sunnuntai 26. elokuuta 2018

Estekorvikeratsuna kiituri-Pave

Sunnuntaina oli tämän viikon estetunnit Tallinmäellä. Kävi kuten pelkäsin ja Hemppa oli taas kaapattu. Näyttää siltä etten saa hypätä sillä kotikisoissakaan, joten sain korvikeratsuksi Paven. Humma oli kuorruttanut itsensä kunnon mutakerroksen alle. Onneksi oli kuiva, joten mudat rapisivat helposti pois.

Kentälle mennessä humma jumitteli ihan huolella. Mateli ja pysähteli. Komentamalla lähti väärään suuntaan. Kuski hieman hiiltyi ja totesi että ratsain sitten lennetään.

Ratsukoita tunnilla oli 3. Pilvinen n. +18°C.

Laitoin Paven alusta asti liikkeelle ja liikkuihan se ihan hyvin. Mutta kun keräsin ohjat niin kulki pää pilvissä. Eikä oikein mikään auttanut. Ope ehdotti pitkin ohjin ravaamista alkuun. Siitä sitten hyvin pikkuhiljaa keräilin ohjia. Yhä pidin ratsun liikkeessä. Alkuun oli turhankin kiireinen ja hepan jalat sotkivat välillä omiaan. Jälkimmäiseen suuntaan rupesi löytymään tasapaino. Laukoissa sitten jo vähän pyöreämpää ratsuakin.

Ensimmäisenä tehtävänä tultiin ravipuomeja. Välit olivat lyhyehköt ja Pave hypähti laukkaan. Suussa sillä oli kolmipala ja jarrut tuntuivat olevan hukassa. Toistojen myötä rupesi löytymään ensin ravi ja sitten vähän rauhallisempikin ravi.

Sitten laukassa sama. Pari puomia nousivat pikkupystyiksi välissä. Alkuun oli tässäkin kiirettä. Rauhoittui vähän. Saattoi silti linjalla juuri ennen ensimmäistä puomia lähteä kiihdyttelemään. Pääosin ehti silti nostella jalkansa yli. Hypyissä oli kuitenkin kivan helppo olla, paljon helpompi kuin Hempan hypyissä. Ope hämmästeli että miten Paavo menee noin lujaa.

Alkutuntiin tultiin myös perinteinen laukanvaihtotehtävä kahdeksikolla. Pysty ja okseri. Ensimmäinen taisi jäädä vaihtumatta, muuten taisi löytyä myötälaukat jo hypyissä. Suunnilleen tässä vaiheessa humma oli jo niin liekeissä että vaihtoi laukat sileälläkin. Yhä välillä kiihdytteli kohti esteitä. Nopeasti opin ettei hyppää vallattoman kaukaa vaan tikkasi miniaskeleen kun olin itse jo menossa.

Välissä tultiin pikkurata. Ihan siististi. Joku taisi ehkä pudota. Välillä kyllä tuntui ettei ratsu ole hallinnassa vaan kiihdyttelee omiaan. Osasin silti myödätä hyppyihin.

Alkuun ope taisi ajatella että päästää meidät helpommalla koska kaikilla oli vieraammat ratsut alla. Tultiin kuitenkin vielä vaikeat vinohypyt, ensin vähän pidemmällä, sitten sangen lyhyellä tiellä. Pave imi esteelle hyvin eikä kiemurrellut omiaan. Vähän jännitin pukkeja laukanvaihdoissa muttei niitä tullut. Esteiden jälkeen tunsin itse olevani turhan etukenossa ja kiikkerästi kyydissä kaarteisiin. Mutta siististi meni. Suurin ongelma alkuun oli että humma oli menossa väärälle esteelle kun kierrettiin läheltä sitä.

Kisalupa Pavella herui. Kun ehdotin kisoihin 80 ja 90 niin saatiin loikkia 4 hypyn rata vielä ysikympissä. Tosin sarjan a oli kavaletti. Lopulta sakkokierroksia tuli kaksi perään eli hypättiin tämä kolmesti putkeen. Pientä hakemista säädöissä. Paikat olivat välillä lähellä. Ainakin yksi pudotus. Samoin 2 laukan sarjaväliin mahtui kolmaskin kun osui hyvin pienesti sisään. Tässä näkyi yhteisten hyppyjen vähäisyys ja kokemattomuus. Lyhennä hevosta, säädä haitaria, oli ohjeet. Aiempi täsmäohje oli että jos tulee lähelle niin kunnon kopautus, jotta nostaa etuset yli. Enhän minä tätä ehtinyt radalla toteuttaa. Tajusin aina liian myöhään. Onneksi ihan joka kerta ei tullut pudotusta läheltä. Mutta kai meno vähän lähti sujuvoitumaan. Empimättä me esteistä loikittiin yli.

Ope oli tunnin jälkeen yhä muikea siitä miten reippaasti Pave tänään liikkui. Itse pohdin että vähän parempi jarru suuhun saattaisi helpottaa elämää. Helpottaa kuulemma myös siinä vaiheessa jos humma päättää linjata itsensä esteestä ohi ja liiraa omille teilleen.

Loppuraveissa kulki vihdoin aika tasaisesti. Ei vieläkään ollut ihan avuilla, sillä säätöyrityksistäni nousi. Ja kun pyysin vielä vähän lisää ravia niin rikkoi laukalle.

Toisin kuin Hemppa, niin Pave oli vain aavistuksen hikinen satulan alta. Eikä halunnut juoda kokkaamaani mehua, liian laimeaa.

Ongelmia:
jumitteli kentälle talutuksessa
alkuverkassa oli turpa ylhäällä
kiikutti kuskia välillä
muutama pudotus

Parannusta:
empimättä kaikesta yli
lyhyet tiet ja vinolähestymiset näppärästi
rupesi vaihtamaan laukat sileälläkin
ei tarvinnut hoputtaa eteen
helpompi hyppy istua kuin Hempalla

Videoita tunnista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora