torstai 2. tammikuuta 2020

ABC:llä kolmannen eri yrittäjän aikana

Torstaina tie vei ABC:lle kokeilutunnille. Siellä avattiin siis taas syksyllä ratsastuskoulu. Talvitarjouksena sopivasti omalle lomaviikolleni sattui kaveritunti. Vakkarikävijä + uusi kokeilija kaksarille ja uutena kävijänä tämän sai hintaan 25 e. Lopulta sain entisen tallinmäkeläisen kaveriksi ja homman onnistumaan. Viestinvaihto tallin välillä toimi vähän huonosti mutta syy oli kuulemma nettiyhteyksissä.

Ulkona oli yhä jäätikkö ja satoi vettä, +3°C. Onneksi oli maneesi!

Minulta ei kysytty mitään etukäteistietoja, joten pelkäsin saavani suuren turvaratsun. Suuri ja musta Musti minulle jaettiinkin. Tallin esittelykuva hevosesta täällä (facen jpg). Näytti suurelta, Hemppaa isompi. Hoitaessa oli kiltisti. Etujalat olivat omaan silmääni aika pitkässä kaviossa ja takaosa näytti lihaksettomalta. Oli kuulemma saikkuillut. Mahan alla oli töhkää, arvelin pihkaksi mutta kuulemma rupia. En saanut niitä irti. Satulavyölle vähän louskautti, joten laitoin suitset ensin. Sain tosiaan valita laitetaanko koulu- vai yleissatula ja valitsin jälkimmäisen.

Pohdin tuleeko maneesissa poololla ja fleecellä vilu. Onneksi ei tullut. Ope rajasi meidän käyttöömme puolet maneesista. Sekä talli- että ratsastuspääty olivat nyt juuri vastakkaiset kuin Helin aikaan.

Taluttaessa humma laahasi etujalkojaan ja olin vähän skeptinen tulevan suhteen. Onneksi Musti ei selästä tuntunut liian leveältä vaikka suuri olikin. Alkukäynneissä otettiin ohjat vaivihkaa tuntumalle. Hevonen tuntui hyvin ratsastetulta sillä tuli pyöreälle niskalle jo siitä kun otti ohjat käteen.

Ensimmäinen tehtävä oli kevyessä ravissa tulla pitkät sivut avossa ja tehdä päätyihin ympyrät, joiden avoimella sivulla asetettiin ulos. Ei tosiaan mitään verkkahölkkäilyä alkuun vaan heti hommiin. Meni ihan ok muttei ollut täysin tasaista. Ensin piti avoissa mennä hitaampaa ravia, myöhemmin ympyrällä enemmän eteen ja sitten avoissakin eteen. Sitten vaidettiin niin että tehtiin avo ympyrän avoimella sivulla ja vasta-asetus pitkillä sivuilla. Kommentti oli että pidä ohjat paremmin kädessä. Se oli hyvä neuvo ja auttoi. Tehtiin samat hommat molempiin suuntiin.

Välikäyntejä otettiin vain kierroksen verran ennen laukkoja. Saatiin molemmat oma pääty-ympyrä. Ensin vain laukattiin, sitten avoimella sivulla asetettiin ulos ja lopuksi tehtiin avoimella sivulla avoa. Mustia piti pyytää laukkaamaan vähän enemmän eteen. Onneksi ei ollut kovin vatkaava laukka. Ensin vasen kierros, sitten oikea. Ravin kautta suunnanvaihto eli ei lepoa. Oikeassa rupesi pudottelemaan raviin. En tiedä väsähtikö vai olinko avuissani epämääräinen kun tapahtui joka kierroksella samoissa kohdissa. Ope ohjeisti tekemään pyöreämmät kaaret seinien kohdalle. Käytännössä en siis mennyt ihan uralle asti. Vaikeinta oli taas mielestäni avo.

Laukkojen jälkeen saatiin kävellä hetki pitkin ohjin.

Lopuksi tehtiin vielä ns. tehtävärataa. Kulmaan voltti/ympyrä harjoitusravissa. Siitä nostettiin laukka ja laukattiin lyhyt sivu. Pitkälle sivulle laukassa avo. Raviin lyhyen sivun keskellä ja pääty-ympyrä harjoitusravissa. Avoimella sivulla asetus ulos. Viimeinen pitkä sivu ravissa. Aloitusvoltilla sai pyöriä pidempään jos tarvitsi jonottaa tehtävälle.

Tultiin vähän vuorotellen ja aloitettiin oikeasta kierroksesta. Aiemmin tunnilla Musti tuntui oikeassa kierroksessa heittävän perää sisälle. Nyt tuntui suoremmalta. Useamman toiston jälkeen muistin hellittää sisäohjasta laukannostossa ja tuli ainakin yksi hieno nosto. Vasemmassa kierroksessa nousi vähän löysästi. Avoilla oli taas hankaluuksia saada etuosaa irtoamaan uralta. Ravisiirtymä ei ollut kovin soljuva mutta parani vähän. Lopputunnista kuskille rupesi tulemaan sanomista rennoista ja pitkistä jaloista. Suuntien välissä käveltiin taas hetki pitkin ohjin ja lopuksi vielä sama vasempaan kierrokseen. Ei loistokasta mutta ihan kelpoa, varsinkin siihen nähden että olin ensimmäistä kertaa Mustin selässä.

Tehtävältä jatkettiin suoraan loppuraveihin. Vihdoin rupesin pääsemään jyvälle ulos pullahtelevasta lavasta. Pidemmällä ohjalla tuntuma ei pysynyt tasaisena. Peileistä vilkuillen ratsu oli yhä lyhyehköllä kaulalla. Kuski ei saanut mennä humman mukana etukenoon. Lopuksi tuli vielä kehuja että nyt kuskin jalka toimii kuten pitää. Napakka kertapohje kun tarvii ja muuten hiljaa. Siihen kyllä pyrin koko tunnin.

Kuskille meinasi loppukäynneissä ruveta tulemaan vilu. Hommia sai tunnilla kyllä tehdä, yleensä taidan päästä aika vähällä. Tämä meni tunneista rankimpien 15 prosentin joukkoon.

Kaviot putsattiin maneesista lähtiessä kuten aiemminkin.

Mustille tuli hommissa vähän kuuma. Fleece niskaan ja oej sai hetkeksi kylmäyssuojan ympärille.

Ongelmia:
tavoitettavuusongelmia tunnin varaamisessa
käteni eivät pysyneet kunnolla nyrkissä ja tunnin jälkeen nimettömissä tuntui
etujalkoja oli välillä hankala saada irtoamaan uralta
jälkimmäisessä laukassa pudotteli raville

Parannusta:
oli kiltti hoitaa
vaikka oli iso niin ei ollut hidas tai liian leveä
ei tuijotellut mitään
hyvin ratsastetun oloinen hevonen
asiallinen opetus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora