maanantai 7. toukokuuta 2018

Ulkokauden avaus Assilla kesäkelissä

Maanantaina oli tämän viikon Assipäiväni. Keli yllätti ja mennessä auton mittari näytti +22°C! T-paita ei sittenkään ollut liian heppoinen vaate. Aloitettiin vihreän syöttelyllä. Humma näytti siltä ettei olisi koskaan ennen ruohoa nähnyt. Oli ihan hyvä olla ketju turvan ympäri kuten omistaja ohjeisti.

Ratsastushommiin mentiin siis kentälle. Aavistuksen maneesia pienempi, lyhyen kouluradan suuruusluokkaa. Vasta lanattu. Penkkiä ei ollut, joten taiteilin sokeripalan päältä kyytiin. Assi oli hieman säpsy ja kartteli kentän toista päätä. Päästiin sinne jo melko hyvin molemmissa kierroksissa pitkin ohjin kun ope saapui.

Aloitettiin taas vähän pidemmän ratsun taivuttelulla ja katsomalla millaista ravia Assi tarjoaa. Yhä olin tässä tehtävässä vähän ulalla. Yritin olla säätämättä ravia mutta silti saattoi tulla sanomista että säilytä tahti. (Assin omiin hidastuksiin ja kiihdytyksiin piti siis puuttua, tajusin vasta paljon myöhemmin.) Yritin pitää ohjia höllällä ja taivuttaa mutta sitten karkaili ulkolapa. Eikä taivutustakaan ollut yleensä riittävästi. Kuskille tuli sanomista etten saa viedä käsiä harjan yli väärälle puolelle. En huomannut ollenkaan tekeväni moista ja ärsytti. Assi kiihdytteli pelottavasta päädystä poispäin. Tehtiin ympyröitä ja voltteja. Heppa tasoittui pikkuhiljaa.

Sitten taidettiin jo ottaa laukat mukaan. Ensimmäinen nosto käynnistä tuli puoli kierrosta myöhässä. Sen jälkeen nousivat ihan ok. Rentoutta polviin jotta en pompi satulassa. Ehdotin jalustimia pois mutta siihen ei suostuttu. Assi välillä kiihdytteli mutta laukkasi myös ihan nätisti. Sama molempiin suuntiin.

Tehtiin tänään myös siirtymiä laukasta käyntiin ja raviin sekä aiemmalta kerralta tuttua käynnin säätelyä. Hidasti vähän hitaasti eikä lähtenyt kovin hyvin eteenkään. Omasta mielestäni säätyi (hieman) mutta ope kaipasi suurempia eroja (tai ei huomannut näitäkään). Laukasta käyntiin siirsin itse hyvin epämääräisesti. Assi totteli epämääräisesti. Sekä piti huolehtia että vasen lapa ei karkaa ulos.

Laukassa tuli hyviäkin pätkiä kun Assi hidasti ja jäi kantamaan itsensä. Aloittaessa koko ratsu tuntui kaatuvan sisään. Loppuraveissa oli jo sangen tasainen vaikka toinen pääty arvelutti yhä. Ei ihan parasta menoa mutta parani kuitenkin loppua kohti. Kuulin paljon myös "rentouta kädet" tai sisäkäsi. Näitäkin tajuan itse huonosti.

Käveltiin vielä hartaasti loppuun. Eikä tullut t-paidassa kylmä vaikka kello oli jo päälle 20. Jossain vaiheessa mörköpäädyssä Assi säikähti ja loikkasi laukalla sivuun. Kuski oli valmiiksi ilman jalustimia ja pitkin ohjin. Mutta yllättävää kyllä niin tuskin edes heilahdin. Pysyin käsittämättömän hyvin kyydissä. Ehkä Assi sitten on sen verran hidas liikkeissään?

Ongelmia:
olin taas alkutunnista eri mieltä open kanssa virheistäni
en huomannut käsieni seilaamista kaulan yli
kädet eivät pysyneet samalla korkeudella eikä nyrkit pystyssä
Assi kartteli kentän toista päätyä
ratsu ei meinannut keskittyä vaan tuijotteli välillä omiaan
kuski oli siirtymissä välillä todella epämääräinen
loppukäynneissä säikähti ja loikkasi laukalla sivulle

Parannusta:
ihanan lämmintä
ei pölissyt yhtään
loppua kohti meno tasoittui
laukassa tuli ihan kelpo pätkiä
kuski pysyi ilman jalustimia ja pitkin ohjin käsittämättömän hyvin kyydissä kun ratsu pinkaisi sivulle
ei kakkajumeja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora