lauantai 5. joulukuuta 2020

Heräteostosestekurssilla Oulunsalossa

 Eilen turhautti koulutunnin jälkeen sen verran pahasti että erehdyin lääkitsemään oloani ostamalla paikan tämän päivän estekurssille Oulunsaloon. Yleensä en lohtushoppaile mutta tämä oli ihan hauska poikkeus. Tuntipaikkakin tuli sattumalta facen uutisvirrassa vastaan heti tuoreeltaan. Ajattelin toki että joku innokas saa mennä halutessaan ja kyselen illalla jos vielä on tilaa. Näin sitten kävi ja mahduin vielä. Luvassa siis tunnin mittainen estekurssi. Hassua että se oli kurssi eikä tunti. Enkä tiedä miten aika oli poikkeava.

Lauantaina 5.12. Estekurssi n.80cm klo 15:00-16:00 - 1 paikka vapaana

  • Ryhmään otetaan 4 ratsukkoa
  • Opettajana Laura Mattila
  • Hinta poikkeavan ajankohdan vuoksi 40e

Ajelin tallille vielä päivänvalolla. Satoi lunta ja lämpötila oli nollassa. Pohdin että kuinka pieni ratsu tänään tulee. En ollut ihan väärässä: sain 154-senttisen ruunikon Alastra-tamman. Soma tähtipää, joka yritti lähteä riimua karkuun. Olin taas ovela ja "lassosin" hepan heilauttamalla riimunnarun kaulan yli. Olin aika yllättynyt sen tehosta. Humma pysähtyi siihen ja sain sen sidottua kiinni.

Hoitaessa Alastra oli nätisti. Vuodenaikaan nähden aika sileä. Passelissa lihavuuskunnossa tämäkin. Kylkiluut tuntuivat kylkeä sivelemällä. Koronan takia varusteet olivat karsinan edessä. Humma oli aika puhdas, joten olin ennätysnopeasti valmis. Varusteet päällä Alastra vähän hyöri eestaas. Odotin sen perusteella häslempää ratsastettavaa.

Meitä oli tunnilla tosiaan vain 4. Maneesin ovelta nappasin esteraipan matkaan. Pitkin ohjin käynnissä tamman pää heilui hassusti sivulta toiselle vaikka ratsain oli muuten vähän pökkelö. Tuntumalla meni kyllä mutta puksutti vain tasaisesti. Ensin ope sanoi ettei taivuttamisesta kannata vielä huolehtia. Lopetin innokkaan taivutteluni siihen. Hetken päästä pyysi sitten taivuttamaan enemmän. Ravattiin siis molemmat suunnat ensin. Sitten verkkalaukkaa. Aikamoinen ponilaukka. Mutta siinäkin vain puksutti menemään. Itse olin ensin hetken kevyessä istunnassa, sitten taivutin vähän ympyröillä ja pyysin pitkillä sivuilla eteen. Hyvin tasaista puksuttelua tässäkin. Ei lähtenyt kovin sähäkästi eteen.

Ope kysyi onko meillä toiveita ja vastasin omaksi toiveekseni tasaisuuden.

Tehtävät aloitettiin pääty-ympyrän puomeilla. Ensin kaksi ylitystä kolmelle puomille oikeassa laukassa, ravisiirtymä ja ravilähestymisellä lävistäjän pystylle. Apuna oli maapuomi askeleen päässä. Alastralla oli ihan helppo hyppy istua ja oli innokkaasti menossa.

Samaan alkuun lisättiin perään myös pitkän sivun suuntainen pysty. Ekalla kerralla kuulemma valuttiin pois linjalta. En huomannut tätä itse yhtään. Olikohan heti ekalla kierroksella kun tuli kommenttia että huomaa että olen hypännyt paljon ratoja kuin katseeni oli hyvin seuraavalla esteellä.

Esteet olivat minejä ja hetken pelkäsin että mennään vain minejä. Melko pian ne siitä lähtivät kuitenkin nousemaan. 

Sitten perään lisättiin okseri ja vielä trippelikin. Lopulta kolme aloituspuomia menivät kasaksi eikä tarvinnut enää tehdä ympyröitä ja ravisiirtymää alkuun. Tultiin ainakin yksi neljän esteen kierros. Sitten pari kierrosta kuudella hypyllä. Tokavika kierros oli 75 cm ja viimeinen 80 cm. Luulin isommiksi mutta tarkistusmittasin tunnin jälkeen. Täällä puomit olivat 80-merkin kohdalla ja osa esteistä pari senttiä vajaa 80 cm.

Loppua kohti meillä lisääntyi väärät laukat. Taisin nyt unohtaa sen alkutunnista kehutun katseeni. Johtamista en paljon ehtinyt miettiä. Ykkösesteelle tultiin kertaalleen hassuun paikkaan mutta päästiin kuitenkin suht asiallisesti yhdessä yli. Nyt Alastra vastasi apuihin hyvin ja säätyi hienosti. Sain paikat ratsastettua. Viimeiselle esteelle eli trippelille askel ei osunut ja spurttasin hyppyyn kaukaa. Alastra hyppäsi ja päästiin puhtaasti yli. Huutelin opelle heti perään että tuo ei ollut ehkä hyvä ratkaisu. Niin se tasaisuuskin vähän kärsi loppua kohti.

Ei otettu sakkohyppyjä eikä tuo jäänyt kaivelemaan. Ope antoi loppupalautteeksi että ratsastin hyvin kaarteista ulos. Vaikka välillä vähän kiihdyttelin niin en jäänyt ajamaan esteitä kohti vaan maltoin odottaa hypyt sekä ratsastin ja näin paikat hyvin. Oikein kiva oli kun vielä toivotettiin tervetulleeksi toistekin hyppimään. Näin pienellä lisäpanostuksella itselleni jäi tästä tunnista erityisen kiva mieli. Hypyt menivät kivasti ja opetus oli selkeää, täsmällistä, ymmärrettävää ja sopivan kannustavaa. Tykkäsin. Taisi olla kivoin tuntini Oulunsalossa tähän asti. Kannatti ehdottomasti käydä!

Alastra ei jatkanut seuraavalle tunnille. Tallissa varusteiden purku, suojien ja humman harjaus ja kuolainten pesu. Varusteet jätettiin karsinalle. Olin todella nopeasti valmis, meniköhän varttiakaan. Esteitäkään ei tarvinnut purkaa.

Ongelmia:
syvät urat maneesissa
en huomannut minne valuttiin
yksi paikaton hyppy ykköspystylle
vikalle trippelille hypättiin kaukaa
enemmän vääriä laukkoja loppua kohti

Parannusta:
ymmärrettävä ja sopivan kannustava opetus
Alastra säätyi hyvin
ratsastin paikat sangen hyvin
tunnin jälkeen olin ihanan nopeasti valmis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora