torstai 27. helmikuuta 2020

Uuden open kokeilu

Torstaina ei ollut kovin iloinen päivä tallilla. Luvassa kuitenkin koulutunti Assilla mahdollisen uuden open kanssa. Maanantaina olin läsnä kun piti tallikaverille tuntia ja näin pian järjestyi oma kokeilutunti. Pihalla oli kuutisen astetta pakkasta.

Tarkoitus oli olla taas hyvissä ajoin verkkaamassa mutta ehdin alkukäynneistä vasta raviin kun ope tuli. Käynnissä meinasi tulla kylmä takki päällä. Hölköttelin vielä ravit pikaisesti läpi. Yhä Assi puuskutti herkästi mutta lopetti myös nopeasti. Ei erityisen hidas, reipastui vähän verkan edetessä. Vielä noin kierros suuntaansa laukkaa. Assi eteni hyvin rauhassa. Kuski kevyessä istunnassa, enkä juuri puuttunut muotoon.

Hommat aloitettiin käynnissä. Kuulemma Assin perä meni alkuverkassa molemmissa kierroksissa oikealle ja lähdettiin korjaamaan sitä. Vähän myöhemmin selvisi että tilanteen mukaan Assi luistaa tilanteesta siirtämällä takaosaa myös vasemmalle. En keskittynyt takaosaan kunnolla, joten en muistanut tunnustella näitä itse.

Ensimmäinen homma oli kuskin hartialinjan rentoutus. Nosta olkapäät, siirrä taakse ja laske. Käsivarret rennoiksi. Meni jokunen kierros että sain rentoutumaan. Assi käveli Assiksi yllättävän hyvin. Kuulemma perä välillä karkasi reitiltä ja etuset astuivat (kielletysti) ristiin. En huomannut mitään. Vaihdettiin asetusta sisään ja ulos ja väistätettiin takaosaa sisään ja ulos. Vasen kierros oli paljon hankalampi. Välillä Assi hyytyi. Ohje oli pitää pohje 4 sekuntia kiinni, jotta ratsu ehtii reagoida. Omituista. Refleksini eivät oikein taipuneet tähän.

Sitten kevyessä ravissa sama juttu. Vasen kierros. Tasainen tuntuma. Asetukset sisään ja ulos. Kuskin piti keventää enemmän ylös enkä meinannut ymmärtää. Ei taakse vaan kylkien venytystä kohti kattoa. Ensin kun kuvittelin olevani etukenossa. Saatoin kyllä olla sitäkin. Kevennyksen korkeudesta ei tainnut olla kyse. Assi roikkui enemmän vasemmassa ohjassa mutta tasoittui pikkuhiljaa oikeallekin.

Vasemman kierroksen jälkeen pidettiin lepokäynnit. Toivoin Assille useita pieniä lepohetkiä puuskutuksen takia mutta tämän jälkeen niitä ei tainnut tulla enempää. Ei tehty samaa raviympyröintiä oikeassa kierroksessa vaan jatkettiin suunnanvaihtotehtäviin.

Lävistäjällä tehtiin väistöä asetus ja takaosa menosuunnasta poispäin. Tultiin kevyessä ravissa ja väliin lisättiin muutaman askeleen käyntisiirtymä. Väistö piti pitää käynnissäkin. Ravissa Assi rupesi vähän juoksentelemaan. Käynnissä hyytyi. Eikä saanut singahtaa käynnistä takaisin raviin vaan rauhalliset siirtymät. Välissä saatettiin tehdä jotain muutakin, en muista enää ihan tarkkaan. Assi väläytteli oikein mallikkaita ravipätkiä väliin. Ope kehui. Kuski oli silti hiljainen ja sangen vakava.

Väleissä ope kertoi mitä teen Assin kanssa itsenäisesti mennessä huonosti. Tai siltä se ainakin kuulosti. Itsenäinen ratsastukseni on kuulemma haahuilua. Tässä yhteydessä tuo kuulosti loukkaavalta. Assi kulkee liian etupainoisena. Tilaa pitäisi käyttää rohkeammin. Pelkät väistöt eivät kuulemma letkistä vaan pitäisi tehdä sulkuja. Eikä ympyrällä käynti-ravisiirtymien hinkuttaminen auta. En oikein ymmärtänyt mistä nuo väitteensä keksi. Saati mitä tällä kommentoinnilla haki.

Lopulta väistöihin lisättiin pääty-ympyrät ja ympyrältä nostettiin laukka. Jossain välissä laukkojammekin viilattiin pääty-ympyröillä enemmän. Assi laukkasi yllättävän asiallisesti, tasaisesti, ryhdikkäästi ja rauhassa. Asetuskin löytyi itsestään. Kuskin piti kääntää lantiota ja yläkroppaa enemmän kaaren mukaan. Hyvä vinkki! Välillä se silti unohtuu. Oikeassa kierroksessa Assi meinasi ajautua välillä härskisti linjalta ulos ja jättää kääntymättä.

Laukannostoissa (molempiin suuntiin) Assi kuulemma karkasi reitiltä 1,5 metriä ulos. En huomannut kun keskityin kaikkeen muuhun. Ihan mahdollista. Mutta ihmettelen korjausta kun lopputunnin nostatti laukkamme seinän vieressä heti väistön jälkeen. En siis edes saanut mahdollisuutta korjata.

Lopuksi tultiin laukatulta pääty-ympyrältä lävistäjälle raviväistöön. Käytiin käynnissä, tehtiin voltti ja jatkettiin väistöä. Käynti taas nuupahti Assin tapaan. Lopuksi tultiin ilman käyntipätkiä ja sitten rupesi tulemaan hyviä väistöaskeleita. Taas tuli kehuja. Vielä ilmavammat laukannostot kaivattiin ja nekin vähän paranivat.

Loppuverkassa ravattiin ainakin avoja uraa pitkin. Alku oli vähän kiemurtelua. Parani kun käänsin katseeni toisen pitkän sivun seinään. Kummastuin kehotusta väistää takaisin seinälle kun Assi lipsahti liikaa sisälle. Vaikka tähän asti Assi ei ollut tuijotellut mitään niin nyt rupesi näkemään menninkäisiä ja kavahteli kirjaimia useamman kerran molempiin suuntiin.

Useampaan otteeseen tunnin aikana ope totesi että Assi ei onnu. Ihmettelin miksi siitä piti erikseen mainita. Totesi johonkin väliin ettei puuskutakaan pahasti ja tuleehan tehtävässä vähän käyntipätkiä. Minä kaipasin Assille enemmän lepotaukoja mutta luotin opeen. Omalla mittapuullani tunti oli semiraskas. Assille tuli kuuma. Meni lisäksi yliajalle.

Tunnin lopuksi ope totesi että sovimme Assin kanssa toisillemme. Tämänkin pohjusti jotenkin niin että kuulosti korvissani siltä että olemme molemmat vaatimattomia ja tasapaksuja. Tämä siis ihan oma tulkintani.

Kävelin lopuksi ensin selästä, sitten vielä taluttaen. Koko hommasta jäi kummallisen paha mieli. Toki valmiiksi oli jo ikävä entistä torstaiopea enkä ollut parhaimmillani. Assi oli hieno. Tiistaiope painotti että kannattaa hankkia koulutettu opettaja. Tältä koulutus puuttui. Samoin tunnin aikana oli monta pientä asiaa, joita ihmettelin. Lisäksi oli tosi kallista. Tähän hintaan ei kuuluisi tulla paha mieli. Ratsastuksen pitäisi kuitenkin olla kivaa ja kannustavaa vaikkei aina niin hyvin menisikään. Tänään vieläpä meni hyvin. Päätin kuunnella tunnettani. Totesin siis että opettaa turhan erilailla kuin muut openi. Ei jatkoon.

Ongelmia:
en huomannut etu- ja takaosan karkailua
osa ohjeista oli kummallisia
opella oli paljon käsityksiä siitä mitä teen itsenäisesti ratsastaessa huonosti
alkutunnista Assi oli vasemmassa ohjassa kiinni
laukannostoissa karkasi kuulemma 1,5 metriä reitiltä ulos (en huomannut)
oikean kierroksen laukkaympyrällä valui vasemmalle
siirtymät laukasta alas olivat välillä lössähdyksiä
loppuverkassa rupesi tuijottelemaan kirjaimia
Assille toivomani pikkutauot jäivät tekemättä
vaikka Assi kulki näppärästi ja ope kehui niin silti jäi sellainen olo ettei riitä eikä kelpaa
tunnista jäi ikävä olo
meillä ei ole Assin kanssa tällä hetkellä yhtään opea

Parannusta:
Assi käveli Assiksi reippaasti
sain korjattua hyvin
tuli paljon kehujakin
Assi ei tuijotellut kuin lopputunnista
kulki pääosin kivan ryhdikkäästi ja tasaisesti
hienoja pätkiä ravissa, laukassa ja väistöissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora