lauantai 4. helmikuuta 2017

Nousevia jalkoja

Lauantaina pääsin pitkästä aikaa Defen selkään. Tämä oli nyt ensimmäisen kurssinipun neljäs ja viimeinen kerta mutta jatkoa kuulemma seuraa.

Tänään hoitaessa Defe nosti minulle ensimmäistä kertaa kaikki jalat. Myös sen hankalan etusen. Open mukaan tämä kertoo siitä että nyt se luottaa minuun.

Maneesi oli lauantai-iltapäivänä käsittämättömän hiljainen. Välillä oltiin keskenämme, enimmillään ratsukoita oli 3. Keli pihalla oli nollissa, ratsailla tuli taas kuuma. Fleecestäkin piti kääriä hihat. Alkuverkassa menin ekaa kertaa kaikki askellajit. Ope naureskeli että laukkamme on kuin estetunnilla. Omat asetukset oli tainneet mennä jonnekin kenttämoodiin. Lopulta hämmästelin kuinka hidasta vähän lyhyempi laukka olikaan. Tähtäsin kohti peiliä ja yritin ratsastaa suoraksi.

Tehtiin hepalle samanlaista jumppaa kuin mitä se on omistajansakin kanssa tehnyt. Tavoitteena saada painoa pois lavoilta ja etuset nousemaan letkeämmin. Alkuun mentiin kierros läpi käynnissä että sain askelmerkit selviksi. Sitten ravissa. Lyhen sivun puolesta välin pituushalkaisijalle. Hetki suoraan sitten väistö uralle (vuorotellen eri suuntiin). Piti ajatella huonoa väistöä ja mennä selvästi etuosa johtaen. Heti uralla vaihdettiin avoon. Noin 15 metriä uraa pitkin, sitten puolikas voltti eli täyskaarron alku. Yhä piti pitää ajatus avossa. Jos päädyttiin kauas (etäälle opesta) niin avossa hetki pituushalkaisijaa takaisinpäinkin. Tässäkin piti huolehtia että takaosa pysyi pikemminkin eri puolella kuin turpa. Siitä sitten täyskaarron loiva loppulinja kohti uraa sulussa. Siinä piti vahtia että ravataan letkeästi eteen. Uralla suoraan ja sama toiseen suuntaan.

Tässä olikin paljon ajateltavaa. Yhtään ei ehtinyt tuijotella missä ratsun turpa menee tms. Hyvin se reagoi apuihin. Väistöissä meinasi lähteä jopa takaosa edellä, varsinkin väistössä vasemmalle eli oikean jalan väistössä. Keskilinjalle suoristaessa ruuna taas tykkäsi kiemurrella, jolloin menin yleensä hetken pidempään suoraan että lakkasi ehdottelemasta omiaan. Lopulta vaikeampi vasen kierros olikin meille helpompi ja oikealle tultiin vielä yksi bonuskierros. Ope oli erittäin tyytyväinen menoomme.

Sitten ravissa haeskeltiin menoa vähän keskiravin suuntaan. Kuviona yksinkertaisesti hyvin loiva avo uralla ja päätyihin ympyrät isompaa ravia suoremmalla hevosella. Lopulta tehtiin parit lävistäjätkin. Pompotti se vähän muttei ollut vielä edes paha. Ope antoi suurta tunnustusta kun istuin harjoitusravissa. Lopulta käski keventää. Olihan se helpompaa ja varmaan hepallekin mukavampaa. Hienosti rupesi jalat nousemaan. Sitähän tällä haettiinkin. Oikeassa kierroksessa piti olla tarkkana suoristamisen kanssa. Jos jotain pitää viilata niin meidän siirtymät oli vähän epämääräisiä. Hyvin kyllä tuli istunnalla takaisin.

Viimeisen välihuilin jälkeen otettiin laukkaa. Pitkien sivujen keskelle 10 metrin voltit. Muuallakin piti ajatella pikemminkin kiinni sillä yhä vauhtia oli reippaasti omasta takaa. Volteilla piti kääntää takaosaa keskelle. Voltin jälkeen sai ratsastaa hieman eteen. Hyvin Defe pysyi laukassa ja suoritti kuuliaisesti. Itselleni tämä oli taas astetta vaikeampaa. Kenotin välillä johonkin suuntaan. Nyt olin kyllä itse jyvällä ratsun suoristuksesta pitkillä sivuilla ja sain kohoteltua vasenta lapaa. Käsieni suuntauksen tuli välillä tässäkin ohjeita. Voltilla menin ainakin kertaalleen vähän lukkoon ja tuli sanomista että kannus on jatkuvasti kyljessä. Volttihomman jälkeen mentiin vähän vastalaukkaa uraa pitkin. Kulmissa piti asettaa ihan reilusti menosuuntaan eli höllätä seinän puolen ohjasta. Vastalaukka tuntui tänään ajatuksena vaikealta mutta sujui ihan hyvin sekin. Pohkeeni halusivat ajatella jotain omiaan.

Lopulta vasemman kierroksen loppumetreillä Defe pudotti laukan pois. Ope käski jatkaa mutta väliin tuli ainakin 10 metriä ravia. Laukka nousi, tehtiin voltti loppuun ja vielä vastalaukat. Molemmista laukoista alas siirtymiset oli ehkä laadullisesti tunnin heikoin osuus. Ensimmäinen oli skriik ja toinen valahdus. Toivoin että joku kerta voitaisiin keskittyä siirtymiin, varsinkin laukasta alas. En osaa tehdä niitä millään hevosella oikeasti hyvin. Tänään ei höykytetty enää enempää.

Loppuravitkin saatiin ohjatusti. Vähän pidempi ohja mutta kuitenkin tuntumalla. Reilusti pyöreälle kaulalle. Tuli siis vähän luotiviivan taakse mutta oli rento ja letkeä. Pysyi taivutuksen kautta samassa muodossa sekä ympyrällä, suoralla että suuntaa vaihtaessa. Taas tuli paljon kehuja.

Eipä sitten muuta kuin loppukäynnit. Poistuessa siivosin maneesista yhden (ainoan) kasan ja saatiin siitä kiitokset.

Open mainioin kommentti tunnin alusta oli että "miten voi olla ettei sulla ole omaa hevosta". Mutta Hempalle ei tullut kyllää. Ehdotti että minun pitäisi kokeilla yhtä tallissa olevaa tammaa.
Jk. Jota en ikinä ehtinyt kokeilemaan kun se myöhemmin lopetettiin.

Ongelmia:
siirtymät laukasta alas
isompi ravi pomputti
selkä tykkäsi pomputuksesta tunnin jälkeen vähän huonoa

Parannusta:
nosti kaikki jalat kavioita puhdistaessa
ei nykinyt ohjia yhtään
ei roikkunut tänään juurikaan vasemmassa ohjassa
sangen letkeää menoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora