perjantai 4. joulukuuta 2020

Vaikeasti ymmärrettävä demotunti vaihdoista ja vastalaukasta

 Perjantaina Turkalla oli luvassa koulua. Demotunti, jossa opekin otti ratsun alleen. Minulle oli jaettu (toista kertaa) Jaffa ja sain sen haalittua pihalta ihan itsekseni. Varustaessa oli kiltisti ja minä ripeä. Kerrankin normaalit jalustimet eikä mitään säätöä niiden kanssa! Keli oli hieman pakkasella.

Oppilasratsukoita tunnille tuli 5 (jos laskin oikein) eli hevosia oli kentällä yhteensä 6. 

Ensimmäinen ohje taisi olla taas että ota lyhyemmät ohjat. Ravi oli vähän kankeaa mutta yritin taivutella. Jaffalla oli reippaasti vauhtia mutta missään vaiheessa ei tuntunut holtittomalta tai siltä että olisin varonut tekemästä jotakin siksi että muka pelkäisin että kiihtyy. Alkuverkat ravailtiin vapaita kuvioita ja toimi kivasti. Tila oli hyvin käytössä eikä törmäilty. Vasempaan taivuttaminen oli hankalampaa.

Ei otettu laukkoja vaan asemoiduttiin keskiympyrälle. Taivutettiin hevosia siinä. Enemmän, oli käsky meille. Jossakin välissä taidettiin istahtaa harjoitusraviin. Jaffa oli kankeahko mutta yritin kyllä taivuttaa. Olikohan jo tässä kun tuli ohjeeksi että taivuta hevonen banaaniksi. Kaula sisään, takaosa sisään. Sitten myös etuosa sisään. Häh? En tajunnut. Pyörittiin kierrostolkulla ja rupesi turhauttamaan kun välillä ope ei katsonut tai sanonut mitään pitkään aikaan. Pätkä käyntiä, muuten ravissa. Lopulta sain kysyttyä lisää ohjeita ja ope selitti ja näytti itse. En siltikään tajunnut miten etu- ja takaosaa voi siirtää samalla sisään ilman että koko hevonen lähtee sisälle. Kommunikaatio-ongelmia. Yritin siirtää takaosaa ja vahtia lapoja mutta joko tein jotakin väärin, Jaffa ei tajunnut tai oli liian kankea toteuttamaan.

Lopulta jäätiin pyörimään voltille. Siinä samoin kierrostolkulla. Vähän kävi ratsua sääliksi mutta olin kadottanut kaiken oma-aloitteisuuteni ja totesin pyöriväni siinä kunnes toisin käsketään. Onneksi pääni ei mennyt tänään tästä pyörälle.

Voltilla meno olikin yllättäen paljon parempaa. Siinä en yrittänyt mitään ihmeitä vaan normaalisti taivuttaa kaaren mukaan. Saatiin vaihtaa suuntaa hankalampaan vasempaan. En muista mentiinkö vasenta jo tätä ennen isolla ympyrällä. Nyt vasen kierros olikin yllättäen jo helpompi. Toki siinäkin hyrrättiin aika monen monta kierrosta voltilla ennen kuin saatiin välikäynnit. Kaikesta huolimatta yhä meinasi turhauttaa kun en tajunnut ohjeita.

Laukkoihin ohje oli etsiä ensin rauhallinen, tasapainoinen ja koottu myötälaukka. Siitä vaihtaa suunta vastalaukkaan ja jos sekin sujuu niin voi tehdä vaihdon lennosta. Vaihtoja ei kannata tehdä ennen kuin vastalaukka sujuu helposti.

Vasen laukka meni kerralla hyvin. Eteni aktiivisesti mutta pysyi sopivan koottuna ja hallittuna. Pyörittiin hetki myötälaukassa. Sitten ensin loivia kiemuroita, lopulta vastalaukkaan ja sitä jokunen kierros kenttää ympäri. Vaihtokin tuli tunnistettavasti.

Oikean laukan kanssa oli enemmän vaikeuksia. Myötälaukkana oli vähän vähemmän koottu kuin vasen. Kuitenkin tasapainossa. Loivat kiemurat sujuivat. Kun yritin vaihtaa suuntaa Jaffa vaihtoi laukan. Tämä tapahtui jokusen kerran. Suunnanvaihtokuvio ei kuulemma saa muistuttaa lävistäjää. Kuulostaa hankalalta kouluratsastusta ajatellen jos lävistäjällä on opetettu vaihtamaan. Ope sanoi että vaihdot eivät jää Jaffalle päälle vaikka itse olisin veikannut sitä. Oikea laukka on kuulemma huonompi. Pyörittiin sitten hetki taas myötälaukassa ja loivilla kiemuroilla.

Lopulta sain suunnanvaihdon tehtyä ilman rikkoa. Päästiin ehkä yksi kulma (kaari) vastalaukassa kun tuli ruuhkaa. Useamman kerran tuli ravirikkoja kun meinasi tulla törmäyksiä muiden kanssa. Lopulta päädyin jatkamaan suoralla suoraan vastalaukasta (nosti nätisti pyydetyn laukan) muttei päästy kovin pitkälle kun taas tuli ruuhkaa ja rikkoja. Ope käski meidät sitten hetkeksi käyntiin rauhoittumaan. En ihan ymmärtänyt että miksi.

Sitten saatiin jatkaa laukkaa mutta piti taas työstää oikea laukka ensin kasaan. Loiviin kiemuroihin asti meidät päästettiin. Loivalta kiemuralta ei päästy monesti takaisin uralle vastaantulevan liikenteen takia.

Kunnon vastalaukkoja meidän ei tähän suuntaan annettu enää tehdä. Jostakin syystä koin tämän rangaistuksena. Arvelen että oltaisiin tähänkin suuntaan voitu laukata kenttää ympäri vastalaukassa muttei saatu siihen nyt kunnolla mahdollisuutta.

Loppuraveissa Jaffa taisi olla yhä reipas, mutta nyt taipuisampi.

Jaffa jäi sisälle eikä näin koulutunnin jälkeen tarvinnut kylmätä jalkoja. Olin kerrankin ihanan nopeasti valmis. Tosin ruokia hakiessa meinasin liukastua pihalla. Onneksi tällä kertaa vain meinasin.

Ongelmia:
en tajunnut ohjeita
turhautti aika monesti tunnin aikana
oikeassa laukassa Jaffa oli aika vaihtoherkkä
useamman kerran meinasi tulla törmäyksiä muiden kanssa ja piti hidastaa
tunnin jälkeen meinasin liukastua pihalla

Parannusta:
ei jalustinsäätöä
Jaffa rupesi vetristymään pikkuhiljaa
turhaumista huolimatta yritin sinnikkäästi
pidin tänään mutinat sisälläni
vastalaukat sujuivat suht tasapainossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora