perjantai 8. toukokuuta 2020

Ohjeet taivuttelujumppailuun

Perjantaina tuli kiire tallille. Luvassa ensimmäinen Artsi Unalla. Lopulta kiirettä ei ollutkaan vaan rataharkkailut olivat ajasta jäljessä. Una jäi letittämättä kun en tajunnut että olisin ehtinyt loistavasti. Varustin taas itse puomilla ja hain kamppeet tyhjästä tallista. Keli oli aurinkoinen +9°C. Samat vaatteet kuin eilen.

Kävelin ensin ristiin rastiin kentällä. Sitten ohjat tuntumalla. Sekä raviverkkailua kevyessä ravissa. Ihan peruspyörittelyä. Ympyröitä ja taivuttelua sisään ja ulos. Suunnanmuutoksia ja vähän temponmuutoksia. Ei mitään kovin rankkaa tai prässäilyä. Aikaa olikin yllättävän paljon. Kävelin välissä kun poni meni kouluradan ja niiden loppupalautteen aikana otin vielä molemmat laukat. Pyöräytin molemmat vastalaukoiksi parin kulman yli. Hyvin piti. Alkuverkkailumme kesti kaikkineen lähes 40 min, josta n. 25 min oli käyntiä.

Opetuksessa aloitimme harjoitusravissa ympyrällä. Avoimilla sivuilla taivuta ulos ja väistä takaosaa myös ulos. Välillä mentiin hetki suoraan ja vaihdettiin ympyrän paikkaa. Ei saa kiirehtiä. Välillä piti vähän toppuutella. Suuntaa vaihdettiin jokusen kerran ja tehtiin ympyröitä molempiin suuntiin. Una rupesi pikkuhiljaa notkistumaan. Lyhyillä lävistäjillä sai ratsastaa vähän eteen ja Una lähti kivasti. Lisäksi sen isommassa ravissa oli ihanan helppo istua. Ulos asettamalla kiinni. Tässä taivuttelussa meni ihan tovi. Mutta ei ollut yhtään niin rankkaa kuin pelkäsin. Eikä Unalla onneksi ollut kovin kiire. Ope kehui välissä kun tuli hyviä askelia että Unahan yritti mennä koottua ravia. Käppyrän mukaan työskentelynopeutemme ravissa oli tänään n. 9 km/h (kuskin syke n. 135 bpm).

Käveltiin välissä hetki ja sitten laukkatyöhön. Aloitettiin samoin ympyröillä taivutellen sisään ja ulos. Välillä vaihdettiin ympyrän paikkaa. Sitten pyöräytettiin lyhyellä lävistäjällä vastalaukkaan ja mentiin uraa pitkin vastalaukassa. Siinäkin taivuteltiin sisään ja ulos. Una piti vastalaukat mukisematta mutta oli vähän kankea. Ensin oikea laukka. En muista enää tarkempia viilausohjeita.

Vasen laukka oli yllättäen kankeampi eikä yhtä hyvä kuin eilen. Samat kuviot siinä. Ympyröitä ja sitten vastalaukkaan. Välillä jo ympyröillä käännökset valahtivat vähän pitkiksi. Kulman jälkeen vastalaukassa reitti valahti metrin ulos ja laukattiin suoraan kohti kouluradan kirjainmerkkinä ollutta estetolppaa. Itse jäädyin ja odotin Unalta väistöliikettä. Una taisi olla niin keskittynyt hommiinsa että tolppa tuli sille ihan yllätyksenä. Huomasi sen vasta ihan nenän edessä ja meinasi hypätä siitä yli. Onneksi tolppa meni nurin eikä esitetty 170 cm loikkaa! Opella oli hulvattoman hauskaa ja minua lähinnä nolotti. Una-rassu! Taputin tamman hyväksi, ei mitään hätää. Ope kysyi että sattuiko minuun. En ymmärtänyt miksi kysyi moista. Ei sattunut. Lähinnä pöllämystyin täysin. Vähän lisää tarkkuutta tekemisiin.

Suoristin käynnissä pitkälle sivulle, nostin vastalaukan takaisin ja jatkettiin hommia. Noin kierros meni keräillessä itseäni takaisin keskittymään ja Unaa raameihin olemaan kiihdyttelemättä. Kulmiin tuli hyviä pätkiä ja ope puhui kootun laukan askelista.

Loppuraveissa Una oli ensimmäistä kertaa oikeasti rento ja letkeä. Hyvällä tavalla vertynyt ja kuuliainen. Seurasi asetusta ja kantoi itsensä.

Ope puhui että Unasta löytyy hyvä helpon A:n muoto. Sekä hyvät liikkeet. Ja kun puhuin etten osaa istua sen kyydissä koulusatulassa niin sain synninpäästön. Ei tarvitsekaan. Jes! Hempasta kommentoi jotain siihen suuntaan että tarpeeksi kauan hakkasin päätäni seinään sen kanssa.

Kotiläksyksi saatiin jumppailua taivutuksilla ja vastalaukoilla. Vasta nyt kotiläksyjen myötä rupesi löytymään motivaatiota mennä Unalla itsenäisesti. Ehdottomasti tarvittaisiin useammin kunnon treenejäkin kuin muutaman viikon välein.

Ongelmia:
takaset putosivat taas alkutunnista pari kertaa alta
kulma valahti kertaalleen pitkäksi ja Una lähes hyppäsi tolpan yli
vasen laukka oli eilen parempi

Parannusta:
ei ollut kuskille rankkaa
Una ei vyörynyt pahasti
piti vastalaukat hienosti
loppuraveissa oli parempi ja letkeämpi kuin koskaan ennen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora