lauantai 18. helmikuuta 2017

Suoristamista ja säätämisen harjoittelua

Lauantaina mentiin Hempan kanssa tuplat. Ensin koulua ja sitten esteitä. Molemmilla tunneilla oli 4 ratsukkoa. Ulkona pari astetta pakkasta. Opena tallin kakkosope.

Ensimmäinen tunti keskityttiin ihanasti perusasioihin. Ratsastettiin vähän pienempää uraa ympäri lamppurivien alla. Huolelliset taivutukset kulmiin, suoristukset sivuille eikä saanut kiemurrella. Oikeassa kierroksessa Hemppa jäi suorilla kaula oikealle enkä edes huomannut ennen kuin sanottiin. Reilusti painoa myös vasemmalle ohjalle niin suoristui. Taas alkutunnista tuntui siltä että koko ratsu kenottaa vasemmalle. Itse kenotin kuulemma taas vasen hartia selvästi alempana. Sitä oli vaikea korjata.

Pitkien ja hartaiden ravipätkien (jotka ei käyneet silti yhtään tylsiksi) jälkeen otettiin pikku-urallamme vähän laukkaakin. Ei rullannut erityisen ihanasti. Kaikissa askellajeissa Hemppa myös nyki ohjia kun yritin pitää sen vähän lyhyempänä. Rupean päätymään siihen tulokseen että se on joku vertymisjuttu.

Sitten tehtiin kahdeksikkoa eli neliöt päätyihin ja keskellä suoristus. Ensin harjoitusravissa. Jalustimet olisi pitänyt nostaa ylös mutta vetosin selkääni ja pidin ne jalassa. Välillä vähän kevensinkin. Ei selkä kovin pahana ollut mutta tiesin että jälkikäteen voi olla. Keskivartaloa piti ajatella tiiviimpään pakettiin, en osannut toteuttaa.

Sitten KN:n tapaan I:stä nostettiin laukka. Ensin käynnistä, sitten yritettiin myös ravista. Linja oli suht ok mutta nostossa turpa nousi, ei edennyt ja pian rupesi ennakoimaan ja jännittymään ennen nostoa. Ravissa heti keskilinjalle kääntyessä Hemppa nosti pään ylös. Pari nostoa jätin tekemättä ja pari tein vasta kulman jälkeen. Ei juuri auttanut. Saatiin kyllä jännittyneet myötälaukat mutta ei se ketään palvele. Ope käski koko köörin takaisin käyntiin. Käynnissä oli vähän samoja jännittymisongelmia mutta vähän parani. Turpa sisään heti nostossa. Päätyyn ympyrä. Laukasta alas oli vanumisia kättä vasten. Ympyrällä sain kyllä ihan aktiivista ja rullaavaa pyöreääkin laukkaa.

Loppuraveissa Hemppa oli rennompi ja tasaisempi ja ennen kaikkea lyhyempi.

Käyntien jälkeen jatkettiin siis lennossa seuraavalle tunnille. Puomeja/esteitä. Alkuverkassa väistin käynnissä, ravissa ylitettiin puomeja. Tultiin toisella sivulla neljän puomin yli. Ravissa kaikesta huolimatta tuntui ettei Hemppa polkenut kunnolla takaa. Vaikka eteni niin tuntui vähän veltolta. Laukassa väleihin ensin isolla laukalla 2 askelta, sitten kiinni ja 3. Poljettiin välillä pehmopuomien päälle ja pari kierrosta meni vähän häslätessä. Mutta molempiin askelmääriin päästiin.

Sitten tultiin oven edestä kaareva kavaletti-puomi-kavaletti ja siitä 4 laukan päässä puomi-pysty-puomi. Ensin oikeassa kierroksessa. Säätyi vähän liiankin hyvin ja 4 askeleen väli oli joka toisella kerralla liian väljä, toisella liian ahdas. Hempan laukkakin muuttui niin nopeasti että kahta askelta ennen kun pyysin eteen niin venyikin liikaa. Ihan tasaiseen ei päästy. Pystyä nostettiin ja taisi se jossain lähempänä metriä käydä molempiin suuntiin. Isommille esteille tultiin väli 3 askeleella.

Vasemmassakin aloitettiin neljällä ja pikkupystyllä. Siinä en saanut pystyn jälkeen vasenta laukkaa. Tultiin liuta sakkokierroksia muttei parantunut. Puomit auttoivat kuitenkin hypyn pyöreäksi ja kyydissä oli helppo olla.

Lopuksi tultiin vielä minirata. Oikeassa kaareva ja puomipysty alle ja sitten okserit lävistäjiltä. Me sohittiin nyt aiemmin hyvin menneelle puomitehtävälle ensin liikaa askeleita, sitten loikattiin pystyn lisäksi puomikin kerralla (eikä selkään edes tuntunut pahalta) ja vasta kolmannella kerralla kelpasi.

Okserit oli n. 95 cm. Eka meni hyvin. Laukka jäi vääräksi mutta vaikka korjasin laukan niin meno hyytyi ja koska arvoin kohti estettä niin eihän Hemppa sellaisesta hyppää. Turvallinen tyssäys. Pakko oli taas vähän tykitellä ja lennättää. Mutta siitä ylittyi esteet varmasti. Korkeus ei ollut ongelma mutta vasenta laukkaa en nyt hypyissä löytänyt. Informoinnissa saattoi olla puutteita, en ehtinyt miettiä. Eikä Hemppakaan ollut ihan niin innolla menossa kuin silloin kun se oikeasti rupeaa vaihtamaan. Mutta mitään omia liikkeitä sillä ei ollut, joten luottavainen olo tästä tunnista jäi.

Tänään hepo ei saanut edes paksumpaa korvahuppuaan ravisteltua irti. Suitsetkin pysyi päässä! Kertaalleen otettiin pieni sivusäikky kun ope korjasi puomia meitä kohti.

Ongelmia:
istuin ihan kenossa vasen hartia alempana
aluksi en huomannut ettei Hemppa ollut suora vaan kaula oikealla
ennakoi ja jännittyi laukannostoja
oma selkä ei vieläkään tykännyt harjoitusravista
säätyi herkästi liikaa tai liian vähän
hypyissä vasemman laukan löytyminen oli hukassa
yksi kielto

Parannusta:
isot esteet ei tuntuneet pahoilta
säätyi hyvin
hypyissä oli helppo olla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora