torstai 13. helmikuuta 2020

Takasta töihin

Otsikko ei viittaa takkaan vaan takajalkaan.

Torstaina oli koulutunti Assin kanssa. Humma pölisi entistä enemmän mutta ope kehui silti hienoa hohdetta karvassa. Hempan takia olen tullut vähän vainoharhaiseksi ja kopeloin jalat tavallista tarkemmin läpi. Toinen etunen oli ennen ratsastusta vuohisesta lämpimämpi, ratsastuksen jälkeen ei ollut eroa. Takaset olivat symmetriset.

Pitkin ohjin kävellessä Assi poikkeuksellisesti jopa reagoi pohkeisiini. Vautsi. Toki sen pitäisi olla itsestäänselvyys. Kakat tulivat jo alkukäynneissä.

Alkuverkassa Assi oli vaihtelevan hidas. Ravissa hetkittäin virkistyi. Laukat olivat hitaahkoja. En omaan takapuoleeni tuntenut muuta kuin vähän löysyyttä. Ope sanoi että vasemmassa laukassa ulkotakanen (eli oikea) on todella huonosti töissä. Sen kyllä huomasin (ja muistin) että oikea laukka on parempi.

Aloitettiin hommat käynnissä. Assi oli taas niin hidas ja nahkea kuin olla voi. Taidettiin tänään tehdä samat kuviot joka askellajissa. Toisella pitkällä sivulla väistettiin hetkeksi perää sisään. Noin kolmannes sivusta keskellä. Toiselle pitkälle sivulle tehtiin siksak-väistö sisään, suoraan ja takaisin uralle. Piti käyttää ajatusta sulusta ja asettaa välillä menosuuntaan. Oma keskittymiseni meni lähinnä matelun tuskailuun. Assi väisti oikeaa pohjetta helpommin. Kuskia ei tänään korjattu kovin paljoa. Oikea hartia alas. Sen jälkeen se piti muistaa myös rentouttaa. Taisin jättää sen aika kipsiin kun mietin muita.

Ravissa tehtiin lisäksi pääty-ympyröitä. Maneesissa taisi olla noin pari muuta hevosta Assin lisäksi. Välillä yritin vähän huikkailla muille mistä mennään. Ei tullut törmäyksiä. Samat kuviot siis ravissakin. Toisella sivulla perä sisään, toisella siksak-väistö. Assi liikkui paremmin eteen ja teki aika kauniit väistöt. Molempiin suuntiin oli helpompi väistää oikeaa pohjetta. Suuri positiivisuus oli että vaikka aloitettiin väistämällä perä sisään vasemmassa kierroksessa juuri pitkän sivun pelottavassa kohdassa eli Assin naama kohti pelottavuuksia niin ei tuijotellut eikä liiraillut mihinkään! Odotin paljon pahempaa mutta tämä olikin hyvä.

Lopulta pääty-ympyrältä nostettiin laukka. Tai siis piti nostaa. Oli vähän sellainen olo että mitäköhän käy. En tiedä varmistelinko liikaa ja käytinkö liikaa ulkojalkaa mutta nyt tuli jumahdus. Assi heitti perän sisään ja pysähtyi. Komentaminen ei auttanut. Pyytämällä sai käyntiin ja takaisin raviin.

Lähdettiin ensin korjaamaan tilannetta. Avoimella sivulla väistö ulos. Siitä suoristus ja eteen. Ravissa näitä jokunen ja sitten hupsis laukkaan yhdestä eteenratsastuksesta. Ei protesteja. Toistettiin jokusen kerran. Myöhemmin tehtiin sama muistaakseni myös toiseen suuntaan.

Laukassakin tehtiin samat kuviot ympäri maneesia, tosin hieman sovellettuna. Uralta peppu sisään. Mutta piti pysyä aavistus uran sisäpuolella. Toisen sivun siksakista tehtiin vain loppu. Aloitettiin suoraan lamppurivin alta ja väistettiin siitä lopuksi uralle.

Tehtiin ensin vasen, sitten oikea ja lopuksi vielä vasen. Lopuksi vasemmassa jäätiin keskiympyrälle laukkaamaan. Vasen laukka oli parantunut alkutunnista. Yhä tunsin selkään valitettavan huonosti mitä takajaloissa tapahtui. Assi oli edestä kevyt ja yllättävän ryhdikäs. Tosin samalla tuli hitaaksi jalalle. Joko tänään ei puuskuttanut kovin pahasti tai sitten kuskilla oli niin paljon muuta mietittävää etten ehtinyt huomata.

Loppuravit sain kevennellä omia kuvioita. Assi ravasi oikein hyvällä sykkeellä. Reippaasti ja letkeästi olematta kiireinen. Ohimennen tallikaveri huikkasi että Assi menee hyvällä ilmeellä. Ihan näin hyväksi en sitä itsekseni saa. Varmasti tuo lopun takajalkojen väistely ympyrällä auttoi myös asiaa. Tänään ei tullut edes lopputuijotuksia, mainiota. Erittäin kiva oli lopuksi taas kuulla tallikaverilta kommentti miten hyvältä menomme näytti. En muista ihan varmaksi onko tämä ihminen aiemmin kommentoinut. Aika monelta eri ihmiseltä ollaan nyt yhteensä saatu vastaavaa palautetta. Ihanaa, ihmiset! Näistä tulee todella hyvä mieli! Opekin kehui että Assi kulki tänään taas oikein hyvin.

Jälkikäteen yritin selvittää ovatko laukannostojumit Assin vai minun ongelma. Vasta myöhemmin selvisi ettei ole nyt tehnyt muilla samaa. Syyttävä sormi siis kuskiin!

Ongelmia:
en tuntenut takajalkojen toimintaa tarpeeksi hyvin takapuoleeni
käynnissä Assi oli hidas
jumitus vasemman laukan nostossa
vasen asetus oli alkutunnista hukassa, oikeasta ohjasta pitämällä turpa yritti osoittaa oikealle

Parannusta:
ei juuri tuijotellut mitään
hienot raviväistöt
saatiin Assin jalkojenkäyttöä paremmaksi
ravasi lopuksi aika iloisesti
oli taas kiva saada tallikaverilta kehuja siitä miten hyvältä menomme näytti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora