keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Tuuraamaan Masalla

Keskiviikolle tuli tarjous lähteä tuuraamaan Masan omistajaa tunnille. Lähdin mieluusti. Viimeksi olinkin mennyt Masalla heinäkuussa 2016 ja tämä oli nyt kolmas kerta sen selässä. Samalla ensimmäinen koulutunti. Lisäksi olen ollut kahdesti sen perässä pulkalla.

Masa toipuu pikkuhiljaa hommiin pidemmältä saikulta, joten tiukat käännökset ja laukkaaminen oli vielä kiellettyä.

Hoitaessa humma oli rauhallinen. Karvaa lähti hirmuisesti. Pikku mammutti. Suojat joka jalkaan.

Tunnilla oli tänään 6 ratsukkoa. Lämmintä jopa +6°C ja kotinurkilla pyörinyt kamala viima ei tänään yllättäen viuhunutkaan kentällä. Kenttä oli sangen sula ja ihan kamala kuralälly. Pimeäkin laski taas melko nopeasti. Mutta onneksi tämä taisi olla viimeinen pimeä tunti tälle talvelle/keväälle.

Tänään ei tehty tunnilla mitään ihmeitä. Kuviona oli kulmikas kahdeksikko radan poikki koko tunnin ajan. Muut tekivät kulmiin voltteja, me sovellettiin ja tehtiin ympyröitä. Lisätehtäväksi mulle ja Masalle tuli tehdä suorille sekä temponmuutoksia että avoja. Yhdessä tai erikseen. Vähän piti herätellä että sai eroja. Lopuksi piti hidastaakin jo tosissaan kun humma vähän heräsi. Tasainen puksuttaminen olisi ollut Masasta kivempaa.

Masa kulki hyvin tasaisesti ja ohjastuntumakin oli tasainen. Helpompi kierros vaihteli tunnin mittaan. Alkutunnista mielestäni oikea oli helpompi, sitten vasen ja lopuksi taas oikea. Kommenttia tuli että varsinkin oikeaan kierrokseen takaosa jää herkästi vähän oikealle. Suoristelin sitä. Yritin skarpata myös kevyen sisäohjan kanssa. Se parani loppua kohti Masan tukeutuessa paremmin ulko-ohjaan. Mutta samalla suoristui koko ratsu ja asetuskin katosi.

Radan poikki päästiin parhaimmillaan oikein kivasti suoraan kohti opea. Huomasi hyvin aina kun herpaannuin.

Oli siitä hassu tunti että muut eivät halunneet laukata. Niinpä pyöriteltiin aika samoja juttuja läpi tunnin. Ravi vain vaihtui kevyestä harjoitusraviin ja takaisin kevyeen. Masan kanssa suoritimme aika tasaisesti tunnin läpi. Ei ihmeitä.

Tunnin jälkeen tallin puolesta huuhdottiin heppojen jalat. Kaikki olikin tuhannen ravassa. Masalla myös maha, joka sekin sai suihkun. Kuurasin suojia, satulavyötä, jalustimia ja jopa turpahihnaa kurasta. Omatkin kamppeet olivat pesun tarpeessa.

Ongelmia:
kenttä oli kuralälly
vähän hidas reagoimaan
tunnin jälkeen kaikki oli ravassa
myöhemmin Masan karvoja löytyi kaikkialta

Parannusta:
kiltti hoitaa
tasainen ratsastaa
sain kehuja siitä että ratsastin sopivasti eteen

Hemppa sai tänään taas porkkanaa ja hetken viihdykettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora