torstai 10. joulukuuta 2020

Toiveesta perusasioiden ytimeen yksärillä

 Torstaina onnistui vihdoin odotettu yksityistunti. Nyt ensimmäistä kertaa yksäri kolmosopen silmien alla. Edellisestä yksäristä olikin ehtinyt vierähtää reilu 4 kuukautta.

Kelinä oli pikkupakkanen ja Senja löytyi tarhasta. Vaikka olin ihan ajoissa paikalla niin silti olin maneesissa vasta paria minuuttia vaille ja pari minuuttia yli selässä. Ehdin kävellä noin puoli kierrosta ennen kuin ope tuli. Alla tänään koulusatula. Kouluraippa, ei kannuksia.

Ope kyseli etukäteen toiveita aiheesta. Vastasin että mennään ihan perusasioiden ytimeen ja sitä oli luvassa. Kulmanratsastusta ja ympyrää. Käytännössä kuitenkin korjattiin kuskia ja sitä kautta hevosta. Koska kuski kotiläksyissään (kylkien venytys ja yläkropan sivukierto) paljastui sangen suoraksi niin veikkaus oli että hevonen vetää mukanaan vinoon.

Alkutunti meni käynnissä ja ravissa. Enimmäkseen suoralla mutta vähän myös ympyrällä. Ensimmäinen hoksautettava asia oli että vaikka Senja näennäisesti oli suorilla suora niin kaula pullotti kuitenkin vasemmalle ja pää oli vinossa. Ei haluttu hummaa kankeaan patenttinyökkyyn vaan liikkumaan elastisesti. Se kuulemma parani yllättävän nopeasti sekä käynnissä että ravissa molempiin suuntiin. Alku oli aikamoista luikertelua ja taivuttelut tehtiin vain kulmiin.

Matkalla kuski yritti pitää jalkansa (varsinkin oikean) rentona alhaalla, kantaa kätensä ja ajatella ohjasotteet kyynärpäästä asti. Kunnon lapatuesta puhuttiin paljon ja lopuksi ope arveli että sen puute saattaa olla ongelmieni juurisyy. Kädet eivät pysy aloillaan, kyynärpäät karkaavat irti kropasta, kylkituki karkaa ja sitä myötä jalkakin nousee. Mielenkiintoista.

Osa jutuista ja ohjeista oli sellaisia että meni yli hilseen. Enkä huomannut kaikkia vikojamme tai muutosta parempaan. Se on omasta mielestäni ongelmallista. Tänään tosin Senjan puolierot tulivat hyvin esille ja kovempi vauhti toiseen suuntaan. Oikeassa kierroksessa halusi juosta alta.

Korjauskommenteista osa oli todella hienovaraisia käden rentouttamisia. Paljon tuli myös käskyjä taivuttaa kunnolla ja myödätä. Tehtiin myös siirtymiä taivuttaen. Olipa todella vaikeaa. Suoralla hevosella sain siirrettyä ravista käyntiin mutta taivuttaen ei enää onnistunutkaan. Muutenkin asetuksenkin pitäminen suoralla unohtui hetkessä. Tuli myös kivoja pätkiä kun Senja jäi kuulolle ja reagoi istuntaani. Polvella puristin liikaa vain jossakin vaiheessa.

Tunnin aikana Senja vähän katseli (jännittyneesti) ihmisiä sekä liikettä ovella. Tänään tuli myös ensimmäinen kunnon pakoreaktio kun oviaukkoon oli hipihiljaa hiipinyt hevonen ja kuskinsa. Senja pyörähti ympäri ja spurttasi kunnolla. Pääsi noin kolme laukka-askelta kunnes sain kiinni ja rauhoittumaan. Meille ei jäänyt tästä mitään tilannetta päälle mutta olisi kohteliasta pitää vähän ääntä tullessaan ettei tällaista tapahtuisi.

Laukkoja otettiin ihan lopuksi. Sitä ennen Senja oli jo ihan hikinen vaikka oltiin tehty sangen kevyttä perustyöskentelyä. Eikä ollut edes stressannut pahasti vaan liikkunut enimmäkseen oikein itseään käyttäen.

Oikea laukka oli hieman reipasta. Tehtiin sekä ympyrää että kulmia siinäkin. Vasen oli huomattavasti asiallisempaa ja tasapainoisempaa. Lopuksi haluttiin vielä hyvät siirtymät alas. Ravista käyntiin ja raviin saatiin parilla toistolla hyviksi. Laukasta alas tulivat myös yllättävän kivoiksi parilla toistolla. Meinasi pudota lähes käyntiin asti.

Ope puhui monesti että yrittää hillitä itsensä eikä korjata ihan kaikkea kerralla. Toivottavasti sain edes osan tehtyä oikein. Ihan hirveästi työkaluja tästä tunnista ei jäänyt vaan jatkoonkin tarvitsen open apua. Kovin huonosti tuskin meni, sillä seuraavan tunnin kuskeista useampi kommentoi että näyttipä Senja hyvältä. Olipa kiva kuulla! Odotin tulevani tästä tunnista kovin onnelliseksi mutta pikemminkin tajusin taas kuinka kamalan vaikeaa ratsastus onkaan ja kuinka hirveästi on edelleen opittavaa.

Tunnin jälkeen talutin vielä hetken maneesissa, sitten hoidin Senjan pois ja paketoin takaisin tarhaan. Loimikoko 155. Illalla Senja meni vielä puomitunnin. Minullekin olisi ollut tilaa mutta Senjan poishoidon jälkeen olin aivan uuvahtanut ja nälkäinen vaikka itse ratsastus ei ollutkaan kovin rankkaa itselleni.

Ongelmia:
alku oli aika kiemuraista
alkutunnista sormia paleli
kuskin puutteellinen lapatuki
muut tavalliset istuntaongelmani
Senja tuijotteli ihmisiä ja otti kunnon säikyn ovelle hiipineestä ratsukosta
en tajunnut kaikkea

Parannusta:
Senja kulki pääosin kivasti itseään oikein käyttäen
saatiin muutamia tasapainoisia pätkiä
yllättävän hyviä siirtymiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora