta ihan kaikkeen. Varsinkin vähän hiljaisemmassa porukassa saatan vähän innostua liikaa. Käytiin istunnan perusjutut läpi. Suorat linjat ja keskivartalon tuki ym. Sen jälkeen taas kuviolle omaa asentoa miettien. Ensin käynnissä. Ohje oli myös kokeilla muuttaa asentoa, esim. kääntää lantiota ja miettiä miltä tuntuu. Unohdin tämän lähes heti.

Jossain vaiheessa alkutuntia Una ei keskittynyt hommiin ollenkaan kun Pupsia (uusi tarhakaveri-poni) talutettiin kentän ulkopuolella. Kuikuili ponin perään vaikka yritin muistutella puolipidätteillä ja taivutuksilla töihin.

Istuin kuulemma ihan korrektisti. Harjoitusravissa myös. Keskityin enemmän taivuttelemaan Unaa kuin istuntaani. Melko pitkään mentiin ravijuttuja ja pelkäsin että ehditäänkö laukata ollenkaan.

Laukat tultiin samalla kuviolla eli suuntaa sai vaihtaa halutessaan. Laukassa jatkoin taivutteluja. Ympyrällä ulostaivutuksessa lantioni kippasi nyt sisälle. Sain onneksi skarpattua ja kun kuulin tästä (itse en tietenkään mitään sanomatta huomaa) niin osasin pysyä suorempana.

Hankalinta oli saada Una pudotettua suuntaa vaihtaessa hallitusti raville. Meni vähän vetämiseksi ja heti ekasta myötäyksestä saattoi pompahtaa takaisin laukkaan. Molemmat laukat kyllä paranivat pyörittelyn myötä. Ei ihan kevyintä ohjalle mutta sangen tasaista ja taipuisuus parani. Lopulta ehdittiin laukata ihan hyvät pätkät ja suunta oli tosiaan vapaa. Toisessa päädyssä toiseen, toisessa toiseen suuntaan.

Lopuksi jäätiin siirtymästä istumaan harjoitusraviin. Una liikkui kivasti. Seuraava ohje oli päästää ohjaa pidemmäksi ja lopulta ihan pitkäksi ja katsoa miten istunta pysyy ilman ohjien tukea. Olisin halunnut pitää sen verran ohjista että Una olisi pysynyt tuntumalla. Sillä pitkin ohjin lakkasi ravaamasta selkänsä läpi ja meno muuttui pomppuisammaksi. Parhaiten selässä pysyi kun vedin itseäni lampaankarvasta satulaan. Ilman sitä pompin hieman ja jalkani rupesivat jännittymään kohti kippuraa. Painon siirtäminen pelkästään satulaan ja jalkojen ajattelu irti hevosesta (jotten puristaisi) ei auttanut vaan asento meni takakenoiseksi.

Una ravasi vähän turhan reippaasti ja ope käski hidastaa istunnalla. Una yllätti ja hidasti käyntiin asti. Ohoh. Takaisin raviin ja huomasin että tietyissä paikoissa kenttää Una ei juuri kuunnellut minua vaan hiihteli (kuten Wanesa muinoin) mutta sain sen useamman kerran hidastamaan ravia sekä käyntiin asti pelkällä istunnalla.

Ongelmia:
kenttä oli lätäkköinen
tuli kuuma
raveissa takaset putoilivat taas useamman kerran pienesti alta
tuijotteli Pupsia eikä keskittynyt
ei ollut niin kevyt ohjalle kuin olisin halunnut
ei taipunut yhtään niin hyvin kuin Artsissa

Parannusta:
istuin kuulemma sangen suorassa
hidasti istunnalla ilman ohjia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora