tiistai 1. toukokuuta 2018

Puomeja Hempalla

Tiistainakin olin vapun takia vielä Oulussa. Kyselin Hempan ohjelmasta ja ehdotettiin joko itsenäistä tai klo 19 tuntia. Halusin tunnille ja ilta-aikakin oli mukavampi. Lämmintä oli +8°C ja tunnilla 5 ratsukkoa. Hemppa oli kelirikkokauden poikkeusjärjestelyistä johtuen ollut koko päivän sisällä. Ehkä siksi käyttäytyi harjatessa vähän oudosti. Heilutteli päätään. Karvaa lähti yhä paljon muttei läheskään yhtä paljon kuin Giasta. Jätin turpahihnan tänään kukkahattulöysälle. Alaturpis oli taas haihtunut johonkin. Ja oli ilmestynyt uudet ihanat jalustinhihnat!

Alkukäynnit pitkin ohjin oli Hempaksi poikkeuksellisen hidasta menoa. Muutenkin tunnin aikana jouduin muutaman kerran napauttelemaan tynkäraipallani heräämisiä ja etenemistä. Hemppa ei siitä välittänyt pahasti.

Alkuraveissa oli muutamat ensimmäiset askeleet todella kankea. Hetken epäilin jo että jotain on vikana. Tässä vaiheessa en tiennyt vielä että oli ollut sisällä. Mutta vetristyi siitä. Oli silti mielipide-eroja muodosta ja taipumisista. Ope käski pyöreämmäksi ja pitää raamin. Pidemmällä kaulalla ja vähän löysänä kulki ok. Siihen en kuitenkaan halunnut tyytyä vaan herättelin takajalkoja horroksesta. Laukat nousivat Hempaksi ihan hyvin. Ilman pukkeja. Välillä taisi silti käydä mielessä ajatuksia että osa jutuista on muilla hevosilla helpompia.

Alkuverkassa ravailtiin kavalettien yli. Ei erityisen priimaa ja töksähti käyntiin kun niitä oli nostettu. Ravailtiin myös puomien yli isolla kaarella. Valui ulos vasemmalle ja kumpaankin suuntaan yritin skarpata ulkotuen kanssa. Välikäynneissä humma oli ihan mutkalla oikealle.

Tehtäviä tultiin vuorotellen ja me saatiin aloittaa. Oikea kierros. Laukalla pienemmällä ympyrällä yhden puomin yli, isommalla kahden, väliin 4 askelta. Sitten pikkuinen ristikko lävistäjällä. En muista tuliko ohjeeksi vaihtaa laukka. Ei kuitenkaan vaihtunut. Korjasin kulmassa ja meni ihan siististi. Radan jälkeen ope sanoi että muhkeampaa laukkaa. Mieluusti olisin kuullut tuon jo aiemmin.

Taidettiin tulla vielä toinen kierros samaan suuntaan. Pitiköhän nyt pysäyttää kulmaan. Hemppa tuli pian kavaletin jälkeen siististi käyntiin ja olisin saanut pysäytettyä jo kauan ennen kulmaa, käveltiin kuitenkin sinne asti. Poikkeuksellisen hyvin meiltä. Tarkoitti sitä ettei humma ollut kunnolla hereillä.

Vasemmassa kierroksessa taidettiin tulla vain pidempi kierros. Muistaakseni pelkkä isompi ympyrä, kavaletti lävistäjällä, päätyyn ympyrä kavaletin yli ja ristikko toiseen suuntaan. Sitten vielä laukka kuntoon. Hempan laukat eivät tänään olleet kovin teräviä mutta kuitenkin suht pyöreitä.

Loppuraveissa piti vahtia etteivät hevoset juokse alta. Sitä pelkoa meillä ei ollut vaan Hemppa rupesi tuntumaan hyvältä ja tasoittui ravissakin tuntumalle. Tehtiin väistöjä ja kulki ihan kivasti. Ohje oli tehdä temponmuutoksia ja nekin sujuivat. Ihanan tasaisesti lähti eteen Giaan verrattuna. Ja tuli myös istunnalla aika hyvin takaisin. Muutamien kunnon siirtymien jälkeen rupesi tuntumaan kuuliaiselta ja siltä että nyt olisi hyvä aloittaa hommat. Loistokkaaseen menoon ei ehditty.

Hempalle ei tullut juuri kuuma. Loimi niskaan ja yöksi ulos.

Ongelmia:
alkutunnista Hemppa oli epätasainen ja takaset unessa
oli aika tuulista
vasen lapa valui ulos
alkutunnista epätasainen
hidasti ravikavaleteille

Parannusta:
lutunen hoitaa
uudet, ehyet jalustinhihnat
laukat olivat aika pyöreitä
laukasta seis ristikon jälkeen onnistui hienosti
ei pukitellut (raipastakaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora