maanantai 3. lokakuuta 2016

Kolmesti keikkumassa mutta kyydissä ja lähes 120 cm okseri

Maanantain estetunnille minulle oli merkattu Limoza. Tamma oli jo koulutunnilla hommissa ja näytti supernahkealta. Jumitteli ja poikitteli. Piuhat pois ja suojat jalkaan. Kuskille turvaliivi lämmittämään. Ratsukoita oli 4 ja hämärä rupesi laskeutumaan aika pian.

Alkuverkan menin melko pitkin ohjin. Pidin omistajan kommentit mielessä. Ei saa jäädä puristamaan ja pitää kehua paljon. Pohkeesta tamma ei oikein reagoinut eteen, joten perään seurasi aina kouluraipalla napautus. Sitten kehu liikkumisesta ja kuski hiljaa. Suht asiallista mutta ohjia en oikein uskaltanut keriä lyhyiksi. Ravissa tein orastavia temponmuutoksia ja joitain voltteja. Laukassa oli hauska kun meidät usutettiin oikein kunnon vauhtilaukkaan. Heräsihän se Limozakin. Ja kerran elämässä onnistui myös vaihto askeleessa. Tuli myös tahattomia vaihtoja.

Päivän esteet oli rivissä radan poikki. Kääntötehtäviä ja vinohypyistäkin oli alkuun puhe. Aloitettiin rauhallisesti pikkuruiselle okserille. Me tultiin vähän liiankin rauhallisesti sillä kumpikaan ei ollut menossa yli. Korkeutta ehkä 40 cm ja kielto, kuinka somaa. Pakkohan sitä oli vähän herätellä ja toisella yrityksellä päästiin yli. Yhä tamma teki hitaita roikkohyppyjä enkä osannut tuoda hyvään paikkaan. Myös okserin vähän noustua. Enempiä kieltoja ei ehtinyt tulla. Kovin vahvasti ei tunti alkanut kun muutaman ensimmäisen kierroksen aikana tuli yhteensä 3 kieltoa ja 2 kuskia kävi hiekassa, onneksi en kuitenkaan itse.

Tämän jälkeen ope ehdotti että vaihdettaisiin ratsuja, Listra ja Limoza päittäin. Minä suhtauduin tarjoukseen innokkaasti. Limozan kanssa olosuhteet oli itselleni mielestäni turhan haastavat. Enkä erityisesti odottanut sillä erikoisempia esteitä tai kääntötehtäviä. Listran kuski suostui ja niin pääsin pikkukiiturin kyytiin. Ponikannuksiani en saanut riisua vaan piti harjoitella niiden kanssa. Eipä niistä onneksi mitään erityisempää haittaa ollut.

Ei jatkettukaan suunnitelmien mukaisesti vaan tultiin okseria ravissa. Ihanan rauhassa Listra lähestyi eikä kertaakaan rikkonut laukalle. Ravihypyissä oli tietysti oma haasteensa olla mukana ja okserikin nousi ihan isoksi. Ainakin 80 cm. Sitten taidettiin tulla muutama kierros laukassa suuntaa vaihtaen. Ihan siististi meni.

Oma versio ratapiirroksesta, myös ns. pakolliset portit merkattu. Oranssit ovat normi tötsiä, vasemmanpuoleisin este tynnyrit. Sininen vesimatto ja punainen marimekko


Päivän rata tultiin kahdesti. Tiukkoja käännöksiä. Enkä millään meinannut oppia kuviota. Listra meni alkuun mukavan rauhassa. Katsoi paikat itse ja kääntyi ihan superhyvin. Välillä vähän jopa hirvitti. Olikohan ekan kierroksen lopussa kasivälin jälkeen kun tamma kompastui ja oikea ohja tipahti kädestä. Tämmöistä välillä tapahtuu. Yritin napata ohjan takaisin käteen mutta meni huti. Mitäs kummaa? Toinenkin yritys meni huti ja sitten oltiinkin jo okserilla itselläni ohjat miten sattuu pitkinä. Yli mentiin kyllä mutta kaarteessa esteen jälkeen oli roimasti liikaa vauhtia. Keikuin kuitenkin kyydissä.

Olikohan heti tämän jälkeen kun annoin pidempää ohjaa ja tamma säikähti open haravointia. Otettiin muutamat säntäykset, hidastukset ja esteiden väistöt. Yhä pysyin kyydissä.

Toisella kierroksella oli vähän enemmän vauhtia mutta muuten meni ihan siististi. Kaarteet mentiin edelleen melko tiukasti mutta tamma piti itsensä pystyssä. Esteet puhtaasti.

Ei sitten lopetettukaan vielä tähän vaan tultiin vielä okseri. Oli tainnut nousta taas vähän mutta ihanan helposti yli. Tästä seurasi vielä bonuskierros. Nyt este nousi roimasti lisää ja näytti tosi isolta. Pidätteet ei menneet läpi eikä askel sopinut. Ennen kuin ehdin tajuta oli Listra ponkaissut 1,5 askeleen päästä hyppyyn. Ohjat pääsi pitkiksi ja taas oli vauhtia esteen jälkeen. Ja vielä kerran kuski keikkui kyydissä mutta pysyi satulassa. Puhdas ylitys. Jussi sai pudotuksesta sakkokierroksen ja estettä kuulemma laskettiin. Purkaessa mittasin okserin korkeudeksi 113 cm. Meille siis lähemmäs 120 cm!

Loppuraveissa Listra ensin kaahotti kaasu pohjassa mutta volttailemalla tasoittui. Ei ihan taipuisimmalla tuulellaan mutta nyt muistin kannukseni ja törkin lapoja volteilla ulos. Parani. Open kommentit oli että hyvä että myötään mutta välillä vähempikin riittäisi niin ei niin sännättäisi esteiden jälkeen. Juuri kun eilen opettelin taas myötäämään kunnolla.

Hyvä tunti ja olin hyvin onnellinen että vaihdettiin ratsuja. Tuskin olisin pysynyt koko tuntia Limozan kyydissä. Nyt oli sopivan kivaa, hullua ja jännää.

Tunnin jälkeen suoritin vielä 4 minuutin lankutushaasteen. +2,5°C ja pihanurmella. Hyvin treenattu, joten sujui helposti.

Ongelmia:
pimeää
en hahmottanut etäisyyksiä pimeässä kunnolla
yksi kielto Limozalla
en aina kovin vakaasti kyydissä Listralla

Parannusta:
Listra loikki empimättä
pysyin kyydissä vaikka kolmesti oli runsasta keikuntaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora