tiistai 15. joulukuuta 2020

Puomikoulua

 Tiistaina Äimiskällä oli taas puomitunnin aika. Meitä tuli tunnille kivasti vain 4 ja listan mukaan tämä oli Senjan ainoa tunti tänään. Olin hyvissä ajoin paikalla mutta puunasin humman jouhia myöten ja kiristin hokit, joten en ollut erityisen aikaisin valmis. Lopulta käveltiin rinkiä parkkipaikalla ja odotettiin maneesiin pääsyä. Satoi uutta lunta ja keli oli niukasti pakkasella. Senja yllättäen halusi käydä haistelemassa postilaatikot. Vähän kavahti kun rämppäsi kansia. Sama juttu leluliukumäen kanssa. Mutta positiivista että suhtautui uteliaasti eikä kauhulla. Siitä en tykännyt kun taluttaessa halusi kävellä takanani.

Ratsailla aloitin tänään taas pykälää ovelammin. Vasemmassa kierroksessa ei ollut ongelmia. Oikeassa kierroksessa mentiin oviaukon ohi ensin kaikessa rauhassa käynnissä. Sen jälkeen ravissa ja laukassa ei ollut ongelmia. Kahdella edellisellä kerralla kun jo ensimmäinen raviohitus on ollut paha.

Ohje oli verkkailla sitä ajatellen että tänään tehdään väistöjä. Väistätin vähän takaosaa ympyröillä. Sekä piruuttani tein nyt loivat kiemurat (puomien ympäri) pitkille sivuille. Ei vaihtoja kumpaankaan suuntaan! Jahuu!

Kuviona aloitettiin tulemaan molemmille pitkille sivuille väistö käynnissä uralta pari metriä sisään. Sitten puomit ravissa ja heti niiden jälkeen takaisin käyntiin. Käynnissä väistö takaisin uralle. Nämä menivät ihan ok. Loppua kohti Senja tosin meinasi jäädä väistöissä vähän hitaaksi. Ope vinkkasi väistössä oikealle ajattelemaan asetusta jopa menosuuntaan. Peili kavalsikin että lapa meinasi töröttää edelle. Ensin oli vasen kierros. Jossakin vaiheessa puomit taisivat nousta puolikkaiksi kavaleteiksi.

Myöhemmin toisen sivun ensimmäisen väistön jälkeen nostettiinkin myötälaukka ja puomilinjan jälkeen väistettiin laukassa uralle. Päätyyn ympyrä puomien yli. Sitten väistön ennen laukkapuomeja sai tehdä ravissa. Ensimmäinen kierros meni harjoitellessa sitä ettei väistöpyyntö tarkoita nostoa. Auttoi kun muistin laittaa väistävän pohkeen takaisin omalle paikalleen.

Vasemmassa kierroksessa Senja säätyi hyvin ja teki tehtävät näppärästi. Lopulta jäätiin vasempaan laukkaan ja siinä ylisäätyminen aiheutti sen ettei osuttu enää kavalettilinjalle kunnolla. Olisi pitänyt keskittyä enemmän vain tasaiseen menoon. Toisella pitkällä sivulla yritin pitää suorana irti seinästä. Lopulta Senja rupesi valumaan kavalettilinjan jälkeen omineen seinälle ja pidin sen suoralla linjalla.

Laukka oli helppoa ja lyhyttä. Omasta mielestäni hyvin säätyvää. Ympyrälle otinkin monesti vielä yhden askeleen ennen puomia. Ope puhui lyhyestä ja jännittyneestä laukasta. Jotakin minulta taisi siis jäädä huomaamatta. Mutta ei vyörynyt yhtään eikä tuijotellut opeakaan pahasti.

Vähän pidemmän välihuilin jälkeen tultiin oikea kierros. Kävellessä ehti tulla kylmä ja rupesin jumppaamaan selässä omiani ja venyttämään nyrkkejä kohti Senjan korvia. Hummaa ei haitannut.

Käyntiväistöt ja ravipuomit tultiin nyt vain toiselle sivulle, toisella sai lähteä heti laukkaan. Kerran väistin käynnissä, sen jälkeen ravissa. Kerran nousi väärä laukka ja seuraavalla kerralla ei voinut sanoa tultiinko väistö ravissa vai laukassa. Sekametelisoppa. Sen jälkeen rupesi sujumaan. Toisella sivulla vahdin paluuväistössä lapaa taas asetuksella menosuuntaan.

Laukkakavalettien jälkeen ensin taas väistätettiin uralle. Myöhemmin jäätiin kokonaan laukkaan ja Senja olisi halunnut itse valua linjan jälkeen uralle tähänkin suuntaan. Jatkettiin siis suoraan. Oikea laukka oli reippaampaa ja säätyi huonommin. Nyt ympyrällä paikat osuivat kehnommin ja pyörittelin kertaalleen kai neljä ympyrää ennen kuin tuli hyvä. Mutta tahattomia vaihtoja ei tainnut tulla kumpaankaan suuntaan.

Loppuverkassa Senja kulki taas rauhassa vähän pidemmälläkin ohjalla mutta taisi tästä huolimatta välillä nykiä.

Ongelmia:
käyntiväistöissä takaisin uralle lapa meinasi karata edelle
oli välillä pohkeen takana väistöissä
vasen laukka säätyi turhankin hyvin
oikea oli jähmeämpää säätymään
molempiin suuntiin oli paikkaongelmia puomeille
kompasteli tänään poikkeuksellisen paljon
ratsastin taas liikaa kädellä

Parannusta:
ei ovituijotteluja
vastalaukat sujuivat alkuverkassa helposti
väisti näppärästi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora