lauantai 29. helmikuuta 2020

Ponikoulua laukkajumeilla

Lauantaina menin koulutunnille ja tiesin saavani korvaavan ratsun Hempan yhä saikutellessa. Listan luona tyrmistyin täysin. Tätä en arvannut: Marwin. 147-senttinen 20-vuotias poniruuna. Onneksi Ressua pyöreämpi. Veikkasin itse noin 145-senttiseksi.

Ensimmäinen ongelma oli saada ratsu sisälle. Tarhasi hyörivän varsan setäseurana ja varsa halusi lähteä samalla matkaan. Kädet eivät riittäneet poniin, varsaan ja porttiin kerralla. Sain onneksi apua.

Marwin on pahemman luokan hapannaama, joten se varustetaan käytävällä. Oli siinä ihan poneiksi eikä tehnyt nähdäkseni pientä luimimista kummempaa. Enemmän haisi lasten säikyttelyltä kuin hoitotoimien vihaamiselta.

Tunnilla meitä taisi olla 6 ratsukkoa. Keli oli hyvin aurinkoinen ja siksi lämpimän tuntuinen. Häikäisi ihan reilusti kun oli luntakin. Kenttäkin pitkästä aikaa laukkakunnossa.

Selkään mennessä huomasin että toinen jalustinhihna oli vaihtokunnossa. Ei lähdetty tekemään hätäratkaisuja. Kesti tämän tunnin ja unohdin vaihtaa sen tunnin jälkeen ehyeen.

Olen kuullut Maraa kommentoitavan hitaaksi. Käynnissä ja ravissa liikkui oikein asiallisesti kun pyysi ja kehui. Ei tarvinnut tuuppia. Tehtiin päätyihin ympyrät ja pitkien sivujen keskelle voltit. Opelta tuli hyviä vinkkejä istuntaani. Hartioita alas ja rintakehää auki tms. Itse yritin taivutella volteilla vielä paremmin. Ihan kauniin näköisesti Marwin liikkuikin. Piti vaan muistaa joka kerta vaatia reaktio pohkeeseen. Se vaati välillä vähän herättelyä ja komentamista.

Lopputunnista tehtiin laukassa päätyihin ympyrät (keskelle ja kulmaan). Toisella pitkällä sivulla väistettiin uralta keskemmäs puomien väliin.

Laukkaosuus oli tänään ehdottomasti meille vaikein pätkä. Poni oli vähän hidas enkä saanut sitä herätettyä ja viritettyä. Komentamisesta teki täysstopit. Välillä muutenkin. Noin viidesti jumitettiin reitin varrella eikä mennyt kovin helpolla niistä eteen. Kevyessä istunnassa vauhtiin usvattaminen ei juuri auttanut. Väistö tuntui enemmän sivulle valumiselta. Niissä piti muistaa vielä säätää asetuksen kanssa ja tulla loppuun asti suoraan.

Lopuksi junnut tahtoivat hypätä kavaletin. Päästiin sitten mekin ottamaan yksi minihyppy. Olen nähnyt että Mara kieltää jos laukkaa säätää vielä ennen estettä. Yritin viritellä vauhtia jo valmiiksi tarpeeksi. Nyt se ei ollutkaan ongelma vaan kavaletti virkisti ratsuni. Helposti yli. Totesin että en kyllä tahtoisi Marwinilla esteille.

Jälkihoidossa käytävällä oli taas ihan asiallisesti. Loimi niskaan ja takaisin tarhaan varsan kanssa.

Ongelmia:
en saanut ponia yksin tarhasta (koska varsa halusi lähteä mukaan)
jalustinhihna oli lähes poikki (unohdin vaihtaa tunnin jälkeen)
laukassa hidas
noin viisi täysjumia laukasta

Parannusta:
oli asiallisesti eikä tullut poniliikkeitä
ei tuntunut kammottavan pieneltä
eteni käynnissä ja ravissa kivasti
kavaletin ylitys helposti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora